Η ανάπτυξη του Κισσάβου θα ψηλώσει τον τουρισμό του νομού.Τι κρύβεται πίσω από τη διαμάχη με τους οικολόγους;

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΝΕΣΣΩΝΟΣ – ΕΥΡΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΛΑΚΕΡΕΙΑΣ


Mέλημα των δημάρχων, η βελτίωση της οδικής σύνδεσης του ορεινού Κισσάβου προς τα όμορφα παράλια του Νομού, δηλαδή η ασφαλτόστρωση των δρόμων Στομίου- Καρίτσας, Σπηλιάς-Καρίτσας, Καρίτσας-Κόκκινου Νερού, Σπηλιάς-Ανατολής και Σπηλιάς-Αμπελακίων, ώστε να τονωθεί ο εναλλακτικός τουρισμός της περιοχής.
Ο δήμαρχος Λακέρειας κ. Κυριάκος Πατσάς δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα έργα οδοποιίας, με κυρίαρχο αυτό της σύνδεσης Καρίτσα-Σπηλιά-Ανατολή, αλλά και της σύνδεσης της Ανατολής με το Μεγαλόβρυσο, ώστε να εξασφαλιστεί η σύνδεση του βουνού με τη θάλασσα. Έχοντας στο μυαλό του και ενδεχόμενες αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων ο κ. Πατσάς σπεύδει να διευκρινίσει ότι «δεν θα γίνουν σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι αλλά οδικοί άξονες ασφαλείς για όλο το χρόνο και όλα τα οχήματα».
Στην ίδια κατεύθυνση ο δήμαρχος Νέσσωνος κ. Νίκος Γερογιάννης χαρακτηρίζει «σημαντικό το έργο που αφορά στο περιπατητικό μονοπάτι του Αγίου Παντελεήμονα μέχρι τη Σπηλιά», το οποίο βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η συνεργασία με το ΑΠΘ για την ανάδειξη των σπηλαίων της Σπηλιάς και η αναβάθμιση του δάσους της περιοχής.
Ακόμη το «master plan» της Νομαρχίας και του Δήμου Ευρυμενών προβλέπει τη δημιουργία του δασικού χωριού στην Καρίτσα και του Βοτανολογικού Κήπου, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή εντοπίζονται το 80-90% των φυτών που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ευρυμενών κ. Δημήτρη Τσιτσέ «η συγκράτηση των νερών τους χειμερινούς μήνες από λιμνοδεξαμενές και πρόχειρα φράγματα είναι απαραίτητη τόσο για το πρόβλημα της άρδευσης, όσο και για τη δασοπυρόσβεση, όπως έδειξε το περσινό καλοκαίρι. Και επειδή ο Κίσσαβος έχει μπει στο στόχαστρο πολλών επενδυτών, ανά το πανελλήνιο και ο πύρινος εφιάλτης δεν μπορεί να ξεχαστεί, προτείνεται η αναθεώρηση-αναβάθμιση του πυροσβεστικού σχεδίου, η δημιουργία δασοπυροσβεστικών ζωνών και η οδική σύνδεση ανά Δημοτικό Διαμέρισμα».

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους δημάρχους του Κισσάβου, η εμπλοκή διαφόρων οικολογικών οργανώσεων για την …προστασία της περιοχής και η πρόταση του Συλλόγου «Φίλοι του Βουνού και της Θάλασσας» να αναδειχθεί ο Κίσσαβος ως «τοπίο της χρονιάς του 2008» σε διεθνή διαγωνισμό που θα γίνει τον Μάιο του 2008 στη Βιέννη.

Και αυτό γιατί, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Συλλόγου κ. Σταύρου στην «Ε» «δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν παρεμβάσεις που θα αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον του βουνού, όπως για παράδειγμα την κατασκευή χιονοδρομικού κέντρου στη θέση «Κάναλος».

Έξω φρενών ο δήμαρχος Ευρυμενών κ. Δημήτρης Τσιτσές προ(σ)καλεί τους οικολόγους «να αφήσουν τις καρέκλες τους στα γραφεία των Αθηνών και να ‘ρθουν να ζήσουν στα χωριά του Κισσάβου», προκειμένου να διαπιστώσουν τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι άνθρωποι της υπαίθρου και να τους εξηγήσουν γιατί δεν πρέπει να γίνουν αυτές οι επενδύσεις στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί ότι βασική αιτία της διαμάχης των οικολογικών οργανώσεων με τους δημάρχους και τη Νομαρχία Λάρισας είναι η κατασκευή του χιονοδρομικού κέντρου στην κορυφή του Κισσάβου στη θέση «Κάναλος» και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε πλαγιά του Συκουρίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι οι εργασίες που θα γίνουν θα προκαλέσουν περιβαλλοντική επιβάρυνση και διατάραξη του οικοσυστήματος.

Το σίγουρο είναι ότι στην ημερίδα που έχει προγραμματίσει για τις αρχές Φεβρουαρίου ο Σύλλογος «Φίλων Βουνού και Θάλασσας» στην περιοχή του Κισσάβου, θα χρειαστούν βάσιμα επιχειρήματα για να πείσουν την τοπική κοινωνία όχι μόνο για τις ενστάσεις που έχουν, αλλά και για τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από τις ενέργειες τους.

Για τις ανεμογεννήτριες ο δήμαρχος Νέσσωνος κ. Νίκος Γερογιάννης μιλά ότι «σε μία εποχή που όλοι αναζητούν τρόπους απεξάρτησης από το πετρέλαιο και τη ΔΕΗ, δεν μπορείς να καταγγέλλεις μία επένδυση, η οποία τη μόνη ρύπανση που ίσως προκαλέσει είναι η οπτική».

απο Ελευθερία 

2 Σχόλια

  1. […] εδώ και εδώ εκπρόσωποι αριστερών παρατάξεων Λακέρειας και Νέσσωνος αναφέρουν γιατί αντιδρούν στην τουριστική αξιοποίηση του Κισσάβο. […]

  2. […] εδώ και εδώ εκπρόσωποι αριστερών παρατάξεων Λακέρειας και Νέσσωνος αναφέρουν γιατί αντιδρούν στην τουριστική αξιοποίηση του Κισσάβο. […]

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: