Μπήκε το νερό στη… λίμνη Καλλιπεύκης!

Εφημερίδα Ελευθερία

«Ιστορικό» χαρακτήρισε ο νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός το χθεσινό γεγονός της υπογραφής της σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης ανασύστασης της λίμνης Καλλιπεύκης. Η σχετική σύμβαση μεταξύ Νομαρχίας και αναδόχου εταιρίας υπεγράφη χθες και ο κ. Κατσαρός δεν έκρυβε την ικανοποίησή του από τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την ανασύσταση της λίμνης, κάνοντας λόγο και για την επίτευξη ενός προσωπικού στόχου. Ο κ. Κατσαρός επισήμανε πως η ανασύσταση της λίμνης έχει αναπτυξιακή – τουριστική και περιβαλλοντική διάσταση, ενώ θα δώσει λύσεις στο θέμα της άρδευσης και στο θέμα του εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα.
Η σύνταξη της μελέτης θα ολοκληρωθεί σε πέντε μήνες, ενώ σε ό,τι αφορά στην πορεία υλοποίησης του έργου, ο κ. Κατσαρός εμφανίστηκε βέβαιος για την ένταξη και χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ και την ολοκλήρωσή του μέχρι το 2013. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική και καίρια τη συμβολή του Λαρισαίου υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά στην υλοποίηση του έργου. Η σύμβαση προβλέπει την εκπόνηση τοπογραφικής μελέτη, μελέτης οδοποιίας, περιβαλλοντικών επιπτώσεων, υδραυλικής, γεωλογικής και γεωτεχνικής μελέτης. Επίσης ο κ. Κατσαρός τόνισε ότι από την Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει γίνει η αγροτοοικιστική μελέτη, η μελέτη για τις καλλιέργειες της περιοχής και η μελέτη επιπτώσεων, ενώ όπως είπε στο πακέτο της χρηματοδότησης του έργου θα περιλαμβάνεται η αποζημίωση των κτάσεων που θα κατακλυστούν, η ενίσχυση των επιχειρήσεων της περιοχής κ.ά. Σημειώνεται ότι τη μελέτη θα εκπονήσει σύμπραξη γραφείων μελετών και ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 372.500 ευρώ περίπου.
Σε ό,τι αφορά μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία της επανασυσταθείσας λίμνης χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η καταλαμβανόμενη έκταση θα ανέλθει στα 4.566 στρέμματα, το υψόμετρο του υπερχειλιστή θα είναι στα 1.000,00 μέτρα, το υψόμετρο επίχωσης (όπου απαιτείται) θα βρίσκεται στα 1.000,60 μέτρα, η ολική χωρητικότητα θα είναι 18.800.000 κυβικά μέτρα, η διαθέσιμη ποσότητα θα είναι 1.225.200 κυβικά μέτρα και η αρδευόμενη έκταση 3.500 στρέμματα. Το μέγιστο βάθος νερού θα είναι 6,60μ. και το μέσο βάθος νερού 2,80μ.
Α.Ψ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: