Ανακύκλωση και καύση στερεών αποβλήτων

Τα ερωτήματα που μπαίνουν μετά από όλα αυτά είναι που θα οδηγηθεί ο Δήμος Λάρισας με το θέμα της ανακύκλωσης, τι θα αποφασίσει ο Δήμαρχος και το Δημοτικό συμβούλιο για το θέμα της καύσης τον στερεών αποβλήτων, οικολογικές οργανώσεις είναι αντίθετες με την καύση όπως και ο Υπ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς. Ήμαστε σε αναμονή μιας απόφασης που θα κρίνει το μέλλον της Λάρισας και γενικότερα του Νομού.

Α. Δεν χρειάζεται να θεσπιστεί καμία «νέα περιβαλλοντική πολιτική», καμία «νέα πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων». Αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμοστεί η πολιτική που έχουμε ήδη θεσμοθετήσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Γιατί έχουν θεσμοθετηθεί τα πάντα, όλες οι μέθοδοι διαχείρισης των απορριμμάτων: ΧΥΤΑ, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, καύση, βιολογική επεξεργασία, τα πάντα! Το θεσμικό πλαίσιο είναι πλήρες. Και το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ήδη ολοκληρώσει και τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, στον οποίο προβλέπονται οι κατευθύνσεις πολιτικής και οι συγκεκριμένοι στόχοι.

Β. Το δεύτερο που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι αρμόδιο για τη θεσμοθέτηση, τη χάραξη της πολιτικής και την παρακολούθηση της εφαρμογής της. Από εκεί και πέρα, οι αρμόδιοι για να εφαρμόζουν την πολιτική σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι οι Περιφέρειες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και είναι υπεύθυνοι να μελετήσουν και να αποφασίσουν ποια μέθοδο ή ποιες μεθόδους θα εφαρμόσουν, το ΧΥΤΑ, την κομποστοποίηση ή την κάυση. Το ΥΠΕΧΩΔΕ τους έχει δώσει όλα τα απαιτούμενα εργαλεία.

Για την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, πρέπει να εφαρμοστούν σύνθετες λύσεις. Εξάλλου, και ανακύκλωση να κάνεις, και καύση, πάντα υπάρχουν υπόλοιπα που καταλήγουν στην υγειονομική ταφή.

  • Πρώτον. Εναλλακτική διαχείριση, δηλαδή ανακύκλωση, στη συνέχεια επεξεργασία του βιοαποδομήσιμου κλάσματος προς παραγωγή κόμποστ και τελικά τα υπολείμματα καταλήγουν σε ΧΥΤΑ.
  • Και δεύτερον. Εναλλακτική διαχείριση, δηλαδή ανακύκλωση, στη συνέχεια καύση και τελικά τα υπολείμματα και πάλι καταλήγουν σε ΧΥΤΑ.

Σημειώνεται ότι και για τη θερμική επεξεργασία, το θεσμικό πλαίσιο έχει ολοκληρωθεί με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 22912/2005. (ψάχνω να το βρω αλλά μάταια)

Το ποια μέθοδος θα επιλεχθεί σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι αντικείμενο σοβαρής μελέτης από τις Περιφέρειες και τους ΟΤΑ, οι οποίοι τελικώς θα αποφασίσουν και θα εφαρμόσουν τη μέθοδο αυτή. Φυσικά πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος που έχει η κάθε μέθοδος –σημειώνω ότι η καύση είναι σημαντικά ακριβότερη.

Επειδή τον Έλληνα –κακά τα ψέματα- είναι δύσκολο να τον εκπαιδεύσεις σε τέτοια θέματα, εδώ πρέπει να προχωράμε σταδιακά. Ξεκινάμε από τον πιο «χοντρό» διαχωρισμό, 4 υλικά πάνε ξεχωριστά από τα άλλα σε έναν κάδο, τους λεγόμενους μπλε κάδους. Τα υλικά αυτά είναι: γυαλιά, χαρτιά, αλουμίνιο και πλαστικό. Και εδώ θέλω να σημειώσω και ότι πρέπει οι μπλε κάδοι να υπάρχουν σε πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τον πολίτη να διανύει μεγάλες αποστάσεις για να τους βρει. (Η δημοτική αρχή της πόλης τι κάνει για αυτό το θέμα, έχει βάλει 10 ΜΠΛΕ κάδους στο κέντρο)

Προχωρήσαμε με ταχύτητα στην εναρμόνιση της Ελληνικής με την Κοινοτική Νομοθεσία, για σημαντικά θέματα όπως οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, οι υδάτινοι πόροι, η διαχείριση αποβλήτων, ο περιβαλλοντικός θόρυβος κ.α. Με τον τρόπο αυτό η εθνική νομοθεσία εκσυγχρονίζεται και γίνεται πιο αυστηρή. Από το Μάρτιο του 2004 έχουμε ενσωματώσει 27 κοινοτικές Οδηγίες για το περιβάλλον. Ορισμένες από αυτές έπρεπε να έχουν ενσωματωθεί από το 2002, με συνέπεια να υπάρχουν στο παρελθόν καταγγελίες εις βάρος της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ζητούμενο σήμερα είναι η ανάπτυξη με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στην οικονομία, που είναι οι τρεις πυλώνες της αειφόρου ανάπτυξης. Ως Υπουργός Περιβάλλοντος, εκείνο που επιθυμώ περισσότερο είναι να βοηθήσω, όσο μπορώ, ώστε να συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες αυτή τη μεγάλη αλήθεια. (δίνοντας άδειες καύσης πετ-κοκ με πλημελής ελέγχους)

Ο κ. Σουφλιάς είπε επίσης οτι, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 50910/2003 άρθρο 7, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α΄βαθμού είναι αρμόδιοι μόνο για τη συλλογή, την αρχική διαλογή και την μεταφορά αποβλήτων. Την ευθύνη και αρμοδιότητα για την αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αστικών αποβλήτων την έχει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

2 Σχόλια

  1. […] τα σκουπίδια * Πόλεις χωρίς σκουπίδια και χωματερές * Ανακύκλωση και καύση στερεών αποβλήτων * […]

  2. […] τα σκουπίδια * Πόλεις χωρίς σκουπίδια και χωματερές * Ανακύκλωση και καύση στερεών αποβλήτων * […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: