Ρύπανση-Ελλάδα


Από Θεσσαλονίκη
Στους δρόμους κατεβαίνουν την Τετάρτη οι κάτοικοι του δήμου Εχεδώρου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη δυσοσμία που προκαλεί η λυματολάσπη, η οποία έχει κατακλύσει τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού στη Σίνδο.
Όπως αναφέρουν τα Νέα, οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να «μοιράσουν» τη λυματολάσπη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εφόσον δεν αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.
O δήμαρχος Εχεδώρου, Γιώργος Αρβανιτίδης, εκτιμά ότι το πρόβλημα οφείλεται στην πλημμελή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, ενώ επιδεινώθηκε από τον Φεβρουάριο του 2006, όταν σταμάτησε η μεταφορά της λυματολάσπης στη χωματερή των Ταγαράδων.
Έτσι, σήμερα στον χώρο του βιολογικού καθαρισμού παραμένουν περισσότεροι από 80.000 τόνοι, εκ των οποίων μόνο ένα ποσοστό είναι ασβεστοποιημένο.


Σε δύο περιπτώσεις, μάλιστα, η δυσοσμία ήταν τόσο έντονη, που ανάγκασε τους κατοίκους να βγουν από τα σπίτια τους και τη δημοτική Αρχή να καταθέσει μήνυση στον εισαγγελέα και να στείλει εξώδικο στη διοίκηση της ΕΥΑΘ.
Ο δήμος αποδίδει ευθύνες στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της νομαρχίας, η οποία με έγγραφό της παραδέχτηκε ότι δεν κάνει συστηματικούς ελέγχους ως προς την ποιότητα των λυμάτων που καταλήγουν στον κόλπο, αλλά και στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο -όπως είπε- έδειξε καλά αντανακλαστικά στην περίπτωση της Ψυττάλειας, αλλά δεν έχει κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της Θεσσαλονίκης.

in.gr

Από Xανιά
Σε 15 περιοχές του νομού Χανίων λειτουργούν χώροι ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται κοντά σε σπίτια. Αυτό κατέγραψε τριμελής Επιτροπή που συστάθηκε με απόφαση του τμήματος Πολιτικής Προστασίας. Στις σχετικές εκθέσεις που συνέταξε και απέστειλε στην Περιφέρεια Κρήτης η εν λόγω Επιτροπή, επισημαίνει ότι όταν με βάση το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπονται δείκτες υψηλής επικινδυνότητας, θα πρέπει να λαμβάνεται και όποιο άλλο μέτρο κρίνεται αναγκαίο για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς, αλλά και κάθε μέτρο υγιεινής.
Σύμφωνα δε με σχετικές κοινοτικές οδηγίες, μέχρι 31/12/2008, όλοι οι χώροι εναπόθεσης απορριμμάτων πρέπει να έχουν εξυγιανθεί.
Η ανεξέλεγκτη χρήση των χώρων ως σκουπιδότοπων αποτελεί απειλή για την υγεία των κατοίκων της περιοχής -και όχι μόνο-, γι’ αυτό απαιτείται η εξυγίανσή τους. Η εξυγίανση των χώρων αυτών θα διασφαλίσει όρους υγιεινής και θα συντελέσει στην αντιπυρική προστασία.
πηγή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: