Ανακοίνωση για το συλλαλητήριο στο Μαντούδι, ενάντια στο λιθάνθρακα

 

Αντιπροσωπεία της πρωτοβουλίας “Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα” παρευρέθηκε στο μεγάλο συλλαλητήριο κατά του λιθάνθρακα, την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008, στο Μαντούδι, μεταφέροντας την υποστήριξη και την αλληλεγγύη των πολιτών από όλες τις περιοχές που απειλούνται με εγκατάσταση λιθανθρακικών μονάδων.

  Ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα” Τάσος Κεφαλάς, στο χαιρετισμό του στο συλλαλητήριο, τόνισε τα εξής :

  1. Το θέμα της ακύρωσης της εγκατάστασης των μονάδων λιθάνθρακα είναι κοινή υπόθεση όλων των πολιτών, από το Μαντούδι και το Αλιβέρι της Εύβοιας, τον Αλμυρό του Βόλου, τον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας, την Αντίκυρα της Βοιωτίας και τη Λάρυμνα, μέχρι την Καβάλα. Έχει πάψει να είναι τοπικό πρόβλημα κάποιων περιοχών και έχει γίνει υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας.
  2. Οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν, από τις διαβεβαιώσεις τοπικών παραγόντων και πολιτευτών ότι, δήθεν, έχει πάψει να υφίσταται ο κίνδυνος εγκατάστασης αυτών των μονάδων στις περιοχές τους. Ο κίνδυνος θα πάψει να υπάρχει, μόνο όταν ρητά και κατηγορηματικά απαλειφθεί η προοπτική του λιθάνθρακα από τον ενεργειακό και χωροταξικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.
  3. Η απάντηση στο ερώτημα πολλές ή λίγες μονάδες λιθάνθρακα είναι: καμία μονάδα λιθάνθρακα. Ο πολιτικός κόσμος, στο σύνολό του, πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά ότι απορρίπτει ολοκληρωτικά το λιθάνθρακα σαν στοιχείο του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε σήμερα νέες μονάδες λιθάνθρακα, όταν η παγκόσμια τάση είναι η απόσυρσή τους.
  4. Στη διατυπωμένη, από αρκετές πλευρές, πολιτική επέκτασης της χρήσης του εγχώριου λιγνίτη, αντιπροτείνουμε τη σταδιακή και προγραμματισμένη μείωση της συμμετοχής του στο ενεργειακό μείγμα. Η εμπειρία της Δυτ. Μακεδονίας, της Μεγαλόπολης και άλλων περιοχών, είναι καθολικά αρνητική. Και το συνολικό κόστος δεν αφορά μόνο την εξόρυξη και τη μεταφορά του λιγνίτη. Είναι το κόστος αγοράς δικαιωμάτων ρύπων, το κοινωνικό κόστος, το περιβαλλοντικό και το ανθρώπινο κόστος, μεγέθη που κανείς δεν μπορεί, πλέον, να παραβλέπει.
  5. Ουσιαστική διέξοδος στο πρόβλημα της μελλοντικής ενεργειακής επάρκειας θα προκύψει, μόνο μέσα από μια μεγάλη στροφή στον ενεργειακό και γενικότερο σχεδιασμό, που θα περιλαμβάνει: αξιόπιστη πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, τη χρήση των λιγότερο ρυπογόνων πρώτων υλών και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χωρίς τις παραμορφωτικές στρεβλώσεις της σημερινής ασύδοτης χωροθέτησης.

Η πρωτοβουλία “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα” θα εξακολουθήσει να είναι δίπλα στους πολίτες του Μαντουδίου και των άλλων περιοχών, και μαζί με όλους τους ενεργούς πολίτες της χώρας μας θα αγωνισθούν μέχρι το τέλος. Μέχρι να ακυρωθούν στην πράξη οι αποφάσεις για δημιουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας με πρώτη ύλη τον λιθάνθρακα.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: