Το τέλος του Πηνειού… στέρεψε

Στέρεψε στη Λάρισα ο Πηνειός ποταμός. Οι αντλίες βγάζουν χώμα, με αποτέλεσμα τα σπαρτά σε 5.000 στρέμματα να έχουν ήδη καεί και άλλα 60.000 στρέμματα να κινδυνεύουν με καταστροφή, με τους αγρότες να περιγράφουν την κατάσταση ως δραματική εάν δεν τροφοδοτηθεί άμεσα ο ποταμός με νερό από τη Λίμνη Πλαστήρα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε δέκα χωριά, όπου οι καλλιέργειες βαμβακιού, τριφυλλιού, καλαμποκιού και βιομηχανικής ντομάτας αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο εάν δεν εξασφαλιστεί η άρδευσή τους το επόμενο δεκαήμερο. Στο χωριό Μελία, όμως, η κατάσταση είναι πλέον τραγική, καθώς τα περίπου 5.000 στρέμματα έχουν να ποτιστούν πάνω από είκοσι μέρες και οι αγρότες βλέπουν την παραγωγή τους να έχει σχεδόν καταστραφεί.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει και ο ΤΟΕΒ Πηνειού, τα αντλιοστάσια του οποίου από στιγμή σε στιγμή κινδυνεύουν να σταματήσουν και είναι ζήτημα ωρών να επέλθει «μπλακ άουτ». Κι αυτό, όπως είπε ο πρόεδρός του, Γ. Λαδόπουλος, επειδή η στάθμη του Πηνειού έπεσε σε απίστευτα επίπεδα, φτάνοντας χθες μόλις στα πενήντα εκατοστά, ενώ προχθές βρισκόταν στα ογδόντα.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική με την πτώση της στάθμης, με αποτέλεσμα οι αντλίες να υπολειτουργούν. Κι αν υπάρξει και κάποια διακοπή ρεύματος, το αντλιοστάσιο δεν θα ξαναπάρει μπροστά», τόνισε και κάλεσε την πολιτεία να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι αν σταματήσουν οι αντλίες, ουσιαστικά σταματά η άρδευση σε περίπου 60.000 στρέμματα υδροβόρων καλλιεργειών στα μισά σχεδόν από τα 32 χωριά (συνολικής καλλιέργειας 120.000 στρ.) που εξυπηρετούνται από το δίκτυο του ΤΟΕΒ Πηνειού, καθώς στα υπόλοιπα οι αγρότες ποτίζουν τις καλλιέργειές τους από αποταμιευτήρες.

Μπροστά στο πρόβλημα αυτό και μέσα σε κλίμα απόγνωσης αλλά και αγανάκτησης πραγματοποιείται σήμερα ευρεία σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο Μελίας για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Μάλιστα από τον ΤΟΕΒ καταβάλλονται έντονες προσπάθειες ώστε να αρδευτούν τουλάχιστον τα 5.000 στρ. στην περιοχή που ήδη σχεδόν έχουν καεί και απειλούνται με ολική καταστροφή.

Στην κεντρική διώρυγα του Πηνειού (Δ2), που ξεκινά από το εργοστάσιο Ζάχαρης και φτάνει μέχρι το Αχίλλειο, «σφράγισαν οι πόρτες» που οδηγούν το νερό σε Πλατύκαμπο, Ομορφοχώρι και Γλαύκη. Τα πρώτα αποτελέσματα, όμως, όπως είπε ο κ. Λαδόπουλος, ήταν πενιχρά, γιατί δεν έφτασαν εκεί μεγάλες ποσότητες νερού και η παροχή γενικά ήταν πολύ μικρή.

Δυσφορία
Την ίδια στιγμή οι αρδεύσεις στους άλλους δύο νομούς, της Καρδίτσας και των Τρικάλων, συνεχίζονται κανονικά, προκαλώντας τη δυσφορία των αγροτών της Λάρισας. Κι αυτό γιατί η μεν Καρδίτσα έχει εξασφαλισμένο νερό από τη Λίμνη Πλαστήρα, ενώ επάρκεια νερού παρατηρείται και στα Τρίκαλα εξαιτίας των παράνομων φραγμάτων -όπως καταγγέλλουν στη Λάρισα- που έχουν ως αποτέλεσμα την παρακράτηση μεγάλης ποσότητας νερού.

«Εάν δεν πέσουν νερά στον Πηνειό από τη Λίμνη Πλαστήρα και δεν ανοίξουν τα παράνομα φράγματα στα Τρίκαλα, τότε η λύση του προβλήματος δεν είναι εύκολη και οι Λαρισαίοι αγρότες θα δουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού. Οπως τόνισε, οι φορείς της πολιτείας πρέπει να επέμβουν άμεσα για να σώσουν τις καλλιέργειες, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα συζητούν για αποζημιώσεις.

www.ethnos.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: