Πράσινες Στέγες

Μετά της μέρες καύσωνα που περάσαμε στο μυαλο μας έρχονται σκέψεις με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Λάρισας. Ένας από αυτούς είναι οι πράσινες στέγες.

Είναι γνωστόν, στις επίπεδες επιφάνειες και δη στις ταράτσες από μπετόν αναπτύσσονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες (ο υδράργυρος στη στέγη ενός μέσου κτιρίου ξεπερνά τους 50 βαθμούς Κελσίου). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την «υπερθέρμανση» όλου του κτιρίου, το οποίο καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας για ψύξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως στην Αυστρία, τη Γερμανία, τον Καναδά οι ιδιώτες επιδοτούνται για τη φύτευση των ταρατσών τους.

Η  φύτευσης των ταρατσών ώστε να λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα και ως πνεύμονες πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό, κερδίζει συνεχώς έδαφος σε πολλές χώρες του κόσμου. Το συνολικό κόστος δεν είναι απαγορευτικό, αντίθετα τα οφέλη είναι αναμφισβήτητα.

Οι «πράσινες στέγες» προσφέρουν αισθητικά, οικολογικά και λειτουργικά πλεονεκτήματα και αποτελούν μια σύγχρονη εφαρμογή περιβαλλοντικού σχεδιασμού με σημαντικά τεχνοοικονομικά οφέλη.
«πράσινες στέγες» βελτιώνουν το μικροκλίμα των αστικών περιοχών, μειώνουν την ηχορύπανση, τη σκόνη και το νέφος, ενισχύουν και προστατεύουν τη μόνωση του δώματος και δημιουργούν φυσικό περιβάλλον για την αστική χλωρίδα και πανίδα.

Τα οφέλει

  • Μείωση της απορροής των υδάτων

Ανάλογα με την κατασκευή της «πράσινης στέγης», η απορροή του νερού μπορεί να μειωθεί έως και 90%. Αυτό έχει
σαν αποτέλεσμα τη μείωση της χωρητικότητας των αποχετευτικών αγωγών και συνεπώς τη μείωση του κόστους κατα-
σκευής τους.

  • Μείωση της σκόνης και του νέφους στην ατμόσφαιρα

Η φυλλική επιφάνεια των φυτών μιας «πράσινης στέγης» λειτουργεί σαν φίλτρο που συγκρατεί τα σωματίδια του αέρα. Τα νιτρικά και άλλα επιβλαβή συστατικά του αέρα απορροφούνται και με τη βοήθεια της βροχής καταλήγουν στο υπόστρωμα των φυτών.

  • Μείωση της ηχορύπανσης

Η «πράσινη στέγη» μπορεί να μειώσει την ένταση του ήχου που ανακλάται κατά 3 dB και ταυτόχρονα βελτιώνει την ηχομόνωση του κτιρίου κατά 8 dB.

  • Εκμετάλλευση διαθέσιμου χώρου

Μετατρέποντας ανεκμετάλλευτους χώρους σε λειτουργικές «πράσινες στέγες» μειώνεται το κόστος αγοράς επιπλέον χώρων για τη δημιουργία χώρων ανάπαυλας και αναψυχής.

  • Βελτίωση μικροκλίματος αστικών περιοχών

Οι «πράσινες στέγες» δροσίζουν και αυξάνουν την υγρασία της ατμόσφαιρας δημιουργώντας ένα πιο ευχάριστο μικροκλίμα για την γύρω περιοχή.

  • Φυσικό περιβάλλον για ζώα και φυτά

Η «πράσινη στέγη» ενθαρρύνει την παρουσία και την παραμονή της πανίδας (έντομα, πουλιά) στον περιβάλλοντα χώρο.

  • Eνίσχυση της αναμενόμενης διάρκειας ζωής της κατασκευής

Η «πράσινη στέγη» ενός κτιρίου προστατεύει τα υποκείμενα μονωτικά υλικά από φθορές που θα προκαλούσε η έκθεσή τους στον ήλιο, στις ακτίνες UV και σε ακραίες τιμές της θερμοκρασίας, αυξάνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής τους.
Είναι μια πρόταση προς τον Δήμο Λάρισας να δει το όλο θέμα το οποίο αξίζει κανείς να το επεξεργαστεί και  να δει τα οφέλη. Επίσης θα μπορούσε να φυτευθούν  οι αυλές των σχολικών συγκροτημάτων (λειτούργησε πιλοτικά για κάποια σχολεία) που θα λειτουργούν ως πνεύμονες πρασίνου και απόδοσης οξυγόνου στις περιοχές που βρίσκονται αλλά παράλληλα και σαν μάθημα για το περιβάλλον και τον τρόπο προστασίας του από τους μαθητές των σχολείων.

http://www.ourmedia.org/node/217894 Ενδιαφέρουσες απόψεις του Μίμη Ανδρουλάκη για τις «πράσινες στέγες»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: