Δύσκολα θα ξαναπεράσει λιθάνθρακας

Μπροστά στις έντονες και κλιμακούμενες αντιδράσεις εργαζομένων και τοπικών φορέων της Καβάλας της Μαγνησίας, της Εύβοιας αλλα και άλλων περιοχών της Ελλάδας που δεν ήθελαν τις μονάδες αυτές στις περιοχές τους, χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανακοίνωσε την αλλαγή του περιεχομένου της συνεργασίας με τη γερμανική εταιρεία.

Από την πλευρά του ο κ. Αθανασόπουλος χαρακτήρισε ως υπεύθυνους για την ανατροπή της συμφωνίας τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, τους ανταγωνιστές της (ιδιώτες) και την αντιπολίτευση.

Οι χθεσινές δηλώσεις του πρόεδρου της ΔΕΗ, για την εγκατάλειψη των σχεδίων κατασκευής μονάδας Λιθάνθρακα και μεταφοράς της στη γειτονική Αλβανία, ήρθαν ως αποτέλεσμα της μαζικής αντίδρασης των πολιτών όλων των περιοχών που θίγονταν από τα σχέδια της ΔΕΗ.

Οι πολίτες από την πρώτη στιγμή συμμετείχαν ενεργά στις εκδηλώσεις διαμαρτηρίας. Ο κ. Αθανασόπουλος παραδέχεται τους λανθασμένους σχεδιασμούς από τη ΔΕΗ. Κατάλαβε έστω και με καθυστέρηση ότι η Ελλάδα δεν προσφέρεται για μετατροπή σε ενεργειακό σκουπιδότοπο της Ευρώπης. Είναι, όμως, κρίμα που η ΔΕΗ, αντί να εγκαταλείψει οριστικά τα σχέδιά της, αποφασίζει να εξάγει τη ρύπανσή της στη γείτονα χώρα.

Χρειάζεται υπεύθυνη στάση για το περιβάλλον και τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, πρέπει να υπάρξουν προτάσεις για την ενεργειακή εξασφάλιση. Προτάσεις που θα πρεέλθουν από μια ολοκληρωμένη πολιτική, που θα βρίσκεται σε συμφωνία με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα βασίζεται:

  • Σε περιορισμό της σπατάλης και εκλογίκευση της ζήτησης με κίνητρα και κατευθύνσεις,
  • Σε προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,
  • Σε επενδύσεις για τη βελτίωση της απόδοσης και την καθαρότερη παραγωγή από τις υπάρχουσες μονάδες.

Είναι λυπηρό που, η Ελλάδα του 2008, αναγκάζεται με το ζόρι και χάρη στην πίεση της αντιπολίτευσης, να κάνει βήματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο τομέας αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό για την Ελλάδα και θα πρέπει να συνεχιστεί να πιέζετε η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή.

Αρέσει σε %d bloggers: