Η «πράσινη» αντίληψη και οι «πράσινες μπίζνες»

Η δημοτική παράταξη του κου Τζανακούλη επέλεξε να παραχωρηθούν οι στέγες των σχολικών κτιρίων της πόλης μας σε ιδιώτη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Μία επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδοτήσει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω φωτοβολταϊκών στοιχείων χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον μετατρέπεται με ευθύνη της δημοτικής αρχής σε ευκαιρία για «πράσινες μπίζνες»!

Από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε η πρόταση στη Δημοτικό Συμβούλιο ερευνήσαμε το θέμα και αντιδράσαμε έντονα σε μία απαράδεκτη και ύποπτη μεθόδευση από την οποία η ίδια η σχολ ική κοινότητα δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Ενώ θα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να δημιουργηθούν προβλήματα στα σχολικά κτήρια κατά την υλοποίηση της εγκατάστασης.

Η ίδια η διακήρυξη που ήρθε για συζήτηση στην δημαρχιακή επιτροπή δεν είχε καμία αναφορά σε ζημιές που πιθανόν να προκληθούν στη μόνωση και στην απαραίτητη συντήρηση της στέγης. Και δεν σώζει, βέβαια, τα προσχήματα η μετά την έντονη αντίδρασή μας προσθήκη ενός ασαφή και γενικόλογου όρου για τις πιθανές ζημιές στη στέγη.

Η πρότασή μας είναι απλή και συγκεκριμένη. Την υποβάλαμε στο δημοτικό συμβούλιο, την θέτουμε στην κρίση των Λαρισαίων και σήμερα. Να αναλάβει μόνος του ο Δήμος το έργο αυτό, υποβάλλοντας την πρόταση για την επιδότηση και εξασφαλίζοντας την τεχνική υποστήριξη του ΤΕΙ της πόλης μας, που ήδη ετοιμάζει πρόταση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκων σε δικούς του χώρους.

Η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων σε ευαίσθητους χώρους όπως ένα σχολείο μπορεί και πρέπει να έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Να γνωρίσουν, δηλαδή, τα παιδιά μας ότι οι ενεργειακές ανάγκες του σχολείου τους καλύπτονται από ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον μορφές παραγωγής ενέργειας. Και να τους διδάξουμε την «πράσινη» αντίληψη και όχι τις «πράσινες μπίζνες».

Κε Τζανακούλη, αναθεωρήστε τα σχέδιά σας. Εσείς και η παράταξή σας αρκετό κακό έχετε κάνει στην πόλη μας με το λαϊκισμό και την απώλεια της αίσθησης του μέτρου. Εδώ μιλάμε για τα σχολεία και τα παιδιά μας… Συνεργαστείτε με τους φορείς αυτής της πόλης και λειτουργείστε, τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περίπτωση, με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών της.

Το ξεπούλημα της πόλης έχει και τα όριά του!

Αρέσει σε %d bloggers: