«Ανοίξτε τώρα την παλιά κοίτη»

Να ανοίξει η παλιά ιστορική κοίτη του Πηνειού και να μην ξανακλείσει ποτέ, ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα του ποταμού ζήτησαν χθες τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για τη Διάσωση του Πηνειού, σε συγκέντρωση – διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν κάτω από τη γέφυρα του Αλκαζάρ με την παρουσία εκπροσώπων συλλόγων και οργανώσεων της πόλης.
Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν ακόμα να φύγουν όλα τα «δηλητήρια» να μην ξαναπέσουν εντομοκτόνα και να καθαρίσει το νερό του Πηνειού. Ζήτησαν ακόμα να εξηγήσουν οι αρμόδιοι τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ξανασκαφτεί η παλιά κοίτη, καθώς και να ανακοινωθεί ο ακριβής αριθμός των δένδρων που θα κοπούν στο μοναδικό δάσος της πόλης. «Να μας πουν πόσα δένδρα έκοψαν, πόσα φύτεψαν, πόσα και που θα φυτέψουν στο μέλλον, τη στιγμή που οι επιστήμονες επιμένουν ότι αυξάνεται η θερμοκρασία στην πόλη και επομένως θα πρέπει να αυξηθούν ο αριθμός των δένδρων.
Οι συγκεντρωμένοι πρότειναν επίσης στο δημοτικό συμβούλιο να κάνει μια εκδήλωση – λαϊκή συνέλευση στο δημοτικό Ωδείο, πριν ξεκινήσουν τα έργα στην παλιά κοίτη, ώστε να ενημερώσουν τους πολίτες της Λάρισας ειδικοί επιστήμονες, αλλά να ακουστούν και οι γνώμες των πολιτών πριν μιλήσουν για το θέμα οι δημοτικοί άρχοντες.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι του κόμματος των Οικολόγων – Πράσινων, της δημοτικής παράταξης «Λαρισαίων Πόλις» της Επιτροπής Κατοίκων της συνοικίας Ιπποκράτη, του Συλλόγου «Φίλοι του Πηνειού», του Εξωραϊστικού Συλλόγου της συνοικίας Αμπελοκήπων, διαμερισματικοί σύμβουλοι του 1ου δημοτικού Διαμερίσματος, ο Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, μέλη της δημοτικής παράταξης Ενωτική Πρωτοβουλία, κ.α.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗ

Εντωμεταξύ πριν την συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί ο δήμαρχος Λάρισας έσπευσε να απαντήσει στις θέσεις της Επιτροπής (είχαν γίνει γνωστές από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου) λέγοντας ότι η δημοτική αρχή καταρτίζει ήδη προτάσεις ενόψει του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και ακολουθούν οι σχετικές μελέτες για την ανάπλαση της κοίτης του Πηνειού στα σημεία που δεν έχουν γίνει έργα (μέχρι τη γέφυρα της ΔΕΥΑΛ από τη μία και μέχρι το ΚΤΕΛ από την άλλη, αλλά και η ανάπλαση του «νησιού» του χερσαίου τμήματος που περικλείεται από τη διακλάδωση της παλιάς κοίτης. Ο κ. Τζανακούλης υπενθύμισε ότι τα έργα γίνονται με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ωστόσο τόνισε ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι τον προσεχή Ιούνιο και θα ακολουθήσει η κάθαρση της κοίτης. Ο κ. Τζανακούλης ξεκαθάρισε ότι η κωνωποκτονία θα επαναληφθεί με βιολογικά φάρμακα και υποστήριξε ότι μόλις αρχίσει η ροή του νερού θα τελειώσουν τα προβλήματα.
Γ. Γιαννακόπουλος από τον Ημερήσιο Κήρυκα

Αρέσει σε %d bloggers: