ΕΞΙ ΔΗΜΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

από την Ελευθερία

Στην εποχή της ανακύκλωσης, της ενεργού προστασίας του περιβάλλοντος, περνά η παραλιακή ζώνη του νομού Λάρισας και ιδίως ο Δήμος Μελιβοίας αναπτύσσοντας δραστηριότητα σε έξι αλληλοσυμπληρούμενους τομείς.
Παράλληλα, με πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Αντώνη Γκουντάρα έξι δήμοι του Ν. Λάρισας, οι δήμοι Αγιάς, Λακέρειας, Ευρυμενών, Κάτω Ολύμπου, Νίκαιας και Μελιβοίας προχωρούν στην ανακύκλωση γυαλιού, πλαστικών, χαρτιού, σιδήρου και αλουμινίου σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) Α.Ε. Ήδη έχουν παραληφθεί οι γνωστοί στο πανελλήνιο μπλε κάδοι κι εντός των ημερών έρχεται ειδικό απορριμματοφόρο, το οποίο θα μαζεύει τα προς ανακύκλωση υλικά από όλους αυτούς τους δήμους.

«Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία και των έξι δήμων, μια σημαντική προσφορά στο περιβάλλον αλλά και στους δημότες μας», τονίζει στην «Ε» ο κ. Αντ. Γκουντάρας κι εξηγεί: «Πέραν της αυτονόητης υποχρέωσης όλων μας να συμβάλλουμε για έναν καθαρότερο πλανήτη, με την ανακύκλωση πετυχαίνουμε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων. Κι αν σήμερα αυτό ίσως είναι αδιάφορο για τον πολίτη, από το 2009 θα επηρεάζει καθοριστικά την τσέπη του αφού τα απορρίμματα δεν θα καταλήγουν πλέον στις χωματερές αλλά θα πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ της Λάρισας. Έτσι, μικρότερος όγκος απορριμμάτων σημαίνει μικρότερο κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Αγιάς, μικρότερο κόστος συμπίεσης και στη συνέχεια μικρότερο κόστος μεταφοράς και διάθεσης στο ΧΥΤΑ Λάρισας. Βεβαίως, η ανακύκλωση είναι καθοριστικής σημασίας για να ζούμε σ’ ένα καθαρότερο περιβάλλον, η αξία του οποίου είναι ομολογουμένως ανυπολόγιστη».
Ο κ. Αντ. Γκουντάρας αναδεικνύει και μια άλλη διάσταση του κοινού εγχειρήματος: «Με τη συνεργασία μας – λέει – κάνουμε οικονομία κλίμακας κι έτσι έχουμε ανακύκλωση χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος».
Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση τα ανακυκλώσιμα υλικά θα μεταφέρονται στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Κατερίνης και μόλις ολοκληρωθεί το ανάλογο Κέντρο στο δήμο Λαρισαίων στη Λάρισα.
ΣΥΣΚΕΥΕΣ
Ο δήμος Μελιβοίας υλοποιεί, όμως, κι άλλα προγράμματα ανακύκλωσης.
Για την ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, έχει υπογράψει σύμβαση με την εταιρία «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε» η οποία έχει αδειοδοτηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, για τη διαχείριση αυτού του προγράμματος.
Οι συσκευές που ανακυκλώνονται είναι: μεγάλες οικιακές συσκευές (όπως ψυγεία, πλυντήρια, τηλεοράσεις, κουζίνες),μικροσυσκευές (όπως κλιματιστικά, φωτιστικά είδη, συσκευές τηλεπικοινωνίας), προϊόντα εικόνας και ήχου, εξοπλισμοί πληροφορικής, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία, παιχνίδια, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όργανα παρακολούθησης και ελέγχου, καθώς και συσκευές αυτόματης διανομής. Το σημείο συλλογής (κοντέινερ) αυτών των συσκευών είναι στην παραλιακή οδό, απέναντι από το κτίριο του ΟΤΕ στη Σωτηρίτσα, ενώ οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο δήμο ώστε δημοτικό όχημα να παραλαμβάνει τις συσκευές από την κατοικία τους.
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
Ο δήμος Μελιβοίας αναλαμβάνει ενεργό δράση και για τα παλαιά αυτοκίνητα και γεωργικά μηχανήματα ή εξαρτήματα (υπάρχουν κυρίως στα ορεινά χωριά). Έχει υπογράψει σύμβαση με την Α.Ε Αφοί Φλώρου Ανακύκλωση –Παραγωγή –Επεξεργασία-Εμπορία SCRUP και Μετάλλων Σιδηρούχων Υπολειμμάτων-Απορριμμάτων που εδρεύει στον Πλατύκαμπο Λάρισας κι έτσι η εταιρία παραλαμβάνει το παλιό όχημα χωρίς καμιά επιβάρυνση του δημότη. «Αν δεν γινόταν αυτό, ο δημότης θα ήθελε περίπου 100 ευρώ για να μεταφέρει το όχημά του στη Λάρισα», εξηγεί ο κ. Γκουντάρας.
ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ
Μέριμνα λαμβάνει ο δήμος Μελιβοίας και για τις μπαταρίες. Σε συνεργασία με την εταιρία ΑΦΗΣ έχει προμηθευτεί ειδικά δοχεία και τα έχει τοποθετήσει σε πολυσύχναστα σημεία και σε δημόσια κτίρια (στα σχολεία, το ΚΕΠ, το Ιατρείο) για την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων μπαταριών όλων των τύπων.
Ήδη εκδηλώνουν ενδιαφέρον και επιχειρηματίες που ζητούν να τοποθετήσουν τα ειδικά αυτά δοχεία στα καταστήματά τους.
ΥΛΙΚΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
Την ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα αδρανή υλικά και τα υλικά οικοδομής (μπάζα) αναμένει ο δήμος Μελιβοίας για να προχωρήσει και στην ανακύκλωση αυτών των υλικών σε συνδυασμό με εξειδικευμένη εταιρία του χώρου. Ήδη ο δήμος έχει εκπονήσει προμελέτες για τους χώρους εναπόθεσης αυτών των υλικών.

Αρέσει σε %d bloggers: