Γιατί κόβουν τα δέντρα στον Πηνειό;

Η πρόσκληση για την συνέντευξη τύπου.

«Τις τελευταίες μέρες έντονες φήμες κυκλοφορούν στην πόλη για το ποιός υποκινεί τους γραφικούς που βάλθηκαν να σώσουν ένα μίζερο και γέρικο καβάκι και μια ιτιά που κλαίει σε ένα ποτάμι που τυχαίνει να περνά δίπλα από το πασίγνωστο «Λιμάνι Τζανακούλη».

Κάποιοι λένε ότι οι περίεργοι αυτοί τύποι τα έχουν πάρει από τον κ. Αηδόνι, κάτοικο Πηνειού, άλλοι πάλι ότι υποκινήτρια είναι η Φτελιά Πλατύφυλλη τρίτοι δε ο φωνακλάς κ. Μπάκακας. Ή μήπως πίσω από όλα κρύβεται ο Εκδικητής Με Το Ποδήλατο;

Ήρθε η ώρα των μεγάλων αποκαλύψεων!

Από τη συνέντευξη τύπου της συντονιστικής επιτροπής για τον Πηνειό:

Μέρα τη μέρα βρεθήκαμε πολλοί να ανησυχούμε για την κατάντια του ποταμού γιατί ξέραμε ότι η γλίτσα ισοδυναμεί με θάνατο. Βέβαια, εδώ κάποιος αναφέρθηκε σε αηδόνια και επιχειρήθηκε η γελοιοποίησή του. Σκεφθείτε να πεις ότι θα ψοφήσουν δέκα ψάρια πέντε αμφίβια και δύο ερπετά που ζούσαν στο βάθος του ποταμού και να παραδεχτείς ότι αυτό το γεγονός σε στεναχωρεί. Το πιθανότερο είναι να σε λιθοβολήσουν. Αναζητώντας απάντηση για τους λόγους της ύπαρξης της γλίτσας πέσαμε πάνω «ΣΤΑ ΕΡΓΑ». Ξέρετε, μια από τις ιερές αγελάδες σ’ αυτόν τον τόπο είναι «ΤΑ ΕΡΓΑ».

Μπορούν να τριγυρνάνε ανεξέλεγκτα και να κάνουν ένα σωρό ζημιές. Κανείς δεν δικαιούται να τα βάλει μαζί τους. Τότε λοιπόν μάθαμε ότι επιφυλάσσουν στην μέσα κοίτη την τύχη της έξω. Μάθαμε ότι θα κοπούν ΟΛΑ τα δέντρα που βρίσκονται είτε στα πρανή του ποταμού είτε σε απόσταση 3 – 4 μέτρων από αυτή. Ύστερα, λίγο αργότερα, μάθαμε ότι κάποιοι δώσανε χάρη στα δέντρα της μιας πλευρά και αποφάσισαν να κόψουν ΟΛΑ τα δέντρα από τα πρανή και ΟΛΑ τα δέντρα σε μια ζώνη πλάτους έως 8 μέτρα από την όχθη, στη βόρεια πλευρά της κοίτης.

Προσοχή εδώ: σχεδιάζεται η κοπή ΟΛΩΝ των δέντρων. Όχι των «φθαρμένων», «άρρωστων» ή «επικίνδυνων». ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως. Άρα οι αναφορές του κ. Τζανακούλη σε δέντρα που θα πέσουν και θα χτυπήσουν παιδάκια και θα έχουμε τύψεις εμείς οι γραφικοί είναι εκ του πονηρού και χαρακτηρίζουν όσους τις ξεστομίζουν. Προσοχή επίσης: Μας έχει τονιστεί σε όλους τους τόνους ότι δέντρο στην κοίτη δεν θα ξαναεπιτραπεί να φυτρώσει. Ούτε εκεί ούτε σε μια ζώνη παράλληλη και εφαπτόμενη βόρεια της κοίτης η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «ζώνη έργου» και η οποία θα πρέπει, λένε, να μείνει γυμνή από δέντρα για πάντα. Κατά συνέπεια η αναφορά του κ. Τζανακούλη σε δέντρα που θα κοπούν και θα ξαναφυτρώσουν έχει δύο εξηγήσεις: ή ξέρει την αλήθεια και μας λέει ψέμματα ή δεν ξέρει τι πρόκειται να γίνει στο ποτάμι. Πείτε μου εσείς ποια εκδοχή από τις δύο είναι πιο επικίνδυνη και πιο λυπηρή.

Ξέρετε, για κάποιους ΤΑ ΕΡΓΑ δεν είναι ιερά. Είχαμε τις απορίες μας. Μα είναι δυνατό να μην υπάρχει άλλος τρόπος να γίνουν τα έργα; Γιατί θα πρέπει να κοπούν τα δέντρα; Σε τι εξυπηρετεί η κοπή τους;

Μάθαμε πολλά και καλά, όπως:

  • Από τα προβλεπόμενα στις μελέτες έργα εκτελείται ένα ποσοστό που κυμαίνεται από το 60% ως το 75%.
  • Η αντιπλημμυρική ασπίδα της πόλης είναι τα έργα στον Άγιο Θωμά και στην έξω κοίτη. Αυτά τα έργα έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνονται.
  • Τα έργα γίνονται με μελέτες που παραδόθηκαν το 1998 όταν ο σχεδιασμός για τις ποσότητες των υδάτων από εκτροπή του Αχελώου ήταν διαφορετικός (πολύ μεγαλύτερες ποσότητες).
  • Όλες οι μελέτες (υδραυλική, τεχνική, περιβαλλοντική, σκοπιμότητας και δεν ξέρω ποιά άλλη) έχουν εκπονηθεί από τον ίδιο μελετητή.
  • Στην περιβαλλοντική μελέτη ΠΟΥΘΕΝΑ δεν αναφέρεται αποψιλωτική υλοτόμηση παρά μόνο επεμβάσεις ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ σε φθαρμένα δέντρα και σε δέντρα που εμποδίζουν τη ροή του ποταμού.
  • Στην περιβαλλοντική μελέτη αναφέρεται ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία συντήρηση και ενίσχυση της χλωρίδας και της πανίδας του ποταμού και του ποτάμιου οικοσυστήματος.
  • Η περιοχή αναφέρεται στις μελέτες ως «ιδιαίτερου κάλλους».
  • Το λιμανάκι του κ. Τζανακούλη (ναι! έφτιαξε λιμάνι ο αφιλότιμος στον Πηνειό!) δεν προβλέπεται σε καμιά μελέτη.
  • Στους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους υπάρχει η εξής πρόβλεψη – όρος: «Ουδεμία εργασία πρέπει να γίνει εντός της κοίτης κατά τους μήνες Απρίλιο έως Ιούνιο διότι είναι η περίοδος αναπαραγωγής της πανίδας του ποταμού. Στο Θεό σας! Πρίν τους γκρεμίσουν το σπίτι, πριν τα λειώσουν κάτω από τις ρόδες των φορτηγών, θα τα αφήσουν να αναπαραχθούν.»
  • Χωρίς την εκτροπή του Αχελώου στη μέσα κοίτη θα έχουμε σταγόνες και όχι ποτάμι.
Αρέσει σε %d bloggers: