Ομιλία του βουλευτή Λάρισας, κ. Βασίλη Έξαρχου με θέμα «Προβλήματα ρύπανσης από στερεά σωματίδια στη Λάρισα»

19/06/2007
«Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της για την προστασία του περιβάλλοντος όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Εμείς πάντως κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου διότι από τα στοιχεία του σταθερού σταθμού μέτρησης που λειτουργεί με ευθύνη της Νομαρχίας, 10 φορές το μήνα έχουμε υπέρβαση του ορίου των 50μικρογραμμαρίων/m3 αέρα σε στερεά σωματίδια ΡΜ10.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ σε εφαρμογή και της σχετικής κοινοτικής οδηγίας 96/62 για την εκτίμηση και τη διαχείριση της ποιότητας του αέρα του περιβάλλοντος είχε εντάξει στο Γ’ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον» έργο που αφορούσε στην κατάρτιση Επιχειρησιακού Σχεδίου αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη της Λάρισας.
Μεταξύ των μέτρων που προτάθηκαν και πιστεύεται ότι θα οδηγήσουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της περιοχής σας διαβάζω από τον σχετικό κατάλογο ότι προβλέπονται:


1. Ενδυνάμωση των μηχανισμών ελέγχου τήρησης των περιβαλλοντικών όρων στη βιομηχανία
2. Εισαγωγή του φυσικού αερίου στη βιομηχανία
Αυτά τα μέτρα σύμφωνα με τους συντάκτες του σχεδίου έχουν υψηλή κοινωνική αποδοχή και είναι άκρως απαραίτητα.
Πάρα ταύτα η κυβέρνηση δεν κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση διότι όχι μόνο ενδυνάμωση των μηχανισμών ελέγχου δεν γίνεται, όχι μόνο δεν εισάγεται το φυσικό αέριο ως καύσιμο αλλά αυτό που γίνεται είναι να δίνεται άδεια καύσης ΠΕΤ ΚΟΚ σε βιομηχανίες σε κατοικημένες περιοχές αφού το χωριό Ομορφοχώρι και η Λάρισα βρίσκονται δίπλα σε αυτές τις βιομηχανίες.
Συγχρόνως σύμφωνα με δημοσιεύματα το Υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί τη δημοσίευση προκήρυξης για την αξιοποίηση από ιδιώτες των κοιτασμάτων λιγνίτη που υπάρχουν στην περιοχή του Δομένικου της Ελασσόνας γεγονός που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το περιβάλλον και γι’ αυτό όλοι οι τοπικοί φορείς και η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη σε μία τέτοια προοπτική.
Αλήθεια ποια είναι η θέση του ΥΠΕΧΩΔΕ γι’ αυτό το θέμα; Συμφωνεί με την αξιοποίηση του λιγνίτη; Ποια είναι η ενεργειακή πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος;
Εμείς πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων με την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Η υγεία των πολιτών είναι το πρώτιστο των αγαθών και σ’ αυτό το θέμα δεν χωρούν εκπτώσεις.
Χρειάζεται ολοκληρωμένο σύστημα σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Λάρισα όπως προτείνει το Τεχνικό Επιμελητήριο, η Αυτοδιοίκηση και άλλοι φορείς. Σε πρώτη φάση ας τοποθετηθεί 1 κινητός σταθμός στην περιοχή του Ομορφοχωρίου. Η κυβέρνηση πρέπει να εγκρίνει τη σχετική δαπάνη.»

Advertisements

Ένα Σχόλιο

  1. endiaferon to keimeno-omilia tou k.Eksarxoy.
    Pistebo pos to sigekrimeno thema eidika gia tin biomhxania tis larisas pou einai pragmatika dipla se katoikimenes perioxes prepei na anadeixtei kai na iparksoun ousiastikes protaseis.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: