Δήμος Ηρακλείου σωστή πρακτική..

Πως μπορούν οι πόλης να ξεφύγουν μεθοδικά από τα καθημερινά προβλήματα και την αντιμετώπηση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και της καθημερινής αξιοπρεπής διαβίωσης των κατοίκων της. Ο Δήμαρχος Ηρακλείου συντονισμένα δραστηροποιήτε προς αυτή την κατεύθυνση. Δείτε εδώ όλη την πρόταση.

Στην κατάμεστη αίθουσα της βασιλικής του Αγίου Μάρκου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, βουλευτών του Νομού Ηρακλείου, ευρωβουλευτή, εκπροσώπων των επιμελητηρίων, ακαδημαϊκών, μη κυβερνητικών οργανώσεων αλλά και πολλών πολιτών, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης παρουσίασε σήμερα την πρωτοβουλία «Πράσινο Ηράκλειο 2008 – 2013» που έχει σαν κεντρικό στόχο την συνολική αναβάθμιση του Ηρακλείου ως το 2013 σε πόλη – περιβαλλοντικό πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα . Όπως ο ίδιος τόνισε «Στόχος μας είναι η πόλη το 2013 να έχει ένα διαφορετικό πρόσωπο, πολύ πιο πράσινο, πιο ανθρώπινο, πιο ελκυστικό για όλους μας, να είναι πόλη – πρότυπο για τις περιβαλλοντικές της δράσεις στην Ελλάδα και ως το 2020 να είναι μια από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις της Ευρώπης»

Η πρωτοβουλία «Ηράκλειο 2008-2013», η οποία προετοιμάστηκε μεθοδικά, είναι ίσως το πρώτο στην Ελλάδα ολοκληρωμένο περιβαλλοντικό πρόγραμμα. Περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων που συνεισφέρουν στο οικολογικό αποτύπωμα της πόλης και η υλοποίηση της θα διαμορφώσει ένα ριζικά αναβαθμισμένο επίπεδο ζωής στο Ηράκλειο, όχι μόνο ως προς το περιβάλλον αλλά και ως προς την καθημερινότητα των πολιτών. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει 5 μεγάλους άξονες δράσης:

 1. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ – ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ – ΘΕΜΑΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
 2. ΠΡΑΣΙΝΟ
 3. ΝΕΡΟ, ΑΓΑΘΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ
 4. ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ – ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
 5. ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Ηρακλείου ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ :

 • Πλήρη εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης, με απόδοση στους πολίτες όλων των ελεύθερων χώρων
 • Φύτευση 50.000 μεγάλων δέντρων και δεκάδων χιλιάδων θάμνων και δενδρυλλίων , ώστε να υπερτριπλασιαστεί το πράσινο της πόλης.
 • Απαλλοτρίωση του μεγαλύτερου ελεύθερου χώρου στην πόλη του Ηρακλείου εκτάσεως 27 στρεμμάτων και δημιουργία Πάρκου Πρασίνου (Οικόπεδο Λυδάκη).
 • Οριστική λύση στο χρόνιο ζήτημα του νερού, με μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων (αξιοποίηση γεωτρήσεων, αφαλάτωση, υδρομαστευτική στοά στον Αλμυρό ποταμό,) που θα εξασφαλίσουν «Νερό 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 52 εβδομάδες το χρόνο, σε κατάλληλη ποιότητα και επαρκή ποσότητα για όλους»
 • Επαναχρησιμοποίηση 60.000 κυβικών μέτρων νερού την ημέρα από τα έργα της τριτοβάθμιας επεξεργασίας και της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού. Το νερό αυτό είναι απαραίτητο για την άρδευση σημαντικών εκτάσεων καλλιεργειών και για τη συντήρηση του πρασίνου που θα αναπτυχθεί στην πόλη
 • Δραστική αύξηση της ανακύκλωσης στο Δήμο Ηρακλείου κατά 50% ως το 2010 και 100% το 2013.
 • Πρωτοβουλία του Δήμου για τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας ιδιαίτερα από τα SUPER MARKET.
 • Δραστική μείωση της ενέργειας με αλλαγή ΟΛΩΝ των λαμπτήρων του φωτισμού της πόλης και των δημοτικών κτιρίων και αντικατάστασή τους με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.
 • Κατασκευή πρώτου βιοκλιματικού παιδικού σταθμού στο Ατσαλένιο.
 • Βιοκλιματικές δράσεις στα αθλητικά κέντρα του Δήμου – Κατασκευή του πρώτου βιοκλιματικού Αθλητικού Κέντρου στον Αη-Γιάννη.
 • Κίνητρα και μέτρα για υιοθέτηση της «πράσινης σκεπής – ταράτσας» στο Ηράκλειο.
 • Πολιτική πράσινων προμηθειών στο Δήμο, με προτεραιότητα σε φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: