Σκουπίδια-πρόληψη-λύσεις

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πετάμε όλο και περισσότερα απορρίμματα κάθε χρόνο. Μεταξύ 1995 και 1998, η ποσότητα των σκουπιδιών που δημιουργήσαμε αυξήθηκε κατά 15 %. Εάν συνεχίσουμε, έως το 2020 θα πετάμε πιθανώς 45 % περισσότερα σκουπίδια από το 1995. Η ποσότητα των σκουπιδιών από ηλεκτρονικό κι ηλεκτρικό εξοπλισμό -ένας από τους ταχέως αναπτυσσόμενους τύπους- μπορεί να διπλασιαστεί στα επόμενα 12 χρόνια. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με αυτόν τον τρόπο χωρίς να βλάψουμε σοβαρά το περιβάλλον, γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκαλούνται από τα αυξανόμενα βουνά σκουπιδιών.

ΠΡΟΛΗΨΗ
-Επιλέγοντας αγαθά τα οποία έχουν όσο το δυνατό πιο μικρή επίδραση στο περιβάλλον, οι καταναλωτές βοηθούν στη μείωση των σκουπιδιών και δίνουν κίνητρα στους κατασκευαστές για την παραγωγή πιο «πράσινων» προϊόντων.

-Η λιπασματοποίηση είναι ο τρόπος της φύσης να ανακυκλώνει τα δικά της σκουπίδια. Μπορεί να πραγματοποιηθεί από συνοικιακά συμβούλια ή στο σπίτι. Είναι εύκολη, οικονομική, οργανική και χρήσιμη…

-Για μια εβδομάδα παρατηρήστε και καταγράψτε κάθε μέρα τα σκουπίδια που παράγονται σπίτι σας. Καταγράψτε τα ανά υλικό κατασκευής ή ανά είδος σε ένα πίνακα (όπως είναι στο παρακάτω πρότυπο) και χαρακτηρίστε τα προς την παραγόμενη ποσότητα με ποιοτικούς όρους (πχ. πάρα πολλά, πολλά, λίγα, ελάχιστα, καθόλου). Ζυγίστε τη συνολική ποσότητα των σκουπιδιών που υπάρχουν στον κάδο απορριμμάτων κάθε μέρα.

-Στο supermarket αγοράζουμε βιολογικά προιόντα,χρησιμοποιούμε πάνινες σακούλες αντί πλαστικές.

-Στο γραφείο προτιμούμε γυάλινα ποτήρια αντι πλαστικά ή χάρτινα.

-Στο σπίτι, στη δουλειά, στο χώρο της εκπαίδευσης χωριστή συλλογή κι ανακύκλωση χαρτιών, γυαλιού, μετάλλων,ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, οχημάτων, ελαστικών, μπαταριών κλπ

-Ορισμένα από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να επιβαρύνουν το περιβάλλον ή την υγεία μας, αν δεν είμαστε αρκετά προσεκτικοί.(χρώματα, βερνίκια, εντομοκτόνα, αποσμητικά χώρου, μπλοκ καθαρισμού τουαλέτας, σκωρο-κτονα για τη ντουλάπα, καθαριστικά και γυαλιστικά κάθε είδους).Φύλαγε τα προϊόντα καλά κλεισμένα στα αρχικά τους δοχεία σε δροσερό και στεγνό μέρος, μακριά από παιδιά.Μην ανακατεύεις ποτέ καθαριστικά που περιέχουν χλωρίνη με εκείνα που περιέχουν αμμωνία, γιατί δημιουργείται τοξικό αέριο.Ποτέ μην τα πετάς στο νεροχύτη, στο αποχετευτικό σύστημα ή στο έδαφος. Κινδυνεύει να ρυπανθεί σοβαρά το νερό.

-Αν οι κάδοι απορριμμάτων δεν είναι αρκετοί στους δημόσιους χώρους, απευθύνσου στο Δήμο ή στην Κοινότητα.
-Όταν η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν γίνεται κανονικά και οι κάδοι είναι γεμάτοι, μην επιβαρύνεις την ατμόσφαιρα της γειτονιάς. Φύλαξε τα σκουπίδια σου στο μπαλκόνι.

-Περιόρισε όσο μπορείς τη σπατάλη. Όταν βγάζεις φωτοτυπίες ή κρατάς σημειώσεις, συνήθισε να χρησιμοποιείς και τις δύο πλευρές του χαρτιού.Ανακύκλωσε το χαρτί. Ρώτησε στο Δήμο ή στην Κοινότητα για τα προγράμματα ανακύκλωσης της περιοχής.

-Οταν πηγαίνεις εκδρομή, παίρνε πάντα μαζί σου μια σακούλα για τα σκουπίδια.

και..
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
-Μην αφήνεις αναμμένα τα φώτα όταν δεν τα χρειάζεσαι
-Οι οικονομικοί λαμπτήρες. Διαρκούν 10 φορές περισσότερο και καταναλώνουν 75% λιγότερο ρεύμα από τους κοινούς λαμπτήρες.
-Να σβήνεις την τηλεόραση, το βίντεο, το στερεοφωνικό κλπ. από τη συσκευή και όχι από το τηλεχειριστήριο
ΝΕΡΟ
-Μια βρύση που τρέχει, ξοδεύει πολύ περισσότερο νερό από όσο φαντάζεσαι :10-15 λίτρα το λεπτό. Αν την κλείνεις ενώ βουρτσίζεις τα δόντια σου εξοικονομείς 10 λίτρα τη φορά. Και πολύ περισσότερο όταν πλένεις τα πιάτα.
-Προτίμησε να κάνεις ένα ντους, παρά ένα μπάνιο με γεμάτη μπανιέρα. Για να γεμίσεις την μπανιέρα χρειάζεσαι τόσο νερό όσο για 3 ντους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: