Οι Ρώσοι στον Όλυμπο

Η τοπική κοινότητα υποστηρίζει τη λειτουργία της τουριστικής μονάδας.

Αντιδρούν ΚΚΕ και WWF
Μια επενδυτική πρόταση 21 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία τουριστικής μονάδας στον Όλυμπο που απασχολεί την τοπική κοινωνία θέτει εκ νέου τον προβληματισμό για το πώς πρέπει να αξιοποιούνται περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Η υπόθεση ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες όταν ένας επενδυτικός όμιλος ρωσικών συμφερόντων κατέθεσε στην κοινότητα Καρυάς του νομού Λάρισας επιχειρησιακό σχέδιο για την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος. Σύμφωνα με το σχέδιο η μονάδα θα μπορούσε να ανεγερθεί σε έκταση 946 στρεμμάτων που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων. Η έκταση ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και βρίσκεται μέσα στα διοικητικά όρια της κοινότητας Καρυάς.

Ο ρωσικός όμιλος πρότεινε την ανέγερση ξενοδοχειακού συμπλέγματος συνολικής επιφάνειας 4.800 τ.μ. που αποτελείται από ξενοδοχείο πέντε αστέρων με 100 δωμάτια, 75 μονοκατοικίες τεσσάρων αστέρων και 150 bungalows τριών αστέρων. Επιπλέον, προβλέπεται η εγκατάσταση εστιατορίων, πέντε καφετεριών- μπαρ και ενός πολυκέντρου στο οποίο θα λειτουργούν ντισκοτέκ, αίθουσες bowling, μπιλιάρδου και καταστήματα.

Σε όλη την έκταση του συγκροτήματος σχεδιάζεται να δημιουργηθούν χώροι για άθληση, γήπεδο γκολφ, δύο πισίνες, στάβλοι, χώροι ενοικίασης αθλητικού εξοπλισμού και πέντε σάουνες για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών. Τέλος, προβλέπεται η κατασκευή χώρων κάμπινγκ για τοποθέτηση σκηνών και parking αυτοκινήτων.

Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη έκταση ανήκει στο Δημόσιο, για να ληφθεί απόφαση παραχώρησης απαιτείται μια σειρά αδειοδοτήσεων από τους αρμόδιους φορείς. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εφόσον η νομαρχία Λάρισας εγκρίνει το επιχειρησιακό σχέδιο, τότε καταθέτει σχετικό αίτημα στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), ο οποίος εν συνεχεία ζητά την παραχώρηση της γης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Νομαρχία Λάρισας δεν έχει κατατεθεί ακόμα επίσημη πρόταση κι επομένως δεν υπάρχει γνωμοδότηση για τη συγκεκριμένη πρόταση.

Θετικά βλέπουν τη δημιουργία παραθεριστικού συγκροτήματος οι επικεφαλής της κοινότητας Καρυάς, καθώς θεωρούν ότι η ανάπτυξη του τόπου τους εξαρτάται από τον τουρισμό. Ο κοινοτάρχης της Καρυάς, κ. Α. Δάσσιος, δήλωσε  ότι «η περιοχή που ζητά ο ρωσικός όμιλος βρίσκεται εκτός της περιφερειακής ζώνης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου κι εκτός της περιοχής ΝΑΤΟΥΡΑ 2000.

Η έκταση, στην οποία προβλέπεται να αναπτυχθούν οι εν λόγω δράσεις δεν ξεπουλιέται, δεν χαρίζεται και ούτε μεταβιβάζεται στην κυριότητα του ιδιώτη επενδυτή. Πρόκειται για επένδυση που φτάνει τα 21 εκατομμύρια ευρώ».Ο κ. Δάσσιος προσθέτει ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα στηρίζεται από το σύνολο των δημοτών της Κοινότητας, καθώς το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 215 θέσεων εργασίας, εκ των οποίων οι 150 θα καλυφθούν από την τοπική κοινωνία.

Αντίθετα, επιφυλακτική με την κατασκευή της μονάδας στον Ολυμπο εμφανίζεται η οικολογική οργάνωση WWF, η οποία υποστηρίζει ότι η επένδυση θα επηρεάσει άμεσα το περιβάλλον, παρόλο που η περιοχή βρίσκεται εκτός Εθνικού Δρυμού και ΝΑΤΟΥΡΑ.

Επιφυλάξεις
Ο Συντονιστής Συλλογικών Δράσεων και Εθελοντών της WWF, κ. Η. Τζιρίτης, ανέφερε  ότι και μόνο η αύξηση της προσβασιμότητας στην περιοχή θα είναι «επώδυνη» για το βουνό του Ολύμπου. «Οι παρεμβάσεις- δορυφόροι είναι ακόμα χειρότερες κι επιβαρυντικές για το περιβάλλον, γιατί μετά ακολουθεί σωρεία καταπατήσεων. Αρκεί μόνο να αναλογιστούμε τη συμβολική αξία του Ολύμπου, ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για οποιουδήποτε είδους παρέμβαση.» Επιπλέον ο κ. Τζιρίτης υποστηρίζει ότι η επιθυμία να γίνει αυτό το έργο συνδέεται άμεσα με το σχέδιο που ήδη συζητείται για τη δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου εντός του Εθνικού Δρυμού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» που είχε αποκαλύψει το θέμα της Καρυάς, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα είχε καταγγείλει στο παρελθόν ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο ξεπουλήματος του Ολύμπου στο ιδιωτικό κεφάλαιο».

Yπέρ και κατά

Α. ΔΑΣΣΙΟΣ
Κοινοταρχης Καρυας Λαρισας
«Η περιοχή που ζητά ο ρωσικός όμιλος βρίσκεται εκτός της περιφερειακής ζώνης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου κι εκτός της περιοχής ΝΑΤΟΥΡΑ 2000. Η έκταση, στην οποία προβλέπεται να αναπτυχθούν οι εν λόγω δράσεις, δεν ξεπουλιέται, δεν χαρίζεται και ούτε μεταβιβάζεται στην κυριότητα του ιδιώτη επενδυτή».

Η. ΤΖΙΡΙΤΗΣ
Συντονιστης συλλογικων δρασεων και εθελοντων WWF
«Και μόνο η αύξηση της προσβασιμότητας στην περιοχή θα είναι “επώδυνη” για το βουνό του Ολύμπου. Οι παρεμβάσεις- δορυφόροι είναι ακόμα χειρότερες κι επιβαρυντικές για το περιβάλλον, γιατί μετά ακολουθεί σωρεία καταπατήσεων. Αρκεί μόνο να αναλογιστούμε τη συμβολική αξία του Ολύμπου, ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για οποιουδήποτε είδους

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: