Οδοιπορικό φρίκης από τους “Πολίτες σε δράση”

Λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκου για τη λειτουργία των ανεξέλεγκτων χωματερών στη χώρα μας και για τα βαριά πρόστιμα που θα επιβληθούν στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2009 αν συνεχίσει να έχει ανεξέλεγκτες χωματερές, οι πολίτες σε δράση συνεχίζοντας το οδοιπορικό φρίκης εντόπισαν και νέες εστίες σε διάφορα σημεία του νομού.
Με αφορμή και τις νέες αυτές χωματερές, σε ανακοίνωσή τους απευθύνονται στους αρμόδιους αναφέροντας τα εξής:

«Με προσοχή ακούσαμε τα όσα δήλωσε ο υφυπουργός εσωτερικών κ. Νάκος σχετικά με τις ανεξέλεγκτες χωματερές και τα πρόστιμα που πιθανόν να κληθεί η χώρα μας να καταβάλλει.

Με τη σειρά μας ερχόμαστε να προειδοποιήσουμε τόσο την πολιτεία όσο και την αυτοδιοίκηση ότι παρά τα όποια θετικά βήματα έχουν γίνει στην κατεύθυνση της απαλλαγής μας από τους σκουπιδότοπους που πνίγουν κυριολεκτικά την ελληνική ύπαιθρο – απειλώντας επιφανειακά και υπόγεια νερά, εδάφη, οικοσυστήματα και εν τέλει τον ίδιο τον άνθρωπο – ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

Εφιστούμε την προσοχή στους αρμόδιους. Οι πολίτες δεν συγχωρούν ούτε κάνουν τα στραβά μάτια. Καταγγέλλουν και απαιτούν άμεσες λύσεις. Έχουμε βρεθεί σε δεκάδες χώρους που λειτουργούν με την ανοχή ή ακόμα χειρότερα με τη στήριξη τοπικών αρχόντων. Επαναλαμβάνουμε ότι καμιά πολιτική απαγόρευσης δεν θα φέρει αποτελέσματα εάν δεν συνοδεύεται από μέτρα πρόληψης αλλά και από πρακτικές αντιμετώπισης του προβλήματος.

Έτσι, ακόμα κι αν αποκατασταθεί μια χωματερή, το πιο πιθανό είναι ο χώρος να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση εάν δεν περιφραχτεί και δεν αστυνομευτεί έστω περιστασιακά για κάποιο χρονικό διάστημα. Επίσης είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάθε μη αποκαταστημένο μικρό ή μεγάλο λατομείο εφόσον είναι προσβάσιμο, θα μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.

Συχνά ακούμε ότι φταίνε οι πολίτες που δεν έχουν συνείδηση και πετάνε οπουδήποτε τα σκουπίδια τους. Όσo αληθές κι αν είναι αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από τις ευθύνες τόσο της πολιτείας όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γιατί εάν ανά δήμο ή ομάδα δημοτικών διαμερισμάτων υπήρχαν οργανωμένοι χώροι υποδοχής για παράδειγμα υλικών κατεδάφισης, εάν υπήρχαν χώροι διαχείρισης και εκμετάλλευσης προϊόντων περιποίησης πρασίνου (κλαδιά, γκαζόν, κ.λπ.) τότε η κατάσταση θα ήταν σίγουρα καλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι κανείς αρμόδιος δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τη διάχυση των ευθυνών στο κοινωνικό σύνολο και στην «παιδεία» του λαού.

Οι φωτογραφίες από το τελευταίο μας οδοιπορικό είναι ενδεικτικές:

Ένα παλιό – της δεκαετίας του ’60 – εγκαταλειμμένο λατομείο κοντά στο Νέο Περιβόλι που είχε ξεκινήσει η σταδιακή μετατροπή του σε χωματερή. Με χαρά μας μάθαμε ότι μια μέρα μετά την επίσκεψή μας, κάποιος τοποθετούσε μπάρα παρεμπόδισης της εισόδου στο χώρο.
Ενας νεώτερος λατομικός χώρος, πολύ μεγαλύτερος σε μέγεθος, δίπλα σε αποκαταστημένη χωματερή του δήμου Πλατυκάμπου. Ο ευρύτερος χώρος του λατομείου έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο σκουπιδότοπο γεμάτο με οργανικά απόβλητα, αδρανή υλικά, πλαστικές συσκευασίες, βιομηχανικά και βιοτεχνικά απόβλητα και δεκάδες λάστιχα αυτοκινήτων.
Οι παραπάνω εικόνες είναι ντροπή για τη χώρα μας αλλά κυρίως για τους κατοίκους των περιοχών που τις «φιλοξενούν».

Ν’ αναφερθεί ότι οι φίλοι μπορούν να πληροφορούνται για τη δράση μας και από την ιστοσελίδα μας www.endrasi.gr καθώς και να επικοινωνούν μαζί μας στο

e-mail: info@endrasi.gr

από τον Ημερήσιο Κύρηκα

Αρέσει σε %d bloggers: