20 ημέρες πριν

* Στην «Ε» το πλήρες (και αποκαλυπτικότατο) κείμενο της συνέντευξής του με την οποία προεξοφλεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού 20 ημέρες πριν συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΒΖ! * Το 65% των μετοχών και το μάνατζμεντ (θα; ) έχουν οι Αμερικανοί στα εργοστάσια Λάρισας και Ξάνθης, τα οποία θα απασχολούν 150-200 εργαζομένους και θα δουλεύουν σε 24ωρη βάση * Σχεδιάζουν ν’ ανοίξουν ακόμη και πρατήρια υγρών καυσίμων όπως κάνουν στις μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ με φθηνότερη και οικολογική βενζίνη Ένας πανίσχυρος και ζάμπλουτος Ελληνοαμερικανός, ο κ. James Kakridas, μετανάστης πρώτης γενιάς με οικοδομικές επιχειρήσεις στην Καλιφόρνια (μένει εκεί επειδή του θυμίζει την Ελλάδα!) είναι ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής εταιρίας Cal West Ethanol, που ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για τα εργοστάσια βιοαιθανόλης στη Λάρισα και την Ξάνθη. Η «Ε» παρουσιάζει σήμερα την πολυσυζητημένη συνέντευξή του στο περιοδικό «Neo Magazine», το οποίο εκδίδεται στη Νέα Υόρκη και έχει μεγάλη αναγνωσιμότητα στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. Η συνέντευξη δόθηκε αρχές Ιουνίου ενώ η απόφαση της ΕΒΖ να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό για τη βιοαιθανόλη ελήφθη στις 2 Ιουλίου! Δηλαδή 20 ημέρες νωρίτερα ο James Kakridas παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία για τη μετοχική σύνθεση της νέας εταιρίας (!) αλλά και οικονομικά στοιχεία, τα οποία προφανώς δημοσιοποίησε επειδή ήταν βέβαιος ότι προχωρά το πρότζεκτ με την ΕΒΖ.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο κ. Kakridas που παρουσιάζεται από το περιοδικό ως ο άνθρωπος που ηγείται των διαδικασιών του διαγωνισμού, επισημαίνει ότι τα εργοστάσια (στη Λάρισα και Ξάνθη) θα επεξεργάζονται 200.000 μετρικούς τόνους καλαμπόκι παράγοντας 60 εκατ. γαλόνια (270 εκατ. τον.) αιθανόλης, βρώσιμου καλαμποκέλαιου, βρώσιμου διοξειδίου του άνθρακα και ζωοτροφών σε χαμηλότερες τιμές.
Η εταιρία με την οποία η Cal West Investment Corporation συνήψε συνεργασία, η Renew Energy λειτουργεί δύο ολοκληρωμένα εργοστάσια (αιθανόλης) στην πολιτεία του Ουισκόνσιν (Wisconsin) παράγοντας 200 εκατ. γαλόνια (900 εκατ. τον.) αιθανόλης τον χρόνο. Εφαρμόζει μάλιστα μια προηγμένη τεχνολογία, με βάση την οποία διαχωρίζει τον πυρήνα (καρπό) του καλαμποκιού σε τρία μέρη: το μεσαίο χρησιμοποιείται για αιθανόλη, το εξωτερικό τμήμα για βρώσιμο καλαμποκέλαιο και το κάτω μέρος για σπόρος.
Ο κ. Kakridas δηλώνει ότι η αμερικανική κοινοπραξία έχει την υπεροχή στον τεχνολογικό τομέα (ενν. σε σχέση με τον άλλο ενδιαφερόμενο, τον όμιλο Βαρδινογιάννη) και αποκαλύπτει ότι στη νέα εταιρία οι Αμερικανοί θα συμμετέχουν με 65% και θα έχουν το μάνατζμεντ και η ΕΒΖ με 35% (προφανώς δεν το λέει τυχαία…)
Αναφέρει ότι η Renew Energy λειτουργεί τα δικά της πρατήρια καυσίμων στο Ουισκόνσιν τα οποία πωλούν Ε-85 (καύσιμο αποτελούμενο από 85% αιθανόλη και 15% βενζίνη) ένα δολάριο το γαλόνι (περίπου 15-16 λεπτά το λίτρο) φθηνότερο από την κανονική βενζίνη. Αποκαλύπτει ότι θα φέρει τη βενζίνη Ε-85 στην Ελλάδα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πρώτα απ’ όλα σε φορτηγά και λεωφορεία καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη παράγουν πλέον οχήματα που καίνε τέτοιο καύσιμο.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. James Kakridas αυτό θα είναι ένα εξαιρετικά πετυχημένο πρότζεκτ για την Ελλάδα και θα τη διαφημίσει στο εξωτερικό. Τα δύο εργοστάσια, εξηγεί, θα χρησιμοποιούν 150-200 εργαζομένους το καθένα και θα δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο 7 ημέρες την εβδομάδα ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Επιπρόσθετα, θα υποστηρίζουν τους αγρότες όσον αφορά στις τιμές τους και θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας σ’ ολόκληρη την οικονομία – κυρίως στις πωλήσεις, μάρκετιγνκ και διανομή των υποπροϊόντων. Ακόμη η Ελλάδα θα είναι λιγότερο εξαρτημένη στο πετρέλαιο και θα έχει καθαρότερο περιβάλλον. Με τη λειτουργία των εργοστασίων η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται να εισάγει 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ετησίως εξοικονομώντας 400 εκατ. δολάρια.
Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας εξηγεί ότι η κοινοπραξία καλοβλέπει ευκαιρίες για επενδύσεις και σ’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες με δεδομένο ότι η ΕΕ θέλει να αυξήσει την παραγωγή και χρήση βιοκαυσίμων. Επιβεβαιώνει μάλιστα ότι αναπτύσσεται η τεχνολογία στις ΗΠΑ για παραγωγή βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς, στα οποία προφανώς θα δραστηριοποιηθεί και η κοινοπραξία.

ΤΡΟΦΙΜΑ

Στην επίμαχη συνέντευξή του ο κ. James Kakridas τοποθετείται και για το ράλι στην τιμή των καυσίμων εκφράζοντας την άποψη ότι η βιοαιθανόλη δεν συμβάλλει σ’ αυτό. Όπως τονίζει, «το κόστος των τροφίμων αυξάνεται εξαιτίας του κόστους του πετρελαίου. Στις ΗΠΑ η παραγωγή καλαμποκιού τον περασμένο χρόνο ήταν 12 εκατ. μπούσελ (ένα μπούσελ ισοδυναμεί με 36,4 λίτρα) εκ των οποίων μόνο τα 2 εκατ. μπούσελ χρησιμοποιήθηκαν για αιθανόλη. Παράλληλα, αν η αιθανόλη προκάλεσε αύξηση των τροφίμων στις ΗΠΑ, γιατί οι τιμές των τροφίμων διπλασιάστηκαν στην Ευρώπη όπου η αιθανόλη βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο;», διερωτάται.
Ο κ. Kakridas θεωρεί, επίσης, ότι με την αιθανόλη μπορούν να αντισταθμιστούν εν μέρει οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που… μετανάστευσαν στην Κίνα και την Ινδία. Ως πατριώτης Αμερικανός υπογραμμίζει μάλλον συναισθηματικά: «Κοιτάξτε τι έχουν κάνει οι υψηλές τιμές του πετρελαίου: έκλεισαν εργοστάσια, χάθηκαν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, απειλείται με καταστροφή η αμερικανική οικονομία και όλος ο πλανήτης, υποφέρουν οι Αμερικανοί. Τουλάχιστον, η αιθανόλη δημιουργεί θέσεις εργασίας και… ανακουφίζει αυτόν που πηγαίνει στο πρατήριο. Για ρωτήστε τους ανθρώπους στις Μεσοδυτικές Πολιτείες. Η Ε-85 που χρησιμοποιείται από εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα είναι ένα δολάριο φθηνότερη στο γαλόνι» (ένα γαλόνι ισοδυναμεί με 4,5 λίτρα).
Και καταλήγει ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας: «Αντί να επιτιθέμεθα με σφοδρότητα στην αιθανόλη, θα έπρεπε να την υποστηρίζουμε για να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε δισεκατομμύρια δολάρια από εισαγωγές πετρελαίου επανεπενδύοντας τα χρήματα στην αμερικανική οικονομία. Επίσης, είναι καθαρή μορφή ενέργειας. Τίποτα δεν μολύνει τον πλανήτη όσο τα ορυκτά καύσιμα. Και παρ’ όλο που η αιθανόλη δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει πλήρως, μπορεί σίγουρα να κάνει τη διαφορά!».

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Δεν κάναμε λάθος, γράψαμε όσα μας είπε»

Η συνέντευξη του κ. Kakridas στο «Neo Magazine», με την οποία προεξοφλούσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τη βιοαιθανόλη, αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του περιοδικού, ωστόσο «κατέβηκε» στη συνέχεια, ενώ η Cal West Ethanol στη δική της σελίδα στο Internet αναγκάστηκε να δημοσιεύσει διάψευση, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε ο πρόεδρος της εταιρίας μίλησε για «νικητή του διαγωνισμού» και πως πρόκειται για παρεξήγηση από την πλευρά του περιοδικού.
Ο εκδότης του «Neo Magazine», κ. Δημήτρης Ρομποτής μίλησε την περασμένη εβδομάδα στο οικονομικό site euro2day.gr και τη δημοσιογράφο κ. Αθηνά Καλαϊτζόγλου και υποστήριξε ότι «εμείς δεν κάναμε λάθος». Ο κ. Ρομποτής δήλωσε άγνοια για τη διάψευση της Cal West και εξέφρασε την άποψη ότι η είδηση κατέβηκε από την ιστοσελίδα του περιοδικού γιατί υπήρχαν κάποια λάθη, που είχαν να κάνουν με την ονομασία του δεύτερου ενδιαφερόμενου επενδυτή, της Motor Oil, το όνομα της οποίας αποδόθηκε λανθασμένα από τον κ. Kakridas. «Αφού γίνουν οι διορθώσεις το θέμα θα αναρτηθεί και πάλι στη σελίδα του περιοδικού, ωστόσο υπάρχει στην έντυπη έκδοσή του», είπε ο κ. Ρομποτής.
Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για διαφορά ερμηνείας μεταξύ της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας. «Η φράση που είπε ο κ. Kakridas «Cal West Ethanol Investment Corp. and Renew Energy are to be awarded the bid» μεταφράζεται στα ελληνικά «πρόκειται να κερδίσουν τον διαγωνισμό», κάτι που έχει μεγάλη σημασία, ενώ στα αγγλικά δεν ισχύει το ίδιο. Το «are to be awarded» έχει την έννοια της αμφισβήτησης στην αγγλική γλώσσα», ισχυρίστηκε ο κ. Ρομποτής.
«Εμείς δεν κάναμε λάθος. Δεν ισχύει η διάψευση. Γράψαμε όσα μας είπε ο κ. Kakridas», επέμενε ο κ. Ρομποτής στη συνομιλία που είχε με το euro2day.gr
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συνέντευξη του κ. Kakridas, που είχε έναν εντυπωσιακό τίτλο («Ελληνοαμερικανοί πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα»), αναδημοσιεύτηκε και σε άλλα αμερικανικά μέσα (The Hellenic News of America).
Ο κ. Ρομποτής εξέφρασε εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Kakridas υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για άτομο αξιόπιστο.

ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ J. KAKRIDAS

Πάνω από 50 εκατ. δολ. σε πολιτικούς

* Ελληνοαμερικανούς και φιλέλληνες
Ο κ. Kakridas είναι πρόεδρος στην πανίσχυρη οργάνωση «Dynamis» με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία υποστηρίζει στις αμερικανικές εκλογές, ανεξαρτήτως πολιτικού κόμματος, Ελληνοαμερικανούς πολιτικούς ή Αμερικανούς πολιτικούς που βρίσκονται κοντά στις ελληνικές θέσεις. Ιδρύθηκε το 1985 από τον κ. Άγγελο Τσακόπουλος, τον κ. Τζορτζ Μάρκους και άλλους.
Ανάμεσα στους πολιτικούς που έχει στηρίξει είναι οι κ. Μάικλ Δουκάκις, Πίτερ Δούκας, Φιλ Αγγελίδης, Πολ Σαρμπάνης, Πολ Τσόνγκας, Τεντ Λαλιώτης, Κρις Πατεράκης, Μάικ Πάπας, ο κ. Κρις Σπύρου, η κ. Ολυμπία Σνόου και άλλοι.
Ο κ. Kakridas βρέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη και μίλησε σε εκδήλωση στο εστιατόριο «Pylos» προκειμένου να ενθαρρύνει Ελληνοαμερικανούς και φιλέλληνες της Ανατολικής Ακτής να κάνουν παράρτημα της «Dynamis». Όπως αποκάλυψε, η Dynamis» της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ έχει δώσει μέχρι τώρα περισσότερα από 50 εκατ. δολάρια σε χορηγίες προς υποψηφίους σε εκλογές.

Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (NBC)

Το επικοινωνιακό ατού του κ. Kakridas

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της όλης ιστορίας. Η κόρη του κ. Patricia Kakridas, θεωρείται γνωστή δημοσιογράφος και είναι παρουσιάστρια στο WAND-TV NBC 17 (τηλεοπτικό δίκτυο που συνεργάζεται με το κεντρικό NBC) στο Illinois.
Πριν μετακομίσει στο κεντρικό Illinois το 2006, η κ. Patricia Kakridas δούλεψε για δυο χρόνια κάνοντας ρεπορτάζ, παραγωγή και παρουσίαση δελτίων ειδήσεων στο KIEM (News Channel 3 NBC) στην Καλιφόρνια. Προηγουμένως ήταν δημοσιογράφος και παραγωγός στο KTXL Fox 40 News στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια.
Η κ. Patricia Kakridas έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Επικοινωνία στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και μιλά Αγγλικά, Ελληνικά και Ισπανικά.
Δραστηριοποιείται επίσης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και το Νοέμβριο του 2007 μίλησε σε συνέδριο στο Σικάγο για το μέλλον της ομογένειας στις ΗΠΑ και τις ανάγκες των νέων Ελληνοαμερικανών.

Αρέσει σε %d bloggers: