Κανένας έλεγχος για το πετ κοκ

Κανένας έλεγχος δεν πραγματοποιήθηκε, τους τελευταίους μήνες από τη Νομαρχία στις επιχειρήσεις του νομού που χρησιμοποιούν πετ κοκ. Το ζήτημα της διενέργειας ελέγχων στις κεραμοποιίες που χρησιμοποιούν πετ κοκ, επαναφέρει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο η παράταξη «Νομαρχιακή Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία» με ερώτηση που κατέθεσαν οι σύμβουλοι Μπ. Μπακούλας, Βασ. Σκυλλάκου και Χρ. Χαλκιάς. Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στη δυνατότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να πραγματοποιεί ελέγχους και σε απάντηση που είχε δώσει σε προηγούμενη ερώτηση ο αντινομάρχης κ. Κ. Σουφλιάς για αδυναμία ελέγχων από τη Ν.Α. λόγω έλλειψης κατάλληλων μηχανημάτων. Ειδικότερα, στην επερώτηση της ΝΕΑΣ αναφέρονται τα εξής: «Στο προηγούμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ο νομαρχιακός σύμβουλος της παράταξής μας Χρήστος Χαλκιάς υπέβαλε την παρακάτω προφορική ερώτηση στον Αντινομάρχη κ. Κ. Σουφλιά:

«Έχουν δοθεί οι άδειες καύσης του πετ κοκ στα δυο κεραμοποιεία και προβλέπουν πολλούς περιβαλλοντικούς όρους. Εάν η υπηρεσία σας, η διεύθυνση έχει κάνει ελέγχους για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων και εάν όχι, εάν σκέφτεστε να στείλετε την υπηρεσία και βεβαίως εάν νομίζετε ότι είναι απαραίτητη και η παρουσία διαπαραταξιακής επιτροπής του Νομαρχιακού Συμβουλίου κατά τον έλεγχο των περιβαλλοντικών όρων;».

 

Και ο κ. Αντινομάρχης απάντησε:

« Οι όροι οι οποίοι προβλέπονται στις περιβαλλοντικές μελέτες στην προκειμένη περίπτωση και ο έλεγχος θα γίνονται από συνεργεία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Εμείς δηλ. με τα όργανα τα οποία διαθέτουμε δεν μπορούμε να κάνουμε τους ελέγχους αυτούς τους οποίους προβλέπουν οι περιβαλλοντικοί όροι και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης».

 

Πληροφορούμε το Νομαρχιακό Συμβούλιο και τον κ. Σουφλιά ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει αρμοδιότητα και μπορεί να ελέγχει όλες τις βιομηχανίες και βιοτεχνίες που λειτουργούν στο νομό. Ο νόμος 1650/86 στο άρθρο 6 παρ. 1 γράφει:

«Ο έλεγχος για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων ανήκει στα όργανα της υπηρεσίας, που είναι αρμόδια, κατά τις οικείες διατάξεις, να εγκρίνουν την ίδρυση, λειτουργία ή πραγματοποίηση έργου ή δραστηριότητας…».

Συνεπώς, υπάρχει αρμοδιότητα ελέγχου της λειτουργίας των βιομηχανιών και βιοτεχνιών του νομού από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και από το νομό και η νομαρχία έχει την υποχρέωση να προστατεύει τους κατοίκους του νομού και το φυσικό περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των βιομηχανιών και βιοτεχνιών. Η απάντηση του κ. Αντινομάρχη προκαλεί τις παρακάτω απορίες και ανησυχίες. -Τρεις μήνες τώρα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με τις υπηρεσίες δεν έκανε κανέναν έλεγχο στις συγκεκριμένες βιομηχανίες, παρά την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και όλων των φορέων του νομού να ανακληθεί η άδεια καύσης του πετ κοκ από εργοστάσια του νομού μας.

– Η επίκληση έλλειψης οργάνων και προσωπικού δεν δικαιολογεί πλέον τη Νομαρχία για την σοβαρή παράλειψη ελέγχου της ρύπανσης του περιβάλλοντος στο νομό μας. – Για να διαπιστωθεί η εφαρμογή των περισσοτέρων περιβαλλοντικών όρων , που προβλέπει η μελέτη χορήγησης της άδειας καύσης του υλικού, δεν χρειάζονται όργανα ,παρά μόνο την παρουσία των υπαλλήλων της υπηρεσίας. Για παράδειγμα αν το πετ κοκ είναι σε επιφάνεια ασφαλτοστρωμένη και με κλίση, ή αν έχει κυκλώνες κ.λπ. δεν χρειάζονται όργανα.

– Αλλά και η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού είναι υποχρέωση της Νομαρχίας και σοβαρή παράλειψη, που χρόνια τώρα αδιαφορεί για την οργάνωση και στελέχωση των αντίστοιχων υπηρεσιών της.

– Η παρουσία του Νομάρχη ή εκπροσώπων του Νομαρχιακού Συμβουλίου κατά τον έλεγχο των βιομηχανιών δεν απαγορεύεται από το νόμο, ούτε από την κοινή λογική.

– Από την απάντηση του κ. Αντινομάρχη μπορούμε αντικειμενικά να υποθέσουμε είτε ότι έχει άγνοια των υποχρεώσεων της Νομαρχίας είτε ότι η Νομαρχιακή Αρχή δεν σκοπεύει να ασκήσει τις αρμοδιότητές της, σε αυτό τον τομέα.

 

Ερωτάμε τον κ. Νομάρχη:

Πρόκειται να δώσει εντολή να γίνει έλεγχος στα συγκεκριμένα εργοστάσια , αν εφαρμόζουν τους περιβαλλοντικούς όρους και να πάρει τα κατάλληλα μέτρα αν παραβιάζονται;

 

Συμφωνεί να παρευρίσκεται κατά τον έλεγχο αντιπροσωπεία του Νομαρχιακού Συμβουλίου με επικεφαλής τον ίδιο;».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: