Τα…«έψαλαν» για τις κεραίες

Του Δημήτρη Βάλλα από την «ελευθερία»

Μαζική διαμαρτυρία στο δήμαρχο κ.Κ.Τζανακούλη πραγματοποίησαν χθες δεκάδες Λαρισαίοι, ζητώντας την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από το κέντρο της Λάρισας και γενικά από τις κατοικημένες περιοχές.Οι συμπολίτες μας, με εκπροσώπους της Επιτροπής για την απομάκρυνση των κεραιών και τον πρόεδρο του συλλόγου «Ιστορικού Κέντρου Λάρισας» κ Γ. Μπαρτζιώκη, συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου όπου και συναντήθηκαν με το δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας κ. Μιχ. Τσακίρη και τον πρόεδρο του Δ.Σ κ. Κ.Γιαννούλα.

Επακολούθησε συζήτηση από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις και στην οποία εκφράστηκε η έντονη ανησυχία των χιλιάδων συμπολιτών μας από την έκθεσή τους στην ακτινοβολία, ενώ τονίστηκε ότι τα νέα δεδομένα είναι ανησυχητικά καθώς αναφέρουν ότι η ακτινοβολία ευθύνεται για καρκινογενέσεις,λευχαιμία,αλτσχάιμερ κ.λπ.

Ακόμα, καταγγέλθηκε η πολιτική των εταιριών που παραβιάζουν τη νομοθεσία και λειτουργούν σαν «στρατός κατοχής».

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι το θέμα απασχόλησε τόσο το Δ.Σ., όσο και την ΚΕΔΚΕ, μέσω της οποίας επιδιώκεται να τεθεί νέο νομικό πλαίσιο για τις κεραίες.

«Εχουμε, είπε, ξηλώσει 7 κεραίες στη Λάρισα και θα φύγουν και άλλες 10, για τις οποίες όμως υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση λόγω αναστολών από τα διοικητικά δικαστήρια.

Εμείς, κατέληξε, σαν δήμος, προτείναμε τη δημιουργία πάρκου κεραιών.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

«Οι παριστάμενοι, μετά τη συνάντηση, παρέδωσαν στο δήμαρχο ψήφισμα διαμαρτυρίας, όπου ανέφεραν:

«Με το παρόν ψήφισμα-αίτηση εναντιωνόμαστε στη διατήρηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται στο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ, και συγκεκριμένα:

1) της κεραίας που βρίσκεται επί της πολυκατοικίας στη γωνία Κύπρου και 28ης Οκτωβρίου,

2) της καινούριας τοποθετημένης κεραίας που βρίσκεται επί της οδού Βενιζέλου πάνω σε πενταώροφη οικοδομή,

3) της κεραίας κινητής τηλεφωνίας (COSMOTE) που βρίσκεται τοποθετημένη πάνω από το κεντρικό κτίριο του ΟΤΕ επί της οδού Φιλελλήνων,

4) της κεραίας κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται απέναντι από γέφυρα Πηνειού και έμπροσθεν του Β’ αρχαίου θεάτρου Λάρισας,

5) της κεραίας που βρίσκεται επάνω στο ξενοδοχείο «ΜΕΤΡΟΠΟΛ».

Είμαστε αντίθετοι στη συνέχιση της λειτουργίας τους εντός του Ιστορικού Κέντρου Λάρισας, διότι, όπως πλήθος επιστημόνων έχουν χαρακτηρίσει , μετρήσεων αλλά και εμπεριστατωμένων δικαστικών αποφάσεων που έχουν ήδη δημοσιευτεί , η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν προκαλεί βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, όταν εκτίθεται συνέχεια στην ακτινοβολία, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πηγή τους ( βλέπε κεραίες στην καρδιά της Ιστορίας της πόλεως ).

Οι βλάβες αυτές είναι σοβαρές και ανεπανόρθωτες. Επειδή δε επιστήμονες έχουν διατυπώσει σε πολλές περιπτώσεις απόψεις που υπέχουν διάσταση μεταξύ τους, υπάρχει μία σαφής αβεβαιότητα του πληθυσμού ο οποίος εργάζεται και κινείται στο «Πεδίο Βολής» που εκπέμπουν οι κεραίες.

Αυτή επιτείνεται και από το γεγονός ότι οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας έκαναν τις εγκαταστάσεις των κεραιών τους πριν ακόμα εκδοθούν άδειες λειτουργίας από το Υπουργείο σας ή κατά παράβαση της υπάρχουσας άδειας, επέκτειναν τη δράση αυτών, προσθέτοντας νέο τεχνολογικό εξοπλισμό, πιθανόν το ίδιο βλαβερό όπως έγινε με την κεραία της γωνίας Κύπρου και 28ης Οκτωβρίου .

Η αβεβαιότητα αυτή μάς προσβάλλει το δικαίωμά μας για ασφαλή και υγιή διαβίωση. Θα πρέπει να σταματήσουν ΤΩΡΑ να λειτουργούν οι εν λόγω κεραίες, ώστε να προφυλαχτούμε εμείς και οι επισκέπτες του Ιστορικού κέντρου από τις συνέπειες της έκθεσης στην εν λόγω ακτινοβολία τους. Εδώ αλλοιώνεται ή καταργείται το αγαθό της κοινής ωφέλειας της απόλαυσης ενός υγιούς περιβάλλοντος και παραβιάζονται τα κατοχυρωμένα στο σύνταγμα δικαιώματα της κοινωνικής και οικονομικής ελευθερίας του ατόμου, καθώς και της υποχρέωσης της πολιτείας να προστατεύει την υγεία του κάθε κατοίκου της.

Επίσης η εμφάνιση των εν λόγω κεραιών εντός της ταυτότητας της πόλεως μας και της Ιστορικής της διαδρομής, δημιουργεί μία τελείως αντιαισθητική εικόνα, που προκαλεί την πολιτιστική μας συνείδηση και το νέο όραμα που προσπαθούμε να εισάγουμε για την πόλη μας. Μας θυμίζει την περίπτωση της επικίνδυνης για τους οδηγούς πινακίδας P που τοποθετήθηκε εντός της πλατείας Αγαμέμνονα Μπλάνα και η οποία δεν δένει αισθητικά με το οχυρωματικό τείχος της βυζαντινής Λάρισας και περιορίζει τη θέα τους.

Με την προσμονή για επίλυση του τόσο μεγάλου αυτού ζητήματος που αφορά σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της, ευελπιστούμε να ενεργήσετε ταχύτατα για τη διαπίστωση των παραβάσεων της νομοθεσίας σχετικά με την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας και ζητούμε την ικανοποίηση του αιτήματός μας.»

Αρέσει σε %d bloggers: