Η σκόνη έπνιξε την Ιτέα!

Oι «Οικολόγοι Πράσινοι» μετά από καταγγελίες κατοίκων της Ιτέας Γόννων, πραγματοποίησαν επιτόπια καταγραφή του προβλήματος του εγκαταλελειμμένου εργοταξίου αλλά και του νέου που πρόκειται να γίνει στην περιοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, διαπιστώθηκαν δύο σοβαρά ζητήματα: το πρώτο αφορά στα έργα αποκατάστασης που δεν έγιναν ποτέ, έργα που όφειλε να κάνει από το 2003, η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., όπως προβλέπονται και από τη σύμβαση, με επιτηρητή την Δασική υπηρεσία.
Ένα εργοτάξιο που με τη λειτουργία του δημιούργησε πλήθος προβλημάτων υγείας στους κατοίκους για μια 10ετία, όταν έπαψε να δουλεύει άφησε τα χαλάσματα να στέκουν εκεί.
Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στη δημιουργία του νέου εργοταξίου όπου χωρίς καμία άδεια και καταλαμβάνοντας δημόσια έκταση άρχισε να στήνεται στα όρια του χωριού και σε απόσταση περίπου 100 μέτρων.
Οι κάτοικοι έχοντας το αρνητικό προηγούμενο βλέπουν με τρόμο την προοπτική ενός εργοταξίου που θα δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, θα γεμίζει τα πνευμόνια των παιδιών τους με τόνους σκόνης και θα είναι πηγή 24ωρης ηχορύπανσης.
Έτσι καλούμε τον κάθε εμπλεκόμενο να δει την ανθρώπινη πλευρά των προβλημάτων αυτών. Το παλιό εργοτάξιο είναι ανάγκη να αποκατασταθεί όπως προβλέπεται από την σύμβαση και το νέο να μεταφερθεί σε μια περιοχή όπου σαφώς θα είναι μακριά από κατοικημένη περιοχή και θα προκύψει μετά από περιβαλλοντική μελέτη και κοινωνική διαβούλευση και όχι επειδή βολεύει ή στοιχίζει λιγότερο.
Ας μπούμε στη θέση αυτών των κατοίκων που θα είναι υποχρεωμένοι να εισπνέουν όλο το 24ωρο τη σκόνη, που θ’ ακούν όλο το 24ωρο το θόρυβο των σπαστήρων. Ποιος λογικός άνθρωπος θα επέλεγε να ζήσει αυτός και τα παιδιά του σε τέτοιο περιβάλλον;
Ως «Οικολόγοι Πράσινοι» δεσμευόμαστε να σταθούμε στο πλευρό των κατοίκων της Ιτέας και ν’ ασκήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση ώστε το εργοτάξιο να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή όπου η κοινωνική και περιβαλλοντική όχληση θα είναι η μικρότερη δυνατή».

από την εφημερίδα Ελευθερία

Αρέσει σε %d bloggers: