Καθυστερεί αδικαιολόγητα στο ΥΠΕΧΩΔΕ η έγκριση της νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στις τάξεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας για την καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ στην έγκριση της νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει καταθέσει η ΑΓΕΤ. Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Απ. Παπατόλιας, τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο, πως «στη μελέτη θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι όροι για την αξιοποίηση της βιομάζας από την τσιμεντοβιομηχανία». Την ερχόμενη εβδομάδα κλιμάκιο με επικεφαλής το Νομάρχη θα μεταβεί στη Γαλλία προκειμένου να επισκεφτεί εργοστάσιο της Lafarge, στο οποίο χρησιμοποιούνται βιοκαύσιμα σε ποσοστό 40%. Ο κ. Παπατόλιας επισήμανε ότι σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία δεν απαιτείται έκδοση άδειας από την ΑΓΕΤ για την αποθήκευση βιομάζας σε χώρους της.
«Αυτό που ζητούμε ως Νομαρχιακή Αρχή και ως τοπική κοινωνία, είναι στη νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΑΓΕΤ να περιλαμβάνονται οι όροι για την αξιοποίηση της βιομάζας». Το παραπάνω δήλωσε στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Απ. Παπατόλιας, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στα οφέλη που θα προκύψουν από τη χρήση των βιοκαυσίμων.

Ωστόσο, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ στην έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει καταθέσει η τσιμεντοβιομηχανία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «την αποκλειστική ευθύνη για το συγκεκριμένο ζήτημα φέρει καθαρά το υπουργείο, καθώς η διαδικασία δεν προχωρά με τους ρυθμούς που θα έπρεπε» και προσέθεσε: «Εμείς έχουμε δεσμευτεί ως Νομαρχιακή Αρχή για μια σειρά ζητημάτων στην τοπική κοινωνία. Αν δεν τα δούμε στην περιβαλλοντική μελέτη, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για εταιρική κοινωνική ευθύνη και θα αλλάξουμε στάση. Είμαστε πολύ δυσαρεστημένοι για την καθυστέρηση που παρατηρείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ στη ζήτημα έγκρισης της μελέτης».
Ο κ. Παπατόλιας αναφέρθηκε στα μειονεκτήματα της βιομάζας σε σχέση με την ενεργειακή της αξιοποίηση που αφορά τις δυσκολίες που υπάρχουν ως προς τη συλλογή της, τη μεταφορά και την αποθήκευσή της, τονίζοντας πως «είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί ως κύρια πηγή ενέργειας, αλλά ως εναλλακτική» και συμπλήρωσε:: «Εμείς θα χειροκροτήσουμε αν στη νέα περιβαλλοντική μελέτη της ΑΓΕΤ περιλαμβάνονται οι σχετικοί όροι για την αξιοποίηση της βιομάζας. Είναι άκρως σημαντική αυτή η παράμετρος και όχι η όποια αιτιολογία από πλευράς ΑΓΕΤ για αδυναμία χρήσης της λόγω κόστους και άλλων προβλημάτων που προανέφερα».
Ο Νομάρχης Μαγνησίας αναφέρθηκε και στη φημολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με την επικινδυνότητα χρήσης της βιομάζας και της έκλυσης διοξινών.
«Σύμπασα η πανεπιστημιακή κοινότητα πλην γραφικών Λακεδαιμονίων παραδέχεται πως η αξιοποίηση της βιομάζας είναι φιλική προς το περιβάλλον. Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο είναι γραφικοί και πρόκειται για αστειότητες να υποστηρίζουν πως από την καύση της βιομάζας εκλύονται διοξίνες».
Ο κ. Παπατόλιας είχε χθες επικοινωνία με τον υπεύθυνο του «Δημόκριτου» Δρ. Λεόντιο Λεοντιάδη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως η χρήση βιομάζας ως εναλλακτικό καύσιμο είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της ποιότητας της ατμόσφαιρας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η βιομάζα και το φυσικό αέριο αποτελούν τις λεγόμενες «πράσινες τεχνολογίες», τις οποίες οφείλουμε να διαδώσουμε και να τις εγκαταστήσουμε, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική Πολιτεία δίνουν και κίνητρα για την εκμετάλλευσή τους».
Επίσης, διευκρίνισε, πως ο καθένας μπορεί να αποθηκεύει βιομάζα χωρίς την προηγούμενη άδεια από τη Νομαρχία και την Ε.Ε. καθώς δεν πρόκειται για επικίνδυνα υλικά, παρουσιάζοντας τη σχετική νομοθεσία.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις πιέσεις προς την ΑΓΕΤ που έχει ασκήσει η Νομαρχιακή Αρχή από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της για την αντικατάσταση του πετ κοκ με βιομάζα σε ποσοστό 20%, αλλά και στις υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν τους τρόπους αξιοποίησής της.
«Δεν πρόκειται η ΑΓΕΤ να καίει τη βιομάζα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πρέπει και οι πολίτες να αγκαλιάσουν αυτή την πρωτοβουλία, καθώς πρόκειται για απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική ενέργεια».

απο το E-THESSALIA.GR 

Αρέσει σε %d bloggers: