Καμπάνια για την προστασία των παραποτάμιων περιοχών

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ

Την πρόσληψη τριών περιβαλλοντολόγων για την κάλυψη τριών Σχεδίων Δράσης «Παρεμβάσεις για την προστασία των παραποτάμιων περιοχών στους δήμους Γιάννουλης, Μακρυχωρίου και Λαρισαίων» που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ανακοίνωσε ο σύλλογος «Φίλοι του Πηνειού και του παραποτάμιου πολιτισμού του».

Αναφορικά με τις δράσεις για τη ρύπανση των παραπήνειων περιοχών ο Σύλλογος με ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Ο ρόλος που διαδραματίζει η γεωργία στις μέρες μας είναι σαφώς ευρύτερος από την παραγωγή τροφίμων και ανανεώσιμων πρώτων υλών. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι οι γεωργικές δραστηριότητες έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση του περιβάλλοντος και του αγροτικού τοπίου, οι εντατικότερες μέθοδοι γεωργικής παραγωγής οδηγούν ορισμένες φορές σε πολύ δυσμενείς για το περιβάλλον συνθήκες. Η αυξημένη και πολλές φορές αλόγιστη χρήση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και άλλων υλών έχει αυξήσει τα επίπεδα ρύπανσης του ύδατος, της ατμόσφαιρας και του εδάφους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή της Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα o Ν. Λάρισας όπου ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού του ασχολείται με τη γεωργία.

Ο Πηνειός ποταμός αποτελεί τον τελικό αποδέκτη όλων σχεδόν των παραποτάμων και ρεμάτων που διασχίζουν τη θεσσαλική πεδιάδα. Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί από χώρο ζωής με πλούσια πανίδα και χλωρίδα, πηγή άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου και ύδρευσης οικισμών, σε έναν μεταφορέα αστικών, βιομηχανικών και γεωργικών αποβλήτων, επιβαρύνοντας τόσο το περιβάλλον της παραποτάμιας ζώνης όσο και την υγεία των κατοίκων. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή είναι η ρίψη των κενών συσκευασιών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και άλλων υλών (υπολείμματα καυσίμων, χρησιμοποιημένα λάδια μηχανών, παλιά ελαστικά κλπ.) στα κανάλια ύδρευσης, στις παραποτάμιες περιοχές, σε καλλιεργούμενες εκτάσεις και σε κοινόχρηστους χώρους. Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και ανάδειξης του προβλήματος, ο Σύλλογος Φίλων του Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμού του έχει αναλάβει τρία Σχέδια Δράσης «Παρεμβάσεις για την προστασία των παραποτάμιων περιοχών στους δήμους Γιάννουλης, Μακρυχωρίου και Λαρισαίων» τα οποία χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Στο πλαίσιο αυτών των Σχεδίων, ο Σύλλογος προέβη στην πρόσληψη τριών περιβαλλοντολόγων του κ. Κώτσιου Βάιου, του κ. Λαχανά Γεωργίου και της κ. Μακρυκώστα Ευστρατίας-Ναταλίας, οι οποίοι καλούνται να παράσχουν τις γνώσεις, την εμπειρία και τις υπηρεσίες τους για την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας. Επίσης, ο Σύλλογος ήρθε σε επαφή με τους ανωτέρω δήμους, τη Δ/νση Περιβάλλοντος Ν. Αυτοδιοίκησης Λάρισας και τη Δ/νση Γεωργίας, τους γεωργικούς συνεταιρισμούς, καθώς και με τους αντίστοιχους ΤΟΕΒ με σκοπό τη βοήθεια και συνεργασία για μια ολοκληρωμένη και ουσιαστική δράση στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Είναι σαφές ότι η διατήρηση της βιοποικιλότητας εξασφαλίζει την ανάπτυξη βιώσιμων πληθυσμών και οικοσυστημάτων. Αν και ο άνθρωπος συχνά δύσκολα αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα διατήρησής της, θεωρείται δεδομένο ότι η επιβίωσή του εξαρτάται καθοριστικά από το άμεσο αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον του. Απαραίτητη λοιπόν προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω προσπαθειών – στόχων αποτελεί η αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης και η ανάληψη της ατομικής ευθύνης από όλους».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: