Η Λάρισα παράγει βιοκαύσιμα

H πρώτη μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων από ξύλο λειτουργεί εδώ και περίπου τρεις μήνες, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Λάρισα, στην περιοχή Συκουρίου.

Σε μία εποχή οπού η χρήση εναλλακτικών καυσίμων με οικολογικά χαρακτηριστικά που είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον αποτελεί ένα από τα ζητούμενα για την προστασία του περιβάλλοντος, η χρήση βιοκαυσίμων από επιχειρήσεις και οικίες αποτελεί μία λύση η οποία είναι: κατά 30 με 40% φθηνότερη από το πετρέλαιο αλλά κατά 100% ακριβότερη από το πετ-κοκ.
Μάλιστα για τις βλαβερές συνέπειες του τελευταίου τόσο στην Δημόσια Υγεία όσο και στο Περιβάλλον, αυτή την περίοδο στην Λάρισα τουλάχιστον, υπάρχει μεγάλη αναταραχή λόγω της άδειας που έδωσαν σε δύο κεραμοποιία για την χρήση του τα συναρμόδια υπουργεία.
Προς το παρόν το συγκεκριμένο βιοκαύσιμο παράγεται από ξύλο και η ονομασία του είναι «πέλετ», ενώ εξετάζεται και η παραγωγή του από γαιδουράγκαθα.
Στην Ελλάδα το ενδιαφέρον στην παρούσα φάση είναι μηδενικό. Οι επιχειρήσεις προτιμούν την χρήση του «φθηνού» πετ-κοκ- και το προϊόν διοχετεύεται στην αγορά της Ιταλίας.
Το πέλετ, όπως λένε οι γνωρίζοντες, δεν επιβαρύνει καθόλου την ατμόσφαιρα διότι δημιουργείται από φυτά που έχουν δεσμεύσει διοξείδιο του άνθρακα ίσο και περισσότερο από αυτό που θα εκλυθεί στην ατμόσφαιρα κατά την καύση του. Σε αντίθεση με το πετρέλαιο που η χρήση του συμβάλλει στην συνεχή προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Το βιοκαύσιμο, με κατάλληλη επεξεργασία, μπορεί να παραχθεί από κάθε είδους φυτικό υπόλειμμα.

Πηγή: ΑΠΕ

forthnet.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: