Ο προβληματισμός συνεχίζεται

Η ανησυχία και ο προβληματισμός για το θέμα του περιβάλλοντος και την καύση του πετ-κοκ στη Λάρισα συνεχίζεται και βγαίνουν κείμενα στον τοπικό τύπο που δηλώνουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στο θέμα της ρύπανσης. Χαιρετίζουμε την προσπάθεια και θα προσπαθήσουμε να την ενισχύσουμε προβάλλοντας μέσα από την ιστοσελίδα μας θέσεις, απόψεις και εκδηλώσεις που έχουν σχέση με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στη Πόλη της Λάρισας .

Η ιστοσελίδα είναι ανοιχτή να δεχτεί και να φιλοξενήσει κείμενα απόψεις θέσεις αντιθέσεις από οπουδήποτε η οποιοδήποτε χώρο προέρχεται. Θα χαρούμε ιδιαίτερα να αναπτυχθεί ένας διάλογος με θέμα το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στη Λάρισα ο οποίος θα προβληματίσει θετικά σε θέματα σχετικά με τα παραπάνω.

Όχι άλλο κάρβουνο

Τον τελευταίο καιρό ήρθαν στη δημοσιότητα δύο θέματα για το περιβάλλον που όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν ανησυχία στους πολίτες της Λάρισας. Η αδειοδότηση της καύσης πετ κοκ σε δύο βιομηχανίες της περιοχής μας, σε συνδυασμό με την δημοσιοποίηση της επιστημονικής μελέτης για την ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν στρέψει το ενδιαφέρον μας στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Χωρίς να έχει κάποιος εξειδικευμένες γνώσεις, μπορεί εύκολα να μάθει για τις επιβλαβείς επιπτώσεις της καύσης πετ κοκ. Το πετ κοκ εκλύει κατά την καύση του μεταξύ άλλων οξείδια του άνθρακα και του θείου, αιωρούμενα σωματίδια, υδρογονάνθρακες, μέταλλα και αιθάλη.

Οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου του οποίου τις συνέπειες ήδη έχουμε αρχίσει να αντιμετωπίζουμε (ξηρασία και ακραία καιρικά φαινόμενα). Επιπλέον προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα σε ανθρώπους και ζώα, ενώ κάποιες είναι τοξικές και ύποπτες για καρκινογενέσεις. Αν και τα παραπάνω αρκούν κατά τη γνώμη μας για την απαγόρευση της καύσης πετ κοκ, αυτή είναι ασύμφορη και για οικονομικούς λόγους. Όχι βέβαια για τις επιχειρήσεις που επωφελούνται από τη χαμηλή τιμή του αλλά για τους πολίτες και το κράτος. Πέρα από το κόστος της αντιμετώπισης των βλαβερών συνεπειών, είναι βέβαιο πως τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στην Ελλάδα για την υπέρβαση των ορίων της Ε.Ε. για την παραγόμενη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και οξειδίων του θείου θα είναι δυσβάσταχτα και φυσικά θα επιβαρύνουν τον πολίτη και όχι τους υπαιτίους. Η φαινομενική εξωτερικά νομιμότητα, η οποία πηγάζει ακριβώς από την αμέλεια της χώρας μας να ενσωματώσει τη σχετική Οδηγία της Ε.Ε. αλλά και της τελευταίας να ορίσει επιμέρους περιβαλλοντικούς όρους υπό τους οποίους θα επιτρέπεται η καύση ενός μίγματος καυσίμου, στο οποίο θα περιλαμβάνεται το πετ-κοκ σε μικρή αναλογία, δεν αίρει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για τη χορήγηση σήμερα δύο αδειών στην περιοχή μας, Η ηγεσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε αποφάσισε την σχετική αδειοδότηση δύο βιομηχανιών της περιοχής μας, χωρίς να εξηγήσει το λόγο και υιοθετώντας μάλιστα στο θέμα των μετρήσεων των ρύπων τις θέσεις των ίδιων των εταιριών! Μάλιστα, αυτό παρά την σύσσωμη αντίδραση όλων των πολιτών του νομού. Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις που η κεντρική εξουσία έρχεται σε αντίθεση με το σύνολο μίας τοπικής κοινωνίας, εντός της οποίας δεν υπάρχει στην κυριολεξία ούτε ένας υποστηρικτής της άποψής της. Πρόκειται για καταφανή περιφρόνηση της λαϊκής βούλησης. Ούτε όμως και η τοπική αυτοδιοίκηση φρόντισε να απαντήσει στις ανησυχίες των Λαρισαίων. Η μεν δημοτική αρχή, αμέσως μόλις φάνηκαν τα πρώτα ανησυχητικά επιστημονικά στοιχεία, προσπάθησε στην αρχή να αποσιωπήσει και στη συνέχεια να απαξιώσει μια έρευνα την οποία παρήγγειλε, παρέλαβε και πλήρωσε, τακτική που γεννά πολλά ερωτηματικά. Η δε νομαρχία, αρνήθηκε συστηματικά να πάρει θέση παρά τις εκκλήσεις της κοινωνίας και ταυτόχρονα δεν έχει φροντίσει να επανδρώσει και εξοπλίσει τις υπηρεσίες της ώστε αρμοδίως να κάνουν μετρήσεις, τόσο για το παρόν ζήτημα, όσο και για κάθε τι που προκύπτει σχετικά με το περιβάλλον. Όμως δεν περιοριζόμαστε απλά στην διαπίστωση του προβλήματος και όσων κακώς έγιναν ή δεν έγιναν, αλλά προτείνουμε απλές και εφικτές λύσεις. Άλλωστε οι συνέπειες των ατυχών πολιτικών του σήμερα, ειδικά στο θέμα του περιβάλλοντος, μακροπρόθεσμα θα βαρύνουν τη νέα γενιά και όχι τους εμπνευστές τους,

* Η απαγόρευση της χρήσης πετ κοκ ως καυσίμου και η υιοθέτηση ανανεώσιμων και καθαρών ενεργειακών πηγών θα ήταν το βέλτιστο, ενώ όπου αυτό δεν μπορεί να γίνει να χρησιμοποιηθούν λιγότερο ρυπογόνα καύσιμα σε συνδυασμό με φίλτρα νέας τεχνολογίας. * Η ίδρυση και λειτουργία στο νομό ενός κέντρου περιβαλλοντικών ερευνών – κάτι που έχει αποφασιστεί στο παρελθόν από το νομαρχιακό συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2002 αλλά δεν προχώρησε – το οποίο θα κάνει μετρήσεις για το περιβάλλον, θα μελετά τα όποια προβλήματα προτείνοντας λύσεις και θα κάνει ερευνητικό έργο σε νέες τεχνολογίες, προσφέροντας παράλληλα εργασία στους πολλούς νέους επιστήμονες του νομού στους οποίους ο δημόσιος τομέας δεν δίνει ευκαιρίες. * Τέλος, εξίσου σημαντικό, είναι να υπάρξει συντονισμός και συνεργασία ανάμεσα σε όλες τις υπάρχουσες μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους φορείς που έχουν ευαισθητοποιηθεί πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα επιταχύνοντας την διαδικασία της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης αναφορικά με την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στην περιοχή μας.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο την κοινωνία των πολιτών. Με τη σειρά τους, οι νέοι άνθρωποι που αναγνωρίζουν πλέον ποια πρέπει να είναι η στάση τους απέναντι σε αυτή την κακώς εννοούμενη ‘βιομηχανική επανάσταση’ που συμβαίνει στην πόλη μας και η οποία υποτίθεται ότι θα σταματήσει την επικείμενη αποβιομηχάνιση, δραστηριοποιούνται και διεκδικούν το δικαίωμα σε μια πιο καθαρή πόλη, σε μια πιο καθαρή κοινωνία όπου τα συμφέροντα δεν είναι υπεράνω όλων. Νέοι άνθρωποι που η πρόοδος, στην αντίληψή τους, είναι συνυφασμένη με ουσιαστικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της εξέλιξης με βάση νέες ιδέες και τεχνολογίες και όχι με πρακτικές του παρελθόντος που έχουν αποτύχει και καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτού του ενδιαφέροντος ο Νεανικός Όμιλος για την Πολιτική Έκφραση θα ανταποκρίνεται σε αντίστοιχα θέματα που έρχονται στην επικαιρότητα με άρθρα, συζητήσεις και δράσεις. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα επανέλθουμε με μια εκδήλωση – συζήτηση, με τη συμμετοχή ειδικών, πολιτικών και φυσικά νέων.

Ν.Ο.Π.Ε.

ΝΕΑΝΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: