Χιλίαδες ψάρια εκβράστηκαν νεκρά στη λίμνη Αργυροπουλίου

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Ν. ΜΑΛΑΚΟΥ ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Χιλιάδες νεκρά ψάρια στην επιφάνεια της λίμνης ήταν η αποκρουστική εικόνα που αντίκρισαν χθες το πρωί αγρότες και κάτοικοι του Αργυροπουλίου και του οικισμού Λυγαριάς στη γνωστή πλέον λίμνη Αργυροπουλίου, για την οποία πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα σχετικό με την αξιοποίησή της.

Τα νερά των πηγών τέτοια εποχή στερεύουν με αποτέλεσμα το νερό να μην οξυγονώνεται και τα ψάρια να σκάνε από την έλλειψη οξυγόνου.

«Αγανακτισμένος για την αδιαφορία, την ολιγωρία και την αναλγησία της Δημοτικής Αρχής» δήλωσε στην «Ε» χθες το μεσημέρι ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου κ. Νίκος Μαλάκος. Ο κ. Μαλάκος μετά τις κατηγορίες των πολιτών επισκέφθηκε το χώρο των πηγών συνοδευόμενος από το μέλος της παράταξης κ. Βασίλη Κουτίνα.

Το θέμα για όλους ήταν άκρως αποκρουστικό και απογοητευτικό αφού χιλιάδες ψάρια είχαν εκβραστεί στις όχθες της εναπομείνασας λίμνης.

 

Ενώ τα υπόλοιπα ψυχορραγούσαν από την έλλειψη οξυγόνου στο νερό.

 

Ο κ. Μαλάκος καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή Τυρνάβου για το γεγονός ότι εδώ και μέρες, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων και αγροτών της περιοχής, αδιαφόρησε και δεν λειτούργησε, όπως έπρεπε, τις δύο γεωτρήσεις που έχουν ανορυχθεί για το σκοπό αυτό και να εμπλουτιστεί το νερό της λίμνης.

 

Ο ΧΡ. ΤΣΙΤΣΙΡΙΓΓΟΣ

 

Θλίψη και αγανάκτηση εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λυγαριάς, οικισμός χτισμένος δίπλα στη λίμνη, κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος, ο οποίος βλέποντας το αποτρόπαιο θέαμα των νεκρών ψαριών ενεργοποίησε χθες τη λειτουργία της μίας γεώτρησης μήπως περισωθεί η κατάσταση.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν δεν απομακρύνουν τα νεκρά ψάρια με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τις υψηλές θερμοκρασίες υπάρχει κίνδυνος επιδημιών για ανθρώπους και ζώα που βρίσκονται κοντά στα μολυσμένα νερά.

 

Ο ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

 

Τέλος από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Τυρνάβου κ. Γιώργος Αρβανίτης μιλώντας για το πρόβλημα χθες στο «Ράδιο Τύρναβος» υποστήριξε ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε πρόβλημα. Η λίμνη είχε νερό και οι γεωτρήσεις δεν ενεργοποιήθηκαν για λόγους μη σπατάλης του νερού.

 

Ωστόσο ο κ. Αρβανίτης μετά τις παραπάνω καταγγελίες έδωσε εντολή να δουλέψουν οι δύο γεωτρήσεις και να ρίχνουν συνέχεια καθαρό νερό στη λίμνη.

 

H μελέτη για την ανασύσταση και αξιοποίηση της λίμνης Αργυροπουλίου

 

Την παρουσίαση έκαναν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς, (Νομαρχία, Δήμος Τυρνάβου και ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου). Εκτός από την μελέτη, έχει ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου και μέσα στο 2008 πρόκειται να υπογραφεί η σύμβαση για την ολοκλήρωση του.

 

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Μέτρο 2.8 του ΠΕΠ Θεσσαλίας-Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους και είναι προϋπολογισμού 1.230.000 Ευρώ.

 

Πρόκειται για ένα έργο μεγίστης περιβαλλοντικής σημασίας όχι μόνον για την περιοχή αλλά και γενικότερα για τον νομό, καθώς έχει χαρακτήρα περιβαλλοντικό, αρδευτικό και οικοτουριστικό.

 

¨Όπως επισημάνθηκε και στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που είχε ως στόχο τον συντονισμό των δράσεων και την ύπαρξη συναίνεσης επί των έργων και των κατευθύνσεων του επιχειρησιακού σχεδίου λειτουργίας του έργου, η διάσωση της λίμνης ως υδατικού πόρου και η απόκρουση των πιέσεων που δέχεται το υδάτινο δυναμικό της από την διαχρονικά αυξανόμενη ζήτηση του νερού είναι ένας μόνον από τους στόχους.

 

Ο χαρακτηρισμός της ως «υδροβιότοπου» επιβάλει την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας με σταθεροποίηση της στάθμης της και με τον αποκλεισμό της ρίψης στερεών απορριμμάτων και λοιπών αποβλήτων. ¨

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίμνη του Αργυροπουλίου είχε διαμορφωθεί ως αρδευτικό έργο το 1954 ωστόσο από το 1993 και μετά από περιόδους ξηρασίας και ακανόνιστης υδροληψίας, άρχισαν να λαμβάνονται τα πρώτα μέτρα διαχείρισης για την διασφάλιση σταθερής στάθμης της λίμνης και για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας.

 

Παρά ταύτα το συνολικό σύστημα-περιβαλλοντικό, αρδευτικό, αναψυχής- της λίμνης είναι σήμερα σε ανισορροπία και κρίση και παράγει περισσότερα προβλήματα αντί ωφέλειες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: