ΥΠΑΝ: Κατασκευή ηλεκτροπαραγωγής μονάδας στην Κρήτη

Ύστερα από γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Νίκος Στεφάνου υπέγραψε την ’δεια Παραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε. για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 250MW που θα λειτουργεί σε πρώτη φάση με μαζούτ χαμηλού θείου και στη συνέχεια με φυσικό αέριο στην περιοχή Κορακιά στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Με την σημερινή χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ για μονάδα 250MW, με καύσιμο μαζούτ χαμηλού θείου και εν συνεχεία φυσικό αέριο, στην Κορακιά της Κρήτης γίνεται το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου ενεργειακού σχεδίου που ανέπτυξε η Διοίκηση της ΔΕΗ και το οποίο έχει την έγκριση του υπουργείου Ανάπτυξης, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

Το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε σε ευρεία σύσκεψη στο Ηράκλειο Κρήτης τον Ιανουάριο του 2005, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και την τότε Διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ, ενώ συμμετείχαν οι βουλευτές της μεγαλονήσου, ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Σεραφείμ Τσόκας, οι νομάρχες, οι πρόεδροι των ΤΕΔΚ, παραγωγικοί φορείς και δήμαρχοι από τους δήμους στους οποίους υπάρχουν ενεργειακοί σταθμοί.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που διαμορφώθηκε σε συνεννόηση και σε κλίμα συναίνεσης με τις πολιτικές, τις παραγωγικές και τις κοινωνικές δυνάμεις του νησιού με στόχο τη μακροχρόνια κάλυψη των αναγκών της Κρήτης, του πρώτου τουριστικού πυλώνα της χώρας σε μακροχρόνια βάση.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το ενεργειακό κέντρο στην Κορακιά θα λειτουργεί με μαζούτ χαμηλού θείου ενώ υπάρχει η πρόβλεψη να λειτουργήσει με φυσικό αέριο μόλις αυτό καταστεί διαθέσιμο στο νησί. Ήδη η ΔΕΗ ΑΕ μελετά τη δυνατότητα αυτή, σημείωσε ο κ. Σιούφας, ενώ η δημιουργία ενός ενεργειακού κέντρου στην Κορακιά της Κρήτης αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με σκοπό να ικανοποιηθούν οι ενεργειακές ανάγκες της νήσου από το 2016 και μετά, συμπλήρωσε.

Μάλιστα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η εταιρεία θα υποβάλει αίτηση στη ΡΑΕ και για τη λήψη άδειας για την κατασκευή και δεύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 250MW στην Κορακιά, ώστε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του ενεργειακού κέντρου 500MW στην περιοχή.

Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει σταδιακή κατάργηση της μονάδας Λινοπεραμάτων της ΔΕΗ, που αποτελούσε πάγιο αίτημα των πολιτικών, παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων του νομού Ηρακλείου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: