eforum.gr: Εθελοντισμός

Ο Εθελοντισμός είναι ένα κοινωνικό κίνημα. Τα κυρίαρχα στοιχεία του είναι,η κοινωνική αλληλεγγύη και ο Αλτρουισμός.

Ο|Η Εθελοντής-τρια είναι το άτομο που διακατέχεται από αλληλεγγύη και θέτει εαυτόν στη διάθεση για παραγωγή έργου χωρίς ανταμοιβή.

Ετσι λοιπόν βλέπουμε το “περιβάλλον”μέσα στο οποίο πρέπει να αναπτύσσεται το “κίνημα”,να ενεργεί και να παράγει αποτελέσματα για το καλό της κοινωνίας.

Εάν σκεφτούμε οτι υπάρχει μαζικότητα στον εθελοντισμό θα συμπεράνουμε αμέσως ότι το επιθυμητό θα είναι και εφικτό.

Η λειτουργία των μηχανισμών γίνεται με το μικρότερο κόστος και το αποτέλεσμα είναι πλέον θετικό συνοδευόμενο από συναίσθημα πλήρους ικανοποίησης.

Για να υπάρχει μαζικότητα στον εθελοντισμό πρέπει να ευνοεί το “περιβάλλον”,να διεγείρεται ο πολίτης ,να αυτοπροσδιορίζεται εγκεφαλικά και να οργανώνεται σε ομάδα δράσης,ανάλογα με το τι έχει επιλέξει , δηλαδή.. τι του “πάει”,τι τον εκφράζει .π.χ.εθελοντής πυροσβέστης , εθελοντής διασώστης -ορειβάτης, εθελοντής σαμαρείτης , εθελοντής αιμοδότης κ.λ.π.

Επομένως το “περιβάλλον “είναι εκείνο που καθορίζει και την δυναμική ανάπτυξης του εθελοντισμού

και το περιβάλλον καθορίζεται από τις ηθικές αξίες ,από τα ιδανικά της κοινωνίας που αυτά διέπονται σπό την συλλογικότητα.

Διαπιστώνει κανείς σήμερα με ευκολία οτι το κίνημα του εθελοντισμού γενικά στη χώρα μας βρίσκεται σε ποσοστό εξωκοινοβουλευτικού κόμματος.

Αυτό οφείλεται στη ύπαρξη προβληματικού περιβάλλοντος και είναι προβληματικό για τους παρακάτω λόγους.

1.Έλλειμμα παιδείας

Ποτέ στη χώρα μας η ιδέα του εθελοντισμού δεν διδάχτηκε στα σχολιά ,με εμμονή, από την παιδική ηλικία ωστε να την εμπεδώσουν και να γίνει συνείδηση.

2.Διαβρωμένος κοινωνικός ιστός

        2α.Υπερκαταναλωτισμός

        2β.Το ιδανικό του “Νεοπλουτισμού”.

Είναι στοιχεία μιας διαβρωμένης κοινωνίας που ο καθένας δίνει για να παίρνει.

Καταντάει γραφικός όποιος προσφέρει εαυτόν στον εθελοντισμό

3.Ελλειψη κινήτρων.

Προσωρινή έξαρση του “φαινομένου” είχαμε το 2004 με την Ολυμπιάδα… όταν πέραν των κινήτρων που δίνονταν , οι πρωτοβουλίες του Γ.Παπανδρέου επέδρασαν εγκεφαλικά και ψυχολογικά στην κοινωνία και μετέτρεψαν μιά Ελλάδα σε “λίστα αναμονής εθελοντών”.

Η εξάλειψη των παραπάνω τραγικών λόγων που μας έχουν επιβάλει τα κυβερνητικά κέντρα εξουσίας (ειδικά της τελευταίας τετραετίας) αποτρέπουν τον πολίτη και δεν δημιουργούν τις συνθήκες για την δημιουργία και την δράση σε ένα υγιές περιβάλλον

Αυτό θα γίνει με την αυτοοργάνωση των πολιτών που καθημερινά θα βρίσκονται σε ένα διαρκή αγώνα ενάντια στον προσπάθεια εξατομίκευσης των προσδοκιών τους.

Μόνο έτσι ο Εθελοντισμός θα γιγαντωθει στην Ελλάδα και θα υπάρξει κοινωνική αλληλεγγύη , την πολυπόθητη ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ που από το 2004 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου επαγγέλεται και διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους…

Δυστυχώς η Δεξιά Κυβέρνηση και καμμία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση δεν διακατέχεται από αλληλεγγύη και αλτρουισμό εξ ού και τα φαινόμενα καιροσκοπισμού σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής μας…

www.politesenergoi.gr

Πάρτε μέρος στον Διάλογο εδώ

Αρέσει σε %d bloggers: