Ο Πηνειός και το τυρί

Με ικανοποίηση διαβάσαμε ότι κατά τη διάρκεια σύσκεψης την Τρίτη 9/9 οι τυροκόμοι παραδέχτηκαν ότι τυχόν εναπόθεση τυρογάλακτος στα ποτάμια οικοσυστήματα προκαλεί προβλήματα σε αυτά. Λένε ότι η παραδοχή ενός προβλήματος είναι ο μισός δρόμος ως τη λύση του. Έστω και τώρα, ας κινηθούν. Αισθανόμαστε ικανοποίηση εάν συμβάλαμε έστω και στο ελάχιστο προς αυτή την κατεύθυνση. Διαβάσαμε επίσης ότι αποφάσισαν και βάζουν μπροστά σχέδιο δημιουργίας μονάδας επεξεργασίας του τυρογάλακτος με ανάκτηση και εκμετάλλευση των στερεών. Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες οι βιομηχανίες θα τύχουν οποιασδήποτε ασυλίας. Γνωρίζουμε καλά ότι ανάμεσα στα μέλη του κλάδου υπάρχουν και ασυνείδητοι οι οποίοι έχουν συνηθίσει σε πρακτικές οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν έως και εγκληματικές. Έχουμε επισημάνει περιπτώσεις όπου το τυρόγαλο διατίθεται σε λάκκους στο έδαφος δίπλα στον βιολογικό καθαρισμό τυροκομείου και μάλιστα σε εδάφη αμμώδη τα οποία είναι ιδιαίτερα υδατοπερατά.

Εφιστούμε την προσοχή των αρμόδιων υπηρεσιών αλλά και των μελών του Συλλόγου των Τυροκόμων ότι οι πολίτες δεν θα ανεχτούν πρακτικές οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ειδικά την ποιότητα του υπόγειου υδατικού δυναμικού. Σε ότι αφορά τον τρόπο επεξεργασίας των αποβλήτων που οι μονάδες τους παράγουν, υπάρχουν νομοθετικά θεσμοθετημένα όρια ποιοτικών χαρακτηριστικών που θα πρέπει να τηρούνται και σύμφωνα με αυτά θα κριθούν – εκ του αποτελέσματος. Εμείς, ως πολίτες, έχουμε υποχρέωση να ελέγχουμε – και την αποτελεσματικότητα των νόμων και τις επιχειρήσεις – και αυτό θα κάνουμε.

Θα θέλαμε, τέλος, να τονίσουμε στους εκπρόσωπους του συλλόγου ότι κανείς δεν μίλησε ποτέ για τοξικότητα του τυρογάλακτος ως προς τον άνθρωπο. Ρυπογόνο είναι και μάλιστα με υψηλότατο οργανικό φορτίο. Υπολογίζεται ότι το οργανικό φορτίο του τυρόγαλου είναι περίπου 50 φορές υψηλότερο αυτού των αστικών λυμάτων! Έχοντας αυτό υπόψη, λέμε ότι πολύ εύκολα μπορεί το τυρόγαλο να καταστρέψει έναν υδάτινο αποδέκτη με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ζωή μας και την ποιότητα του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζουν και δραστηριοποιούνται και οι τυροκόμοι.

Παρατηρήσαμε τελευταία αυξημένη παρουσία πουλιών στην έξω κοίτη του Πηνειού ποταμού. Θέλοντας να εξετάσουμε τους λόγους, επισκεφθήκαμε την περιοχή. Παρατηρήσαμε μεγάλα σμήνη ερωδιών, πελαργών αλλά και κοράκων και άλλων πουλιών τα οποία ψάρευαν στις διάσπαρτες αποκομμένες στέρνες που έχουν σχηματιστεί μέσα στην κοίτη καθώς η ροή στον ποταμό έχει σχεδόν μηδενιστεί. Τα σμήνη αποδεκάτιζαν τους πληθυσμούς των ψαριών και των αμφίβιων του ποταμού ίσως λίγο πριν αυτά ψοφήσουν από την έλλειψη οξυγόνου. Το θέμα αναδεικνύει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Πηνειός.

Την εικόνα αυτή συνοδεύει όμως – ως κάδρο για να ολοκληρωθεί ο πίνακας – η εμφανής παρουσία του πολιτισμού μας: Ακριβώς κάτω από τη γέφυρα, μπάζα, ξύλα και πέτρες έχουν δημιουργήσει φράγμα παρεμποδίζοντας την ελάχιστη έστω ροή. Σκουπίδια, πλαστικές σακούλες, τελάρα, υλικά συσκευασίας, κομμένο γκαζόν συσσωρεύονται κάτω από την γέφυρα δημιουργώντας εικόνα που ντροπιάζει την πόλη και πληγώνει βάναυσα την αισθητική μας. Φαινόμενα ευτροφισμού κάνουν την εμφάνισή τους με τα νερά να πρασινίζουν και να αλλοιώνονται.Όπως μας καταγγέλθηκε, πολλές φορές και ειδικά τις νυχτερινές ώρες, οι οσμή σαπίλας είναι αφόρητη.

Όλα αυτά, ανάμεσα σε δύο σημαντικές εστίες ρύπανσης (λάδια και ντομάτες) στις οποίες πρόσφατα αναφερθήκαμε και λίγα μέτρα πρίν το αμαξοστάσιο του Αστικού ΚΤΕΛ, το οποίο και στις φωτογραφίες φαίνεται να «εισβάλει» εντός της διαπλατυσμένης γύρω του κοίτης του ποταμού.
Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες, Δήμο, Νομαρχία, Περιφέρεια, όποιες τέλος πάντων και αν είναι αυτές να επιληφθούν του θέματος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: