Δώστε στη Γη μια ευκαιρία

Με το οικοσύστημα να βρίσκεται πλέον στα όρια της κατάρρευσής του, και με τις κλιματικές αλλαγές να απειλούν πλέον την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, βρίσκει την παγκόσμια κοινότητα έντονα προβληματισμένη, για τα μέτρα και τις δράσεις που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να ανατραπεί η υπάρχουσα κατάσταση. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που δημιουργείται από την εκπομπή κυρίως βιομηχανικών αερίων και ιδιαίτερα του διοξειδίου του άνθρακα, δείχνει ότι ο τρόπος ζωής που ακολουθεί ο μοντέρνος άνθρωπος, μπορεί να οδηγεί σε μια ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας του, αλλά συνάμα οδηγεί και στην καταστροφή του φυσικού του περιβάλλοντος με απρόβλεπτες συνέπειες για τον ίδιο και την ανθρωπότητα. Τα μηνύματα της φύσης όπως αυτά εκφράζονται μέσα από τα βίαια ξεσπάσματά της, (ακραία καιρικά φαινόμενα), αποκαλύπτουν το ζοφερό μέλλον του πλανήτη μας. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν, ότι αν οι αναπτυγμένες χώρες δεν πάρουν άμεσα μέτρα μείωσης των επικίνδυνων αερίων, η κατάσταση θα γίνει μη αναστρέψιμη. Η υπερθέρμανση του πλανήτη με όλες τις καταστροφικές της συνέπειες για την Γη, δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό αλλά μόνο για δράσεις τόσο σε παγκόσμιο όσο και εθνικό επίπεδο που θα συμβάλλουν στην καλυτέρευση της ποιότητας της ζωή μας.

Το πρόβλημα και οι λύσεις

Στο παρελθόν, το κλίμα της γης έχει πολλές φορές μεταβληθεί ως αποτέλεσμα φυσικών αιτιών.

Όμως, οι αλλαγές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια και αυτές που προβλέπονται στο μέλλον, οφείλονται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα.

Οι ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, (όπως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το μεθάνιο (CH4), το υποξείδιο του αζώτου (N2O), το όζον (O3) και οι υδρατμοί), που εκλύονται στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τις τελευταίες δεκαετίες λόγω των εντεινόμενων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων παγκοσμίως.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα θερμότητα, η οποία αλλιώς εκλύεται στο διάστημα, οπότε ενισχύεται το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» ή αλλιώς υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου η γη να ζεσταίνεται όλο και περισσότερο με τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης να γίνονται εμφανείς από τις υψηλότερες κορυφές των βουνών ως τα βάθη των ωκεανών και από τον ισημερινό ως τους πόλους.

Η κλιματική αλλαγή συνιστά καίρια απειλή για το φυσικό περιβάλλον με πολλαπλές επιπτώσεις, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι υψηλότερες ακραίες θερμοκρασίες, οι ξηρασίες και οι πιο ραγδαίες και συχνές καταιγίδες.

Οι επιστήμονες μας καλούν σε εγρήγορση καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας που θα έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού και τροφής είναι δυνατό να προκαλέσει περιφερειακές συγκρούσεις, καθώς μεγάλος αριθμός περιβαλλοντικών προσφύγων θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις εστίες του. Η αλλαγή του κλίματος ενδέχεται επίσης να οδηγήσει στην εξαφάνιση του 15-37% των ειδών που ζουν πάνω στον πλανήτη μέχρι το 2050.

Λύσεις υπάρχουν όμως πρέπει να δράσουμε τώρα, και μπορούμε να το κάνουμε!

Το 2003, η αιολική ενέργεια υπήρξε και πάλι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας παγκοσμίως. Αυτό δείχνει ότι ήδη διαθέτουμε τις τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών του CO2 και την επίλυση του φαινομένου του θερμοκηπίου, αλλά και την προθυμία να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεχνολογίες.

Οι ανανεώσιμες αυτές πηγές ενέργειας, η αιολική, η υδροηλεκτρική, η γεωθερμική, η ενέργεια από βιομάζα λειτουργούν και απαιτούν μικρή δαπάνη.

Η πυρηνική ενέργεια ενίοτε προωθείται ως τρόπος καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όμως δεν είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, καθώς επιφυλάσσει σοβαρούς κινδύνους ατυχήματος και παράγει απόβλητα υψηλής τοξικότητας.

Η εξάπλωση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που σχετίζονται με τη συμβατική ενεργειακή αλυσίδα και παράλληλα θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που είναι η κύρια αιτία της αλλαγής του κλίματος.

Μηνύματα Πολιτειακής και Πολιτικής ηγεσίας

Στην επιτακτική ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος αναφέρθηκαν σε ανακοινώσεις τους, η Πολιτειακή και Πολιτική, ηγεσία της χώρας .

«Η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος είναι μια ημέρα που της οφείλουμε περισυλλογή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, τονίζοντας ότι: «Αν και διανύουμε μία εποχή όπου η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε μεγάλα άλματα προς το μέλλον, η σχέση μας με τη Φύση βαδίζει προς τα πίσω, διαγράφοντας μια πορεία παρακμής. Μια πορεία στην οποία, δεν απαξιώνεται μόνο η Φύση αλλά και ο ίδιος ο άνθρωπος».

Στην προσπάθεια που κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ στον τομέα του Περιβάλλοντος αναφέρεται αναλυτικά ο υπουργός Γιώργος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι τίποτα δεν είναι αρκετό και προπαντός καμία πολιτική δεν μπορεί να επιτύχει αν δεν υπάρχει ταυτόχρονα η δραστηριοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών. Τονίζει ακόμη ότι δεν αρκεί να δηλώνουμε περιβαλλοντικά ευαίσθητοι αλλά οφείλουμε να .αποδεικνύουμε την ευαισθησία μας σε κάθε πτυχή της ζωής μας

O Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Σταύρου σε δήλωσή του επισημαίνει ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ζήτημα μιας ημέρας, αλλά κάθε μέρας, και ότι τα μηνύματα της 5ης Ιουνίου πρέπει να καταστούν τρόπος ζωής μας, αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας.

Ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι πια ιδεολογικός, ούτε αποτελεί απλώς μία στάση ζωής, ανάμεσα στις πολλές άλλες, τονίζει ο υπεύθυνος Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για υπαρξιακό θέμα για τον πλανήτη.

«Στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Ημέρα του Περιβάλλοντος. Αμφιβάλλουμε όμως αν γιορτάζει το περιβάλλον , παντού αλλά και ιδιαίτερα στη χώρα μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπσισμός, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια εκπομπής αερίων θερμοκηπίου που είχε συμφωνήσει υπογράφοντας το Πρωτόκολλο του Κιότο».

Η ανάγκη διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος γίνεται κάθε μέρα συνείδηση σε όλο και περισσότερο κόσμο. Δεν αρκεί όμως μόνο η συνειδητοποίηση του προβλήματος αν και αποτελεί βασικό παράγοντα, χρειάζεται συνεχής, συνεπής όσο και στοχευμένη δράση για την εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών», επισημαίνει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της.

Στις δέκα το βράδυ, έσβησαν συμβολικά για δέκα λεπτά τα φώτα της Ακρόπολης, της Προεδρίας της Δημοκρατίας, των Ελληνικών Πρεσβειών αλλά και όλων των δημόσιων κτιρίων σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Επίσης στην κίνηση συμμετείχαν τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού.

Υποβαθμίζεται η ποιότητα του περιβάλλοντος
Σύμφωνα με έρευνα, του ΙΣΤΑΜΕ το 67% των πολιτών εκτιμά ότι η ποιότητα του περιβάλλοντος υποβαθμίζεται και ζητούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του γεγονότος αυτού.

Σύμφωνα με την έρευνα οι Έλληνες πολίτες αξιολογούν ως πρώτο τη τάξη περιβαλλοντικό πρόβλημα την καταστροφή των δασών με 73,8%, και ακολουθούν η ρύπανση υδάτων με 73,3%, η αέρια ρύπανση με 67,4% και η αλλαγή του κλίματος με 62,5%.

Επτά στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι θα κατέβαλλαν περιορισμένο περιβαλλοντικό φόρο υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι τα χρήματα αυτά θα επιθυμούσαν να διατεθούν σε δράσεις και έργα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: