Νεκρός Πηνειός

Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008

Πηνειός ποταμός

Και διηγώντας τα να κλαίς…

«Να κλαίς! Ξεψυχάνε μπροστά μας! Χιλιάδες ψάρια!»

Την Παρασκευή το πρωί, το διαρκές έγκλημα που συντελείται στον Πηνειό τα τελευταία χρόνια είχε ξανά τα θύματά του. Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, γέμισε η κοίτη του νεκρά ψάρια. Κεφαλόπουλα, σαζάνια, γουλιανοί κ.ά, γέμισαν τις όχθες και τα νερά σχεδόν από το αμαξοστάσιο του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας μέχρι τη ράμπα που ενώνει τα χωρία Δασοχώρι και Κουλούρι.

Όπως κάθε χρόνο, ΚΑΝΕΙΣ δεν θα τιμωρηθεί για το διαρκές αυτό έγκλημα.

Καμιά από τις παραποτάμιες βιοτεχνίες και βιομηχανίες της περιοχής που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ρυπαίνουν το ποτάμι δεν θα κλείσει ή δεν θα αναγκαστεί να προσαρμόσει τη λειτουργία της στην εθνική νομοθεσία και τις κοινοτικές οδηγίες.

Ο Πηνειός είναι προ πολλού νεκρός.

Ο Πηνειός δεν είναι πλέον τίποτ’ άλλο παρά ένας μακρύς οχετός λυμάτων μήκους σχεδόν 200 χιλιομέτρων.

Νεκρές είναι μαζί του και οι συνειδήσεις όλων των αρμόδιων και ανευθυνουπεύθυνων που διαχειρίζονται τις τύχες του (τις τύχες μας).

Έτσι, για να θυμάστε, Έτσι, για να μην ξεχνάμε:

Γεώργιος Σουφλιάς: Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ

Αλέξανδρος Κοντός: Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ΤΡοφίμων

Φώτης Γκούπας: Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας

Λουκάς Κατσαρός: Νομάρχης Λάρισας

Κώστας Τζανακούλης: Δήμαρχος Λάρισας

Συμπληρώστε τον κατάλογο με του Νομάρχες Τρικάλων και Καρδίτσας και τους Δήμαρχους όλων των υπόλοιπων παραπήνειων Δήμων και θα έχετε πλήρη τον κατάλογο όλων αυτών που με τις πράξεις τους ή τις παραλείψεις τους σκοτώνουν καθημερινά τον Πηνειό. Βάλτε δίπλα τους τα ονόματα όλων όσων είναι υπέυθυνοι να ελέγχουν την εφαρμογή των νόμων. Αναρωτηθείτε πως αυτοί τολμούν και κόπτονται για τη λειψυδρία ή το περιβάλλον.

Την επόμενη φορά που θα τους ακούσετε να μιλούν για την δημόσια υγεία, για την ποιότητα ζωής, για τη ρύπανση, την επόμενη φορά που θα τους ακούσετε να μυξοκλαίνε δήθεν θλιμμένοι για το περιβάλλον, θυμηθείτε! ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ!

Αυτοί είναι που καταστρέφουν τις τελευταίες πηγές πόσιμου νερού στον τόπο μας για να εξυπηρετήσουν παράνομα επιχειρηματικά συμφέροντα και να συγκεντρώσουν τα πολυπόθητα «ψηφαλάκια» τους.

Αυτοί είναι που λυμαίνονται τα εκατομμύρια των δήθεν προγραμμάτων για τη δήθεν «σωτηρία» του Πηνειού. Οι ίδιοι αυτοί που τον σκοτώνουν.

Εμείς, οι πολίτες αυτού του τόπου, τους δηλώνουμε από σήμερα ότι θα τους χαλάμε τη «σούπα» και θα τους ταράσσουμε τον μακάριo ύπνο τους.

«… νοτιότερα, στη Θεσσαλία, μέσα από τους ορεινούς όγκους της Όσσας και του Ολύμπου περνάει ο Θεσσαλικός Πηνειός γνωστός στους μεσαιωνικούς χρόνους ως Σαλαμπριάς, γεμάτος από τα νερά του Μουργκάνη, του Αρχαίου Ίωνα, του Κουμέρκη, του Ληθαίου, του Νεοχωρίτη, του Φρασαλιώτη, του Καρδιτσιώτικου, του Σοφαδίτη, του Ελασσωνίτη, του Τιταρρήσιου και του Ενιππέα. Με μήκος σχεδόν 205 χιλιόμετρα είναι ο τρίτος σε μέγεθος ποταμός της Ελλάδας που πηγάζει από ελληνικό έδαφος…

… Όλοι οι αρχαίοι συγγραφείς περιγράφουν τούτο το ποτάμι με κατακάθαρα νερά…

… Ο Όμηρος τον χαρακτηρίζει αργυροδίνη, ο Οβίδιος και ο Πλίνιος υμνούν την καθαρότητα των νερών του και ο Στράβων το επιβεβαιώνει: «Πηνειού δε καθαρόν έστι ύδωρ»..

Αυτό οφείλεται στο ότι κατά την αρχαιότητα η Θεσσαλία ήταν κατάφυτη από δέντρα που συγκρατούσαν το χώμα στις πλαγιές και καθάριζαν φυσικά τα νερά..»

Απόσπασμα από το βιβλίο «Ποτάμια – Υδάτινοι Δρόμοι» των Δημήτρη Ταλιάνη και Γιάννη Ρούσκα