Ηλεκτρονικοί λαμπτήρες φθορισμού χαμηλής κατανάλωσης

Ψάχνοντας έπεσα πάνω σε ένα blog το οποίο αναφέρεται στην Λάρισα με πολύ ενδιαφέροντα άρθρα. Το τελευταίο που έχει αναρτήσει ο φίλος είναι για τους λαμπτήρες πυρακτώσεως και ότι πρέπει να αντικατασταθούν με τους σύγχρονους λαμπτήρες φθορισμού. Πολύ καλό αξίζει να το διαβάσουμε όλοι μας και να αλλάξουμε άμεσα στα σπίτια μας όλους τους παλιούς λαμπτήρες. Να ξεκινήσουμε από εκεί και να πάρει σειρά ο Δήμος (τοπική αυτοδιοίκηση) γενικότερα, αλλά και το κράτος να νομοθετήσει την κατάργηση χρήσεις των λαμπτήρων πυρακτώσεως άμεσα, όπως έκανε η Ιρλανδία η οποία σταματά την χρήση τους τον Ιανουάριο του 2009, και η Γαλλία το σκέφτεται για το 2010.

Η Greenpeace ζητά από το Υπουργείο Ανάπτυξης

  • να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την απόσυρση από την αγορά των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως
  • να αναλάβει πρωτοβουλία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απαγόρευση των λαμπτήρων πυρακτώσεως στο σύνολο της Ε.Ε.

Η Ελλάδα πότε?

παραθέτω το άρθρο ολόκληρο από το blog του

Οι σύγχρονοι οικονομικοί λαμπτήρες φθορισμού ΠΡΕΠΕΙ να αντικαταστήσουν τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, διότι…

  • έχουν μικρές διαστάσεις και προσφέρονται με κάλυκες κοινού λαμπτήρα: βιδωτούς (κανονικούς και μινιόν), και μπαγιονέ,
  • προσφέρουν την ίδια ποιότητα φωτισμού και έχουν την ίδια φωτεινότητα με τους κοινούς λαμπτήρες,
  • καταναλώνουν μέχρι 5 φορές λιγότερο ρεύμα,
  • διαρκούν 15 φορές περισσότερο,
  • μπορούν να σώσουν το περιβάλλον, (από την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος που προορίζεται για φωτισμό δημιουργούνται εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη).
  • ενώ κοστίζουν περισσότερο -για παράδειγμα, μια λάμπα 11 βατ που δίνει όσο φως θα έδινε μια 60άρα κοστίζει 10 ευρώ, ενώ η τιμή της απλής λάμπας είναι 1 ευρώ-, τελικά συμφέρουν, αφού εκτός της οικονομίας σε κατανάλωση ρεύματος υπάρχει και οικονομικό όφελος…
  • το οικονομικό όφελος είναι μεγάλο (εάν αλλάξουμε τρεις μόλις κοινές λάμπες με αυτές της οικονομικές θα πληρώνουμε για ενέργεια 60 ευρώ αντί για 300 που πρέπει να πληρώσουμε με τις λάμπες πυρακτώσεως, ενώ συνυπολογίζοντας και τις τυχόν αντικαταστάσεις τους η συνολική εξοικονόμηση θα έφτανε τα 252 ευρώ που αντιστοιχεί σε 2.520 κιλοβατώρες. Στην Ελλάδα, το 19% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος καλύπτει τις ανάγκες φωτισμού. Αν δηλαδή το σύνολο της κατανάλωσης ρεύματος στην Ελλάδα για ένα έτος ανέρχεται στα 56.100.000.000 κιλοβατώρες, τότε για φωτισμό καταναλώνουμε 10.659.000.000 κιλοβατώρες. Αν καταφέρναμε να αντικαταστήσουμε όλες τις συμβατικές λάμπες με τις οικονομικές, το ρεύμα που θα καταναλώνουμε ετησίως για φωτισμό θα ανέρχεται στα 3.553.000.000, δηλαδή θα έχουμε μείωση κατανάλωσης κατά 7.106.000.000 κιλοβατώρες, δηλαδή, οικονομία κατά 12,6% επί της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος στη χώρα κάθε χρόνο).
  • Οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης χρησιμοποιούνται σε χώρους όπου τα φώτα μένουν αναμμένα πολλές ώρες, όπως το καθιστικό και η κουζίνα. Αντίθετα δεν πρέπει να τοποθετούνται σε δωμάτια όπως το μπάνιο, όπου το φως ανάβει και σβήνει πολύ συχνά -είναι ευάλωτες στο συχνό άνοιγμα και σβήσιμο.

Και φτάνουμε στο κρίσιμο σημείο. Ενώ ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα σε ό,τι αφορά τα έξοδα για εξοπλισμό που χρησιμοποιεί ενέργεια, φτάσαμε στο σημείο να είναι ο πιο… καλός πελάτης της ΔΕΗ. Η πλειονότητα των δημοσίων υπηρεσιών δεν τηρούν σχεδόν κανέναν κανόνα εξοικονόμησης ενέργειας -ποσοστό μικρότερο του 1% των λαμπτήρων σε όλα τα κτίρια είναι οικονομίας.

Ας ξεκινήσει λοιπόν ο Δήμος Λάρισας την εφαρμογή του μέτρου αντικατάστασης των κοινών λαμπτήρων και στη Λάρισα. Στις πλατείες –εδώ κάποιος πρέπει να τους μιλήσει και για το φαινόμενο της φωτορύπανσης και την τοποθέτηση «καπέλων» στις λάμπες-, τους δρόμους –κεντρικούς και συνοικακούς, τα δημοτικά κτίρια, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Δημόσια σχολεία. (Εξάλλου ένα ανάλογο μέτρο εφάρμοσε στα δημόσια σχολεία με την σύνδεσή τους στο δίκτυο φυσικού αερίου). Το κόστος –όπως έχουμε αναφέρει- είναι κατ’ αρχάς μεγάλο, αλλά τα οφέλη μεγαλύτερα.

Δώστε στην πόλη το φως το…αληθινόν

Σχετικά:

http://larsalactarsa.blogspot.com

http://www.stopclimatechange.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=100

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: