Παράνομες και οι 34 (!) κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη Λάρισα

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος από τον «Κήρυκα»

Τριάντα τέσσερις είναι συνολικά στον αριθμό οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται στο πολεοδομικό συγκρότημα της Λάρισας, παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα η διεύθυνση Πολεοδομίας του δήμου Λάρισας γνώριζε μόνο τις είκοσι έξι, για τις οποίες είχαν κατατεθεί αιτήσεις αδειοδότησης. Ο «Η.Κ» δημοσιεύει σήμερα την ακριβή θέση κάθε κεραίας σ’ ένα ιδιότυπο χάρτη από τον οποίο αποδεικνύεται πως κάποιες απ’ αυτές παραβιάζουν κατάφορα ακόμα και αυτό το ελλιπές νομικό πλαίσιο (κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία κλπ).
Πρόσφατα η αρμοδιότητα για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας πέρασε στη διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Από το γεγονός αυτό διαφαίνεται ότι η «νομιμότητα» που παρείχαν στις άδειες τα τμήματα πολεοδομίας των δήμων, αφορούσαν μόνο τη στατικότητα τους κι όχι την επίπτωση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία του πληθυσμού.
Η αρμοδιότητα του τμήματος περιβαλλοντικού και χωροταξικού σχεδιασμού της Περιφέρειας έγινε γνωστή μετά το αίτημα του δημοτικού συμβούλου Λάρισας Μάριου Ξηρομερίτη προς το αρμόδιο τμήμα, για παροχή ενημέρωσης σχετικά με τις κεραίες. Ο δημοτικός σύμβουλος εξασφάλισε επίσης και την πληροφορία από την επιτροπή ότι μέχρι σήμερα καμία από τις αιτήσεις που έχουν καταθέσει οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για έγκριση περιβαλλοντικών όρων δεν έχει δικαιωθεί, γεγονός που σημαίνει πως και οι 34 λειτουργούν παράνομα. Μάλιστα για το λόγο αυτό ο δημοτικός σύμβουλος Λάρισας Μ. Ξηρομερίτης έδωσε συμπληρωματική κατάθεση στην εισαγγελία.
Σε δηλώσεις του στον «Η.Κ» ο κ. Ξηρομερίτης επισημαίνει την ανάγκη αλλαγής του νομικού πλαισίου που διέπει την διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. «Με δεδομένο πως ανεξάρτητες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει επίπτωση στην υγεία των πολιτών, θα πρέπει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο, να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει την τακτική πολλών ευρωπαϊκών χωρών, που μειώνουν δραματικά τα επιτρεπόμενα όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο δίκτυο των πόλεων» τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ

Ο «Η.Κ» δημοσιεύει σήμερα τη λίστα με τις 34 αναρτημένες κεραίες στο δίκτυο της πόλης της Λάρισας με τις ακριβείς διευθύνσεις τους, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες που ζουν στις «κόκκινες» περιοχές:
WIND ΕΛΛΑΣ
Αγ. Σαράντα, Γ. Σουρή, Φαρσάλων 261, Πλησίον Νοσοκομείου Λάρισας, Ιπποκράτους, Βενιζέλου και Κοζάνης 1, Ανθούπολη, Ακαδημίας 9, Ηπειρώτικα, περιφερειακή οδό Λάρισας – Τρικάλων, Επιπλοδομή, Σωκράτους 127, Χαραυγή, 1ο χλμ. Ν.Ε.Ο. Λάρισας – Αθήνας, Ambassador, Παπακυριακή 65, Metropol, Ρούσβελτ 14.
VODAFONE
Φιλιππούπολη, Ιωαννίνων 19 και Χατζημιχάλη, Αβέρωφ, Ε.Ο. Λάρισας – Αθηνών, Λάρισα 2, Ελ. Βενιζέλου 10, Λάρισα 5, Καλλιθέας 11 και Φιλίππου, Λιβαδάκι, Ηλώνης 9, Μεζούρλο, έναντι νοσοκομείου, Νέα Σμύρνη, Ομήρου και Δημοσθένους 8, Χαραυγή, Διγενή 19, Μετροπόλ, Ρούσβελτ 14, Περιφερειακή Οδός Λάρισας, Ambassandor, Παπακυριαζή και Φαρμακίδου, Βόρεια Λάρισα, Ηρώων Πολυτεχνείου και Μητροπούλου.
COSMOTE
Ν. Πολιτεία, Θεοφράστου 89α , Αβέρωφ, επί της οδού Φαρσάλων, Μεταμόρφωση, κτίριο του ΟΤΕ επί της Σαρίμβεη, Χαραυγή, Καστοριάς 12 και Θράκης, Κεφαλληνίας 31, Αστροναυτών, Αιόλου και Λαγκαδά, Ακαδημία, Μανδηλαρά 67, Μετροπόλ, Ρούσβελτ 14, Φιλιππούπολη, Ιωαννίνων 17, Φιλελλήνων 11, Αγιος Αχίλλειος, Βενιζέλου και Πηνειού, Μοκάμπο, Βόλου και Αλεξανδρείας.

Αρέσει σε %d bloggers: