SOS για την Ελλάδα


Για έξαρση των πυρκαγιών, εξαφάνιση ειδών, πουλιών και ζώων, πλήγμα σε αγροτική παραγωγή – οικονομία και τουρισμό αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, προειδοποίησε ο επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ.


Σκληρή δοκιμασία θα περάσει τα προσεχή χρόνια η χώρα μας εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Θεσσαλονίκη και Μεσολόγγι πολύ πιθανόν να βρεθούν κάτω από τη στάθμη του νερού. Φύση και βιοποικιλότητα θα δεχθούν ισχυρά κτυπήματα από την ένταση της ξηρασίας, της λειψυδρίας και της ερημοποίησης, ενώ είδη θα χαθούν, όπως παραδείγματος χάριν τα πουλιά που σήμερα ενδημούν στο Ταίναρο και θα μεταναστεύσουν βορειότερα, πέρα από τα ελληνικά σύνορα.
Αναμένεται μεγαλύτερη έξαρση των πυρκαγιών, που θα οδηγήσουν στην απώλεια δασών και στην έκλυση διοξειδίου του άνθρακα.

Η αγροτική παραγωγή, η οικονομία, ο τρόπος ζωής μας θα δεχθούν ισχυρά πλήγματα. Θα υπάρξουν επιπτώσεις στον τομέα της υγείας, με την επανεμφάνιση ασθενειών που σήμερα απαντώνται μόνο σε θερμότερα κλίματα. Θα δεχθεί κτύπημα ο τουρισμός.

Την παραπάνω ζοφερή εικόνα περιέγραψε ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Σταύρος Δήμας, σε ομιλία του για τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις τους στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Η Μεσόγειος και η Ελλάδα αναμένεται να βρεθούν στο «μάτι του κυκλώνα». Η θερμοκρασία στην περιοχή έχει αυξηθεί κατά 1 βαθμό Κελσίου περίπου, ενώ η αντίστοιχη παγκόσμια αύξηση είναι 0,74 βαθμοί Κελσίου.

Ας μην υπολογίζουμε, ωστόσο, πως η αποσταθεροποίηση του κλίματος θα γίνει με μια γραμμική προβλέψιμη υπερθέρμανση. Αναμένονται ακραία, ανεξέλεγκτα φαινόμενα, αν δεν ληφθούν επειγόντως σοβαρά μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποίησε ο επίτροπος.

Νέες ευκαιρίες
Ο κ. Δήμας επεσήμανε τη μεταμόρφωση των οικονομιών που συντελείται σήμερα με τη μετάβαση στην εποχή των χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τόνισε ότι γεννιούνται νέες οικονομικές ευκαιρίες.

Προωθείται η οικολογική καινοτομία και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τομείς όπως οι καθαρές τεχνολογίες.

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος κάλεσε την Ελλάδα να υλοποιήσει με συστηματικό τρόπο τους στόχους της απέναντι στο πρωτόκολλο του Κιότο. Από το 2005 έχει ξεπεράσει τον στόχο της αύξησης των εκπομπών θερμοκηπίου κατά 25% (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990) και αν δεν ληφθούν μέτρα, το 2010 οι εκπομπές της Ελλάδας θα ανέλθούν στο +34,7%.

Τα δεδομένα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη σε οποιεσδήποτε νέες μεγάλες επενδυτικές αποφάσεις, υπογράμμισε.

Το κόστος εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών αναμένεται να είναι υψηλό για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Για την Ελλάδα θα προσεγγίσει το 0,6% του ΑΕΠ. Θα υπάρξουν όμως παράπλευρες θετικές επιπτώσεις, από τη μείωση της εισαγωγής ορυκτών ενεργειακών πόρων και κυρίως του πετρελαίου.

Ο κ. Δήμας ζήτησε από τη χώρα μας να επισπεύσει την ανάπτυξη και την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό δίκτυο της χώρας.

Φάνηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι στη χρήση των βιοκαυσίμων, η μαζική χρήση των οποίων μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον και στην εξασφάλιση τροφής στις φτωχότερες χώρες.

Ο επίτροπος πρότεινε μια σειρά επιπλέον μέτρων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, όπως:

Επιβολή ειδικού φόρου στους κατόχους αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού 4Χ4, κίνητρα για την απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων και ενίσχυση της αγοράς φθηνών αυτοκινήτων νέας τεχνολογίας, αντιμετώπιση του προβλήματος των χωματερών, ενίσχυση της «πράσινης» επιχειρηματικότητας, δημιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου, μέτρα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών.

Αρέσει σε %d bloggers: