Στο «μικροσκόπιο» ο Πηνειός για τα νεκρά ψάρια

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΨΑΡΙΩΝ ΘΑ ΣΤΑΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στο «μικροσκόπιο» των νομαρχιακών υπηρεσιών βρίσκεται για ακόμα μια φορά ο Πηνειός ποταμός μετά από ανώνυμες καταγγελίες για την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων νεκρών ψαριών στην κοίτη από τον Ευαγγελισμό μέχρι την Ιτέα.

Αν και οι καταγγελίες ήταν ανώνυμες, νωρίς χθες το πρωί ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος Κώστας Σουφλιάς συνοδευόμενος από τον επόπτη Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Μιλτιάδη Τασούλη επισκέφθηκαν την περιοχή και «σάρωσαν» την κοίτη προκειμένου να εντοπίσουν τα νεκρά ψάρια.

Από την πρώτη αυτοψία διαπιστώθηκαν ότι το νερό το ποταμού ήταν ιδιαίτερα θολό ενώ σε πολλές «ξέρες» στις όχθες υπήρχαν διάσπαρτα νεκρά ψάρια, πολλά από τα οποία σε κατάσταση αποσύνθεσης.

Η κατάσταση των εντοπισμένων ψαριών οδήγησε τον κ. Τασούλη να συμπεράνει καταρχήν ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα των τελευταίων ημερών ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνδέεται με το πρόβλημα των νεκρών ψαριών που είχαν εντοπιστεί στις αρχές του προηγούμενου μήνα με τα νεκρά από ασφυξία ψάρια στο ύψος της Λάρισας εξαιτίας της πτώσης της στάθμης του ποταμού.

«Πιθανότατα να πρόκειται για ψάρια, που παρασύρθηκαν από το νερό στην ευρύτερη περιοχή πριν την κοιλάδα των Τεμπών και ξεβράστηκαν στις όχθες…» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλης ενώ ερωτηθείς για την –ανεξήγητη- θολούρα του νερού τόνισε πως είναι πιθανό να συνδέεται με την μεταφορά διάφορων υλικών ακόμα και από την περιοχή της Καλαμπάκας – η τελευταία βροχόπτωση στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα την έστω και μικρή άνοδο της στάθμης του ποταμού τις προηγούμενες ημέρες.

Ωστόσο, ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος σε μια προσπάθεια πλήρους διερεύνησης του προβλήματος έδωσε χθες το μεσημέρι εντολή στις διευθύνσεις Υγείας και Κτηνιατρικής να επανέλθουν σήμερα και να λάβουν δείγματα των νεκρών ψαριών προκειμένου να σταλούν για τοξικολογικές εξετάσεις στα ειδικά εργαστήρια της Αθήνας.

«Η ευαισθησία μας για θέματα Δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα σε ότι αφορά στον Πηνειό ποταμό, που είναι από τα πιο μολυσμένα ποτάμια είναι δεδομένη, γι΄ αυτό και εξετάζουμε κάθε καταγγελία ακόμα και αν είναι ανώνυμη…» σημείωσε ο κ. Σουφλιάς καλώντας παράλληλα κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να απευθύνεται στις αρμόδιες αρχές και να τις ενημερώνει για κάθε πρόβλημα, που πέφτει στην αντίληψή του, για να διερευνάται και να αντιμετωπίζεται έγκαιρα.

Νομίζω ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να δραστηριοποιηθούμε άμεσα. 

Αρέσει σε %d bloggers: