ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥΛΙΑ

 

Την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη διάσωση του δάσους στα Πλατανούλια μετά και την τελευταία έντονη διαμαρτυρία των Οικολόγων Πρασίνων σχεδιάζει ο αρμόδιος αντινομάρχης Περιβάλλοντος, Κώστας Σουφλιάς. Η διαφαινόμενη οικολογική καταστροφή δεν είναι άγνωστη στις τοπικές αρχές, που αναγνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος, αλλά οι όποιες εξεταζόμενες λύσεις «σκαλώνουν» στον κυκεώνα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και στην έλλειψη οικονομικών πόρων.Εδώ και έξι μήνες, αντιπροσωπεία νέων ανθρώπων είχε την πρώτη επαφή με τον κ. Σουφλιά για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για όσα συμβαίνουν στο δάσος με δέντρα που φτάνουν τα 150 χρόνια με λεύκες, καραγάτσια, αγριοπλάτανους κ.α. Σε εκείνη τη συνάντηση ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος είχε ταχθεί υπέρ της περίφραξης του δάσους, ώστε η είσοδος να είναι ελεγχόμενη, ως πρώτο μέτρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης επικαλούμενος μάλιστα το παράδειγμα του αλσυλλίου στην Αβερώβειο Γεωργική Σχολή, όπου μετά την περίφραξη του χώρου αντιμετωπίστηκαν πολλά προβλήματα του παρελθόντος.

Ωστόσο, ελλείψει σχετικών κονδυλίων, ο κ. Σουφλιάς παρέπεμψε την αντιπροσωπεία στο δήμο Τυρνάβου, στα όρια του οποίου βρίσκεται το δάσος των Πλατανουλίων. Από την πλευρά του ο Δήμος Τυρνάβου, όπως δήλωσε στην «Ε» χθες ο δήμαρχος Χρήστος Κιτσίδης, μπορεί να αναλάβει την προστασία της περιοχής προωθώντας ακόμα και την περίφραξη, υπό την προϋπόθεση, όμως, να του παραχωρηθεί η αρμοδιότητα από το δασαρχείο μαζί με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους.

Ο κ. Κιτσίδης παραδέχεται όσα καταγγέλλουν στην επιστολή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι περί απαξίωσης του συγκεκριμένου δάσους από την παράνομη υλοτόμηση, την ανεξέλεγκτη βόσκηση και τη ρίψη σκουπιδιών επισημαίνοντας πως δεν έχει την αρμοδιότητα οποιασδήποτε παρέμβασης με εξαίρεση την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου – στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του – να απορρίψει αίτηση κτηνοτρόφου για εγκατάσταση του ποιμνιοστασίου του στην περιοχή.

Παράλληλα, θέτει και θέμα ανεξέλεγκτης αμμοληψίας από την κοίτη του ποταμού Πηνειού που περνάει δίπλα του, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την περιοχή, ενώ στις δηλώσεις του άφησε αιχμές και κατά του γενικού διευθυντή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Κώστα Μέγα, ως εποπτεύοντα των δασικών υπηρεσιών γιατί «δεν κατέστη δυνατό να τον συναντήσουμε μαζί με τον εκπολιτιστικό σύλλογο των Πλατανουλίων για να βρεθεί λύση στο θέμα παρότι ζητήσαμε τρεις φορές συνάντηση μαζί του…».

Ωστόσο, η λύση το προβλήματος δεν είναι τόσο απλή και αναμφισβήτητα δεν περιορίζεται μόνο στην απλή περίφραξη του χώρου. Για να αποτραπεί η οικολογική καταστροφή απαιτείται έλεγχος των παράνομων πράξεων, δηλαδή η υλοτόμηση και η ανεξέλεγκτη αμμοληψία και ως εκ τούτου χρειάζεται πολιτική απόφαση για τη διάσωση και την προστασία του δάσους.

Υπό την πίεση των εξελίξεων και της έντασης των διαμαρτυριών πάντως, αρχής γενομένης από τους Οικολόγους Πράσινους, χθες ο αντινομάρχης ερωτηθείς από την «Ε» προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλίας με στόχο να συζητηθεί εκτενώς και σε όλες της οι διαστάσεις η υπόθεση με τους εμπλεκόμενους φορείς και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αποφάσεων για τη διάσωση του δάσους. Δεν έκρυψε μάλιστα την πρόθεσή του να προτείνει την εκπόνηση ειδικής μελέτης διάσωσης, προστασίας και αξιοποίησης του δάσους σε συνεργασία με το δασαρχείο προκειμένου να καταστεί η περιοχή επισκέψιμη, προοπτική που βρίσκεται στις πολιτικές επιδιώξεις της νομαρχιακής αρχής για την αξιοποίηση περιοχών ιδιαίτερου κάλλους στο νομό.

www.eleftheria.gr

*Η φωτογραφία είναι από την εφημερίδα Ελευθερία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: