Ο λιγνίτης, η εθνική ανεξαρτησία και το περιβάλλον

* Του Παντελή Μήτσιου – περιβαλλοντολόγου

Διαβάζοντας με προσοχή την ανακοίνωση του ΚΚΕ σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει και αφορά στην εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιγνίτη στην περιοχή της Ποταμιάς του Νομού μας, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είχα έντονη την αίσθηση ότι περι­πλανιέμαι σ’ έναν κλειστό από χρόνια δωμάτιο, παραμερίζοντας ιστούς αραχνών, αναπνέοντας σκό­νη και μυρίζοντας αυτή την έντονη και δυσάρεστη μυρωδιά της κλεισούρας.

Προσκολλημένο με τη γνωστή δογματική του ευλάβεια σ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο ανάλυσης και προσπαθώντας με προκρούστεια λογική – τεντώνοντας ή κόβοντας κατά βούληση – να «χωρέσει» τα πάντα στην ιδεολογική του περιχαράκωση, οδηγείται σε συμπεράσματα συχνά κατα­φανώς αντιφατικά ή, στην καλύτερη περίπτωση, εντέχνως και επιμελώς λογικοφανή. Πάντα όμως με την επωδό ότι όλα γίνονται στο όνομα και για το καλό του λαού. Δεν θα κρίνω τις προθέσεις του – δεν είμαι ψυχαναλυτής – αλλά το σκεπτικό του, τα συμπεράσματά του και το αποτέλεσμα των πράξεών του.

Το πρώτο που προκύπτει από την ανάγνωση του κειμένου του ΚΚΕ είναι ότι το συγκεκριμέ­νο κόμμα φαίνεται να αδυνατεί να συλλάβει την παγκόσμια διάσταση των περιβαλλοντικών προ­βλημάτων. Προβλημάτων που προέκυψαν μεν από τις δεδομένες σχέσεις παραγωγής της κοινωνίας μας, αλλά που πλέον έχουν δική τους δυναμική και που σίγουρα δεν αντιμετωπίζονται με τη λογική που τα δημιούργησε: Αυτή της ανάπτυξης με κάθε μέσο και για οποιονδήποτε σκοπό (ακόμα κι αν αυτός είναι η λαϊκή εξουσία ή η ενεργειακή αυτοτέλεια). Αναλύει τα περιβαλλοντικά προβλήματα και αναζητεί αντίστοιχες λύσεις με καθαρά οικονομικά ή/και ανθρωποκεντρικά εργαλεία, λογαριάζοντας το «περιβάλλον» σαν μιαν ακόμη παράμετρο της ανθρώπινης κοινωνίας ή σαν κάτι που υπάρχει για να υπηρετεί τον άνθρωπο και τις νομοτέλειές του και όχι σαν το ανεξάρτητο υπό­βαθρο που φιλοξενεί και εμπεριέχει τις κοινωνίες των ανθρώπων. Μα, φίλοι του ΚΚΕ, ακριβώς αυτή η λογική είναι που δημιουργεί, αναπαράγει και παγιώνει τα περιβαλλοντικά προβλήματα: η λογική ότι το «περιβάλλον» υπάρχει σαν αγελάδα από την οποία ο καθείς παίρνει ό,τι θέλει. Είναι η ίδια λογική που ανάγει την εκτροπή του Αχελώου, ένα καθαρά «αναπτυξιακής» λογικής έργο, σε περιβαλλοντικό. Δεν είναι περίεργο, αλήθεια, που το έργο αυτό, με τη δικαιολογία σήμερα της προστασίας του περιβάλλοντος, το υιοθέτησαν όλοι (εχθροί και μη του λαού) και ο καβγάς τους είναι για την ταχύτητα αποπεράτωσής του;

Ίσως, οι συντάκτες του κειμένου να μην γνωρίζουν ή να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που λέγεται «κλιματική αλλαγή». Ίσως να μην έχουν εμπεδώσει ότι στα εργαλεία της όποιας οικονομικής ανάλυσης έχει προστεθεί και το περιβαλλοντικό κόστος το οποίο αποτιμά­ται ΚΑΙ οικονομικά με τραγικό πλέον τρόπο (θυμηθείτε τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στην Πελοπόννησο). Ίσως να μην γνωρίζουν ότι η συνεισφορά των θερ­μοηλεκτρικών μονάδων στο φαινόμενο του θερμοκηπίου (που επιταχύνει την κλιματική αλλαγή που προκαλεί έντονες ξηρασίες που έχουν σαν αποτέλεσμα καταστροφικές πυρκαγιές και πάει λέ­γοντας) είναι τεράστια. Αν δεν γνωρίζουν όλα τα παραπάνω, ας ρωτήσουν. Δεν αναφέρονται όλα στις «ιερές γραφές» και δεν είναι κακό να αναζητά κανείς την αλήθεια έξω από αυτές.

Ποιος διαφωνεί αλήθεια ότι ο λιγνίτης είναι πηγή ενέργειας; Ποιος διαφωνεί στην εκμετάλ­λευση των κοιτασμάτων λιγνίτη, αν είναι δυνατή η διαφύλαξη των φυσικών πόρων και η εξασφάλι­ση της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής; Το θέμα είναι ότι κανείς δεν δίνει αυτές τις εγγυήσεις. Πολύ περισσότερο, η μέχρι τώρα εμπειρία μας δείχνει ακριβώς το αντίθετο.

Ο καθένας θα μπορούσε να πει «ναι» στην εκμετάλλευση του λιγνίτη:

ΑΝ υπήρχε ταυτόχρονα σημαντική αύξηση της εκμετάλλευσης του αέρα, του ήλιου (δηλα­δή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), του νερού ή της γεωθερμίας (δηλαδή των φιλικών προς το περιβάλλον ενεργειακών πηγών).

ΑΝ το κράτος και η αυτοδιοίκηση είχε θεσμοθετημένες, λειτουργικές και αποτελεσματικές δομές ελέγχου και επιβολής της νομιμότητας.

ΑΝ όλα λειτουργούσαν σύμφωνα με κανόνες γνωστούς από πριν. Κανόνες που να ισχύουν για όλους με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ένταση.

ΑΝ οι σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είχαν υιοθετήσει τεχνολογίες και τεχνικές ελαχιστοποίησης των δυσμενών επιπτώσεων στο περιβάλλον.

ΑΝ είχε κλείσει έστω και μια (1) επιχείρηση επειδή δεν πληροί περιβαλλοντικούς όρους.

ΑΝ η ετήσια παραγωγή αέριων του θερμοκηπίου μειωνόταν σημαντικά στη χώρα μας και διεθνώς.

ΑΝ η ανακύκλωση των απορριμμάτων προχωρούσε.

ΑΝ είχαν κλείσει όλες οι χωματερές.

ΑΝ όλες οι πόλεις είχαν αποχέτευση και βιολογικό καθαρισμό.

ΑΝ τα ποτάμια δεν ήταν μεγάλου μήκους συλλεκτήρες αποβλήτων.

ΑΝ… ΑΝ…

ΑΝ ίσχυαν όλα τα παραπάνω, κανείς δεν θα δίσταζε να πει ναι και στη χρήση του πετ-κοκ ως καυσίμου (ή όχι;;;)

Ζούμε όμως Σ΄ ΑΥΤΟΝ τον κόσμο και τα προβλήματα δεν λύνονται με υποθέσεις και αν. Ειλικρινά δεν γνωρίζω τι προσφέρει σήμερα το ΚΚΕ με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση. Ούτε γνω­ρίζω σε τι εξυπηρετεί η εξωπραγματική θέση «να αξιοποιηθεί το κοίτασμα εφόσον προστατευθεί το περιβάλλον». Ίσως απλά εντάσσεται στη γνωστή του προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί από την υπόλοιπη πολιτική σκηνή και να αρθρώσει έναν πάση θυσία διαφορετικό πολιτικό λόγο. Ίσως εντάσσεται στην επίσης γνωστή προσπάθειά του να «καπελώσει» και αυτή την, προς το παρόν, καθολική αντίδραση. Ζούμε όμως σήμερα και ζούμε εδώ. Το πρόβλημα είναι τώρα και τη λύση θα την αναζητήσουμε επίσης εδώ. Μεταφυσικές λύσεις του τύπου «λαϊκή εξουσία» ή «στην άλλη ζωή» που τάζουν πιλάφι και ουρί του παραδείσου ΔΕΝ είναι λύσεις. Για τους λόγους αυτούς όλοι όσοι βλέπουν το δάσος κι όχι το δέντρο, λένε ΟΧΙ στην εκμετάλλευση του λιγνίτη. Χωρίς παραπομπές, υποσημειώσεις που μάλλον δημιουργούν σύγχυση στον κόσμο και ρωγμές στην καθολικότητα του αιτήματος παρά προσθέτουν στη δυναμική της αντίθεσης.

* (Ο Παντελής Μήτσιου ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εθνικές εκλογές)

Αρέσει σε %d bloggers: