Επίσκεψη διακομματικής επιτροπής περιβάλλοντος σε Δέλτα Έβρου & δάσος της Δαδιάς στις

Μου ήρθε στο μαιλ μου από την «Οικολογική Εταιρεία ‘Εβρου» και το παραθέτω ακριβώς.

κ. Βουλευτές

Με την ευκαιρία της επίσκεψης σας στις 14-4-2008 στον Ν. Εβρου καταγράψαμε ένα σημαντικό αριθμό οξυμένων περιβαλλοντικών προβλημάτων  που απασχολούν τον τόπο μας, και παραθέτουμε τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση τους. Καταθέτουμε δημόσια τις θέσεις μας, με την ελπίδα να συμβάλλουμε στην προσπάθεια  πλήθους φορέων του τόπου μας για την επίλυση των ζητημάτων αυτών που ταλανίζουν την περιοχή μας. Τα πλέον φλέγοντα περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή μας, έχουν ως εξής:

1)      Στο κέντρο του Ν. Εβρου μεταξύ των Δήμων Διδ/χου και Ορφέα, ένα τεράστιο σε έκταση πεδίο βολής 70000 στρεμμάτων εχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των πολιτών και των πολιτικών όπως ήταν φυσικό, γιατί απαξιώνεται η περιοχή και ουσιαστικά ακυρώνεται η γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα των κατοίκων οι οποίοι ουσιαστικά  καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το Υπουργείο  Αμυνας από όσα γνωρίζουμε δεν διέψευσε τις καταγγελίες ότι  χρησιμοποιούνται εκεί  οπλικά συστήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Η γεωγραφική θέση της περιοχής μας συνεπάγεται την διατήρηση στρατιωτικών δυνάμεων , όμως αυτό δεν δικαιολογεί την λειτουργία του πεδίου βολής για άσκηση των μονάδων της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.

2)      Ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξ/πολης μια ιδιωτική πρωτοβουλία και επένδυση,

εμφανίζεται βέβαια ως έργο εθνικής σημασίας που αμφισβητείται, όμως η σχετική μελέτη αν υπάρχει  είναι απρόσιτη  για τους πολίτες, και αυτό αντίκειται  στην Σύμβαση Ααρχους 1998, και στην οδηγία Ε.Κ. 2003/28-1-2003 που κατοχυρώνει την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες.

Δημιουργείται έτσι η εντύπωση ότι στο θέμα αυτό η Πολιτεία μας τοποθετεί στην κατηγορία των πολιτών με περιορισμένα δικαιώματα. Υπενθυμίζουμε  ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο Μπουργκάς  και την Σωζόπολη της Βουλγαρίας καθώς και στην Κροατία  πραγματοποιήθηκαν δημοψηφίσματα, και με συντριπτική πλειοψηφία οι πολίτες που ψήφισαν, εξέφρασαν την αντίθεση τους στους αγωγούς πετρελαίου. Θα προτείναμε να παρακολουθήσετε την ημερίδα  της Πρωτοβουλίας πολιτών ενάντια στον αγωγό πετρελαίου την 9-4-2008, και επειδή αυτό δεν έγινε σας καλούμε να ενημερωθείτε από τις εισηγήσεις των ομιλητών ώστε να έχετε υπόψη και την άλλη άποψη που τεκμηριώνει επιστημονικά τους εφιαλτικούς κινδύνους που εγκυμονεί  ο αγωγός για το θαλάσσιο οικοσύστημα στο Θρακικό πέλαγος, και στο Αιγαίο πέλαγος, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της περιοχής που θίγεται.

3)      Το Εθνικό Πάρκο του Δέλτα Έβρου  είναι από τους πιο σπουδαίους υγροβιότοπους της

Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όμως αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση περιοχής στην

οποία δεν εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία, και αυτό οδήγησε στην αυθαίρετη άσκηση

πολλών δράσεων. Παράδειγμα οι εκατοντάδες αυθαίρετες καλύβες-βίλες  που υπάρχουν

για να εξυπηρετούν προφανώς την ανάπτυξη  πολλών παράνομων δραστηριοτήτων. Η κατάσταση αυτή αφαιρεί από τις περιοχές των Δήμων Φερών και  Τραϊανούπολης την δυνατότητα ανάπτυξης  του οικοτουρισμού  που θα έφερνε σημαντικά οικονομικά οφέλη στους κατοίκους. Προτείνουμε όπως ακριβώς συμβαίνει άλλους γνωστούς  υγροβιότοπους της χώρας να υπάρξει επιτέλους αποτελεσματική προστασία του Δέλτα Έβρου, για να επιτευχθεί η αειφορική  διαχείριση του.

4)      Εφόσον αδειοδοτηθούν και λειτουργήσουν  τα χρυσωρυχεία είναι βέβαιη η

Περιβαλλοντική καταστροφή που συνοδεύεται από την τεράστια οικονομική ζημιά της περιοχής μας. Στην υλοποίηση αυτής   της επένδυσης αντιτίθενται όλοι οι πολιτικοί, επιστημονικοί, συνδικαλιστικοί, και πολιτιστικοί φορείς του τόπου μας . Όμως οι Υπουργοί Ανάπτυξης και ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε αντιμετωπίζουν το θέμα με την λογική του Πόντιου Πιλάτου και ουσιαστικά ευνοούν την λειτουργία τους. Πρόταση μας  είναι όσον αφορά την αντιμετώπιση τους είτε να απορριφθεί η Μ.Π.Ε. από τα αρμόδια Υπουργεία, είτε να ρυθμισθεί νομοθετικά το θέμα ώστε να αποτρέπει οριστικά η εγκατάσταση των χρυσωρυχείων.  Όσον αφορά την «ανάπτυξη» που επικαλούνται οι Υπουργοί και η εταιρεία χρυσού, για άλλη μια φορά αντιπροτείνουμε την αναπτυξιακή πρόταση μας για την περιοχή των χρυσωρυχείων.

Α) Κήρυξη του γνωστού δάσους της Μαύρης Πεύκης  ως διατηρητέου Μνημείου της

Φύσης. Η σχετική εισήγηση βρίσκεται στα γραφεία του Γενικού Γραμματέα της

Περιφέρειας. Έτσι θα αναπτυχθεί ο οικοτουρισμός.

Β) Αξιοποίηση της  γεωθερμίας  που υπάρχει σε αφθονία  στην παραθαλάσσια περιοχή

της Θράκης.

Γ) Ανάπτυξη βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας που προσφέρεται στην περιοχή

αυτή.

Δ) Ανάδειξη των 18 αρχαιολογικών χώρων της ευρύτερης περιοχής για να αναπτυχθεί

και ο αρχαιολογικός τουρισμός.

5)      Τα περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά προβλήματα της Σαμοθράκης είναι γνωστά σε όλους.

Πριν από 12 χρόνια προτείναμε την κήρυξη του Εθνικού Δρυμού « Μαρτίνη- Σάος». Τα

Υπουργεία Γεωργίας και ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. έχουν εγκρίνει τους όρους της ειδικής

περιβαλλοντικής  μελέτης. Οι αρμόδιες τοπικές Υπηρεσίες εισηγήθηκαν την κήρυξη της

περιοχής ως Εθνικού Δρυμού. Το ίδιο έκαναν και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Έβρου.

Όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο Σαμοθράκης. Όμως κανείς δεν εξασφάλισε ακόμη την

πίστωση για την χρηματοδότηση της μελέτης. Σας προτείνουμε να πάρετε θέση ως

επιτροπή για την προστασία του Περιβάλλοντος.

6)     Η Ρ.Α.Ε.( Ρυθμιστική Αρχή ενέργειας) έχει επιλέξει κάποιες περιοχές στην Στερεά Ελλάδα

για εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα.(εισαγόμενο). Παράλληλα

έχει επιλέξει τους Ν. Μαγνησίας, Καβάλας, και Έβρου ως πιθανές θέσεις λόγω των

λιμανιών ,για να εγκαταστήσει μονάδες λιθάνθρακα. Η αντίδραση για όλες αυτές τις

μονάδες είναι πανελλαδική, και η Οικολογική Εταιρεία Έβρου συμμετέχει σε αυτήν την

κινητοποίηση. Δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν και εδώ οι μαζικές συγκεντρώσεις

διαμαρτυρίας  όπως ακριβώς έγινε στην Καβάλα και στο Μαντούδι. Το ερώτημα μας είναι

γιατί θα εισάγουμε τον ρυπογόνο λιθάνθρακα και δεν χρησιμοποιούμε την ατέλειωτη

ηλιακή ενέργεια όπως δεσμεύθηκε η χώρα μας;

κ. Βουλευτές.

Εμείς ως ενεργοί πολίτες με ευαισθησία για την βιώσιμη ανάπτυξη επικαλούμαστε το δικαίωμα για την προστασία του περιβάλλοντος που απορρέει  από το άρθρο 24 του Συντάγματος, και αγωνιζόμαστε για τον σκοπό αυτό. Περίτρανη απόδειξη είναι ο δεκαετής αγώνας μας ενάντια στα χρυσωρυχεία .

Εσείς ως Επιτροπή της Βουλής για την προστασία του Περιβάλλοντος είσθε υποχρεωμένοι να πράξετε το ίδιο, επειδή το ίδιο άρθρο ορίζει ότι η προστασία του Περιβάλλοντος είναι υποχρέωση του Κράτους.

Σας καλούμε λοιπόν να δράσετε στο Εθνικό Κοινοβούλιο έτσι όπως ορίζει το Σύνταγμα, ώστε ο Ν.Εβρου να διατηρηθεί ως οικολογικός παράδεισος και να μη μετατραπεί σε μη βιώσιμη τοξική και ρυπογόνο χαβούζα.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΒΡΟΥ

Αρέσει σε %d bloggers: