Δορυφορική πυρανίχνευση σε Κίσσαβο-παράλια

Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 1 εκ. ευρώ από την «Κοινωνία της Πληροφορίας»

Ένα πολύ σημαντικό έργο για την προστασία από τις πυρκαγιές του δασικού πλούτου του νομού και ιδιαίτερα του Κισσάβου και των παραλίων όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, παρουσίασε χθες ο νομάρχης κ. Λουκάς Κατσαρός.

Πιο συγκεκριμένα η Νομαρχία Λάρισας, θέλοντας να θωρακίσει το νομό στον τομέα αυτό με τα πιο σύγχρονα μέσα, πέτυχε να εντάξει στο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» ένα πολύ προηγμένο ηλεκτρονικό σύστημα Πυροπροστασίας, κόστους 1 εκατ. ευρώ. Η Νομαρχία Λάρισας είναι από τις πρώτες σ’ όλη τη χώρα που εγκαθιστά ένα τέτοιο σύστημα. Όπως ανέφερε ο νομάρχης, «το έργο έχει σαν τίτλο: «Ολοκληρωμένο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Διαχείρισης Πυροπροστασίας Όρους Κισσάβου».

Βασικός στόχος είναι:
-Να παρακολουθείται δορυφορικά το δασικό σύμπλεγμα του Κισσάβου
-Να υπάρχει άμεση προειδοποίηση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς
-Να εξασφαλίσει υπερσύγχρονο δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στην κατάσβεση των πυρκαγιών
-Να ασκεί πρόληψη για τη μη εκδήλωση πυρκαγιών.
Πρόκειται δηλαδή για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε ό, τι αφορά τη δασοπροστασία .

Το Σύστημα θα χρησιμοποιεί :

-τηλεματική μέθοδο επόπτευσης των δασών,
-σχεδιασμό γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών
-δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των Φορέων που εμπλέκονται»

Πλαισιωμένος από τους αντινομάρχες κ. Ρ. Καραλαριώτου και κ. Χρ. Καλομπάτσιο, το διοικητή Πυροσβεστικής νομού Λάρισας κ. Ιων. Αρσενίου , τους διευθυντές Δασών Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Β. Κουκοτίμπα και ν. Λάρισας Γ. Παράσχο, τους δασάρχες Αγιάς κ. Β. Μιχαλέ και Ελασσόνας κ. Θ. Καραμάνο, το διευθυντή Προγραμματισμού κ. Γ. Μπαξεβάνο και τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας κ. Χρ. Κραμπούζη, ο κ. Λουκάς Κατσαρός εξήγησε:

«Με απλά λόγια θα δημιουργήσουμε βάσεις δεδομένων που θα περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία που θα μας βοηθήσουν πρωτίστως στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών, ακολούθως στην αντιμετώπισή τους και τέλος στην αποκατάσταση των ζημιών. Μεγάλες βάσεις δεδομένων θα συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία τοπογραφικά, περιβαλλοντικά, μετεωρολογικά, κλιματικά για να εντοπίσουμε τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής ειδικά και να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το βαθμό επικινδυνότητάς της.

Όλα τα δεδομένα για τη βλάστηση, για το μικροκλίμα, για τις καιρικές συνθήκες για τη μορφολογία του εδάφους θα συλλέγονται και θα επεξεργάζονται ώστε να μπορούμε να κάνουμε ένα μοντέλο προσομοίωσης της διάδοσης πυρκαγιών. Θα εντοπίσουμε τις περιοχές στις οποίες υπάρχει βλάστηση πιο εύφλεκτη, με κλιματικά και μετεωρολογικά στοιχεία που ευνοούν την ανάφλεξη πυρκαγιών, με γεωγραφική θέση και μορφολογία εδάφους που δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης.
Δορυφόροι, συστήματα πυρανίχνευσης, ανάπτυξη δικτύου επικοινωνίας και συστήματα πλοήγησης των πυροσβεστικών δυνάμεων σε πραγματικό χρόνο αφενός θα μας ενημερώνουν για πιθανούς κινδύνους και αφετέρου θα καθιστούν εφικτή την έγκαιρη επέμβαση των δυνάμεων και τον πιο αποτελεσματικό συντονισμό των δράσεων. Ακόμα και στις περιπτώσεις καταστροφών θα είμαστε σε θέση να κάνουμε σύντομα αποτίμηση του εύρους των καταστροφών και έγκαιρο σχεδιασμό για την αποκατάστασή τους.

Στο κτίριο της Νομαρχίας θα λειτουργεί Επιχειρησιακό Κέντρο Διαχείρισης Πυροπροστασίας (Ε.Κ.ΔΙ.ΠΥ) σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Δασών του νομού. Θα εκπονούνται σενάρια και σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την ασφάλεια των επισκεπτών, τη διενέργεια επιχειρήσεων διάσωσης και εκκένωσης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες κλπ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει ακόμη:

– συμπλήρωση και αναδιάταξη των υφιστάμενων υποδομών,
– εκπαίδευση προσωπικού στα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης (ΣΕΠ),
– δημιουργία διαδικτυακής πύλης, ημερίδες, διανομή έντυπου υλικού για την ενημέρωση των πολιτών».

Και ο κ. Κατσαρός κατέληξε: «Ένα από τα μεγάλα κεφάλαια του νομού μας είναι ο δασικός του πλούτος. Η Νομαρχία Λάρισας κάθε χρόνο –σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του κράτους και τις εθελοντικές οργανώσεις, δίνουμε μεγάλη μάχη, έχοντας επιτύχει τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Τους ευχαριστώ όλους για την προσφορά τους. Όμως, είναι χρέος μας να εκσυγχρονιζόμαστε διαρκώς και να μην εφησυχάζουμε. Με το νέο σύστημα αποκτάμε ένα ακόμη όπλο για τη μεγάλη αυτή μάχη».

Αρέσει σε %d bloggers: