Άλλου είδους ανάπτυξη πρέπει στον Κίσσαβο

ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ «FRIENDS OF NATURE» ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΛΑΚΕΡΕΙΑΣ, ΝΕΣΣΩΝΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΜΕΝΩΝ

Διάβασα με πολλή προσοχή την επιστολή των τριών δημάρχων κ. Τσιτσέ Δημήτρη, Πατσιά Κυριάκου και Γερογιάννη Νικόλαου στην έγκριτη και έγκυρη εφημερίδα σας.

Επιστολή που αναφέρεται στη διεθνή προβολή του Κισσάβου και την υποψηφιότητά του για το διεθνές φυσιολατρικό βραβείο Landscape of the Year (Τοπίο της Χρονιάς). Αντιπαρερχόμενος τους οξείς και σε ορισμένες περιπτώσεις προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που περιέχει, οι οποίοι κατά την άποψή μου στοχεύουν στο να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από τα μεγάλα προβλήματα της ορεινής, αλλά και ευρύτερης περιοχής του Κισσάβου, θα προσπαθήσω να ενημερώσω υπεύθυνα τους φορείς και τους πολίτες της Λάρισας για το σημαντικό αυτό θέμα.

1. Στην επιστολή τους αυτή οι κ. δήμαρχοι δυστυχώς δεν αναφέρονται σε κανένα από τα οξυμένα προβλήματα που έχει σήμερα το βουνό και η περιοχή, τα οποία δίνουν την εικόνα της εγκατάλειψης και στους επισκέπτες και στους ντόπιους. Προβλήματα όπως οι δεκάδες δρόμοι που έχουν ανοιχθεί σχεδόν μέχρι την κορυφή του, οι οποίοι εκτός από την καταστροφή της ορεινής φύσης και την αντιαισθητική εικόνα που δημιουργούν, έχουν ως συνέπεια σε πολλές περιοχές του βουνού όπως στη διαδρομή από Καρίτσα προς Καλυψώ, ή ακόμα και μέσα σε φαράγγια και ρέματα να έχουν μεταφερθεί απορρίμματα (ακόμα και ψυγεία και πλυντήρια έχουν πεταχτεί) και οι όμορφες αυτές περιοχές να έχουν μετατραπεί σε χωματερές με πολλούς ακόμα κινδύνους (πυρκαγιές, μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα κ.ά.). Εκτός όμως από τους δρόμους σοβαρό πρόβλημα είναι η υπεράντληση νερού από το φαράγγι της Καλυψώς και από άλλα φαράγγια και πηγές, και τα εκατοντάδες μέτρα λάστιχα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό, τα οποία και άσχημη εικόνα δημιουργούν και όταν παλιώσουν και αχρηστευτούν μένουν εκεί ως σκουπίδια.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι η εγκατάλειψη των πανέμορφων ορεινών χωριών του Κισσάβου όπως η Σπηλιά, η Καρίτσα, η Σελίτσανη κ.ά. από τους κατοίκους τους.

Θα μπορούσα βέβαια να αναφερθώ και σε άλλα προβλήματα που έχω κατ’ επανάληψιν συζητήσει με τα μέλη του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας Λάρισας, πολλοί από τους οποίους ζουν σε χωριά του Κισσάβου ή κατάγονται από εκεί. Αλλά και εγώ ο ίδιος έχω καταγράψει πολλά από αυτά, αφού τα τελευταία είκοσι χρόνια έχω περπατήσει πολλές φορές στο βουνό και διαπιστώνω ότι η κατάσταση χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει.

2. Το γεγονός ότι και σε άλλα βουνά της Ευρώπης, όπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι κύριοι Δήμαρχοι, υπάρχουν παρόμοια ή και μεγαλύτερα ακόμη προβλήματα, δεν το αμφισβητεί κανείς. Δυστυχώς τα ίδια προβλήματα υπάρχουν παντού, όπου οι εξουσίες κεντρικές ή τοπικές παρασυρμένες από την αναπτυξιολαγνεία, και θέλοντας να εξυπηρετήσουν μικρά ή μεγάλα συμφέροντα, λειτουργούν με τις αντιλήψεις και τις ιδέες της άναρχης και της χωρίς όρια ανάπτυξης. Αντιλήψεις που θυσιάζουν τη φύση, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις ακόμα και τους ανθρώπους στο βωμό του προσωρινού και αβέβαιου κέρδους.

3. Επειδή ακριβώς υπάρχουν αυτά τα προβλήματα σε όλη την Ευρώπη τα οποία εκτός από την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, οδηγούν σε χειροτέρευση της ζωής των τοπικών πληθυσμών των ορεινών περιοχών, η Οργάνωση Friends of Nature (Φίλοι της Φύσης), όπως και άλλες οικολογικές οργανώσεις κάνουν σκληρούς αγώνες για να τα αντιμετωπίσουν.

Τον ίδιο αγώνα κάνει στη χώρα μας το Ελληνικό Δίκτυο Friends of Nature και ο ΄Ομιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας.

4. Η οργάνωση Friends of Nature μάλιστα που είναι η πιο ιστορική και μεγαλύτερη οργάνωση στην Ευρώπη (έχει ιδρυθεί το 1895 και έχει 600.000 μέλη), δεν αρκείται μόνο στην καταγγελία αυτών των καταστάσεων, αλλά συνδιαμορφώνει με τις τοπικές κοινωνίες ολοκληρωμένα σχέδια για ανάπτυξη των ορεινών περιοχών με τέτοιο τρόπο, ώστε το φυσικό περιβάλλον να προστατεύεται, ο τοπικός πολιτισμός και οι παραδόσεις να προβάλλονται, οι κάτοικοι να ζουν σε μια ύπαιθρο που θα αναζωογονείται και να ευημερούν. Τα σχέδια αυτά εφαρμόζονται σήμερα με μεγάλη επιτυχία σε δεκάδες ορεινές περιοχές της Ευρώπης, όπως στο Αμπρούτσο (Ιταλία), Λεζαχτάλ (Αυστρία), Λεμπούς (Γερμανία), Γιουρά (Γαλλία), Τόνκενμπουργκ (Ελβετία) και σε πολλές άλλες.

5. ΄Ενας σημαντικός θεσμός για την αλλαγή της αρνητικής κατάστασης και την υιοθέτηση της ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης από τις τοπικές κοινωνίες είναι το Διεθνές Βραβείο Landscape of the Year (Τοπίο της Χρονιάς), το οποίο απονέμεται από την Οργάνωση Friends of Nature και χρηματοδοτείται από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το βραβείο δίνεται σε περιοχές στις οποίες εκτός από τη φυσική ομορφιά που διαθέτουν, οι φορείς έχουν τη βούληση να προχωρήσουν σε δράσεις και έργα που θα σέβονται το περιβάλλον, τη φύση και τον πολιτισμό και θα αξιοποιούν τα συγκριτικά αυτά πλεονεκτήματα για την ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη. (Όλες οι προαναφερθείσες ευρωπαϊκές περιοχές έχουν βραβευτεί με το διεθνές αυτό βραβείο).

6. Απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβληθεί η αίτηση υποψηφιότητας για το βραβείο αυτό είναι η ύπαρξη τοπικού συλλόγου που να είναι μέλος της Οργάνωσης Friends of Nature. Από τη στιγμή λοιπόν που δημιουργήθηκε στη Λάρισα ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας και ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη διεθνή προβολή του Κισσάβου ξεκινήσαμε την ενημέρωση των δημάρχων. Εγώ προσωπικά με εκπροσώπους του Ομίλου της Λάρισας συναντηθήκαμε τον περασμένο Ιούνιο με τον δήμαρχο Νέσσωνος κ. Γερογιάννη Νίκο στο Συκούριο και επί τρεις ώρες συζητήσαμε παρουσία της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κατερίνας Λεβή για τους όρους και τις προϋποθέσεις της υποψηφιότητας και όχι μόνο δεν είχαν καμία αντίρρηση, αλλά το δέχτηκαν με ικανοποίηση.

Την ίδια ενημερωτική συζήτηση κάναμε στις αρχές του φθινοπώρου με τον δήμαρχο Μελιβοίας κ. Γκουντάρα Αντώνη, ο οποίος επίσης με μεγάλη προθυμία δέχτηκε να βοηθήσει και η συμβολή του είναι ιδιαίτερα σημαντική μέχρι σήμερα.

Εκτός όμως από αυτές τις συναντήσεις οργανώθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αγιάς ειδική εκδήλωση, ένα από τα θέματα της οποίας ήταν η ενημέρωση για τη διεθνή προβολή του Κισσάβου. Στην εκδήλωση αυτή, αν και είχαν επίσημα προσκληθεί δεν παρέστησαν οι δήμαρχοι, εκτός από τον δήμαρχο Αγιάς κ. Κουτσαντά Βασίλη και εκπρόσωπο του Δήμου Μελιβοίας (ο δήμαρχος Μελιβοίας κ. Γκουντάρας απουσίαζε στο εξωτερικό). Ο κ. Κουτσαντάς, ο οποίος όπως όλοι οι παριστάμενοι, παρακολούθησε με προσοχή την ενημέρωση και μετά το τέλος της εκδήλωσης συνεχάρη δημόσια τους οργανωτές και τους εισηγητές.

7. Όσον αφορά στην ανάπτυξη του Κισσάβου είμαστε σαφώς πρόθυμοι και ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Λάρισας και το Ελληνικό Δίκτυο Friends of Nature να σταθούμε στο πλάι και πίσω από τους δημάρχους, αν πραγματικά, όπως τονίζουν, επιθυμούν την ήπια ανάπτυξη του βουνού. Όμως είμαστε τελείως αντίθετοι με τα σχέδια που αναφέρονται στην επιστολή τα οποία προβλέπουν δρόμους σε όλο το βουνό και την κατασκευή χιονοδρομικού κέντρου. Διότι κατά την άποψή μας εκτός από τις σοβαρές καταστροφές στην ορεινή φύση θα υπάρξουν και άλλες αρνητικές συνέπειες κοινωνικές και οικονομικές. Πολύ περισσότερο μάλιστα που με τα σχέδια αυτά είναι αντίθετες όχι μόνο οικολογικές οργανώσεις, αλλά και είκοσι πέντε ορειβατικοί και χιονοδρομικοί σύλλογοι που έχουν στείλει υπόμνημα στο ΥΠΕΧΩΔΕ, για να μην κατασκευασθεί άλλο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα. Υπόμνημα που, όπως φαίνεται, το Υπουργείο πήρε υπόψη, αφού με το χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό δεν επιτρέπει τη δημιουργία νέων χιονοδρομικών κέντρων.

8. Τέλος προκειμένου να γίνει σοβαρός διάλογος για το μεγάλο αυτό θέμα ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Λάρισας με τη συνεργασία του Ελληνικού Δικτύου Friends of Nature θα οργανώσει στις 3 Φεβρουαρίου ημερίδα στην πόλη με συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και κοινωνικών φορέων. Στην ημερίδα αυτή θα προσκληθούν όλοι οι φορείς και θα ακουσθούν όλες οι απόψεις και οι προτάσεις. Στόχος μας θα είναι να αλλάξει η σημερινή αρνητική εικόνα του βουνού και της ευρύτερης περιοχής για να αναπτυχθούν τα χωριά του Κισσάβου με ήπιο τρόπο και σεβασμό στο περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Μάκης Σταύρου

Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου

Friends of Nature

Σχετικά: http://www.friendsofnaturebelize.org/

www.eleftheria.gr

Αρέσει σε %d bloggers: