Πράσινη βίβλος, η Ευρώπη καλείται να λάβη μέτρα

Η Ευρώπη καλείται να προβεί σε περικοπές των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και να λάβει μέτρα προσαρμογής για την αλλαγή του κλίματος προκειμένου να περιοριστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη στους πληθυσμούς, την οικονομία και το περιβάλλον.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της Πράσινης Βίβλου που «υιοθέτησε» σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα τις κλιματικές αλλαγές. Εξετάζονται τρόποι για την αντιμετώπιση των μεταβαλλόμενων κλιματικών συνθηκών όπως η αποδοτικότερη αξιοποίηση των υδατικών πόρων και η πρόνοια για τα ευπαθή και ηλικιωμένα άτομα στις περιόδους καύσωνα. Η Πράσινη Βίβλος αποβλέπει στην έναρξη ενός ευρύτατου δημόσιου διαλόγου ώστε να κατατεθούν στη συνέχεια συγκεκριμένες προτάσεις. Το θέμα αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιείται στις 3 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Δήμας: Διμέτωπος ο αγώνας κατά της αλλαγής του κλίματος

Ο αρμόδιος για το περιβάλλον επίτροπος Σταύρος Δήμας, δήλωσε: «Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο κόσμος θα αισθανθεί ολοένα και περισσότερο τις απειλητικές επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στην υγεία, την απασχόληση και τη στέγαση και αυτοί που θα πληγούν περισσότερο θα είναι τα πλέον ευάλωτα μέλη της κοινωνίας. Ο αγώνας κατά της αλλαγής του κλίματος είναι διμέτωπος. Καλούμαστε να μειώσουμε δραστικά τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, ώστε να μην αφήσουμε τη μελλοντική αλλαγή του κλίματος να φθάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, ταυτόχρονα όμως η Ευρώπη καλείται να προσαρμοστεί στην ήδη συντελούμενη κλιματική αλλαγή».

Ο κοινοτικός επίτροπος συμπλήρωσε ότι «εάν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν προγραμματίσουν από τώρα μία συνεπή αντίδραση σε επίπεδο κοινοτικής πολιτικής, δεν αποκλείεται να υποχρεωθούμε να λάβουμε έκτακτα, μη προβλεφθέντα μέτρα προσαρμογής, για να αντιμετωπίσουμε τις ολοένα και συχνότερες κρίσεις και καταστροφές. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δαπανηρότερο».

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, καθώς εκτιμάται ότι με την υπέρβαση αυτού του ορίου, αυξάνονται γεωμετρικά οι κίνδυνοι μη αναστρέψιμων και, ενδεχομένως, καταστροφικών πλανητικών αλλαγών. Σε πολλά σημεία του πλανήτη διαπιστώνεται ήδη αύξηση κατά 0,76°C της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας, ενώ εάν διατηρηθούν οι τρέχουσες τάσεις, η παγκόσμια θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8° ως 4°C στον αιώνα που διανύουμε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: