Κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε αρχαιολογικό χώρο

εφημερίδα «ελευθερία»

«Παράνομη τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε αρχαιολογικό χώρο» στην περιοχή της Αιγάνης καταγγέλλει το σωματείο «ΔΡΥΑΣ», εγκαλώντας τη ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων.
Σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος κ. Αστέριος Χλωρός
αναφέρονται τα ακόλουθα: «Τα τελευταία πέντε χρόνια άρχισαν να ξεφυτρώνουν πάνω στον αρχαιολογικό χώρο της Μακεδονικής πόλης Φίλα του 3ου π.Χ. αι., η οποία βρίσκεται στην Αιγάνη στο λόφο Καραλή, κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Στην αρχή τοποθετήθηκε μία μικρή που καλυπτόταν από τη βλάστηση. Αφού δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αντίδραση στη συνέχεια τοποθετήθηκαν άλλες μεγαλύτερες, διαπλατύνθηκε και τσιμεντοστρώθηκε ένας μικρός προϋπάρχον αγροτικός δρόμος και τοποθετήθηκαν προκατασκευασμένοι οικίσκοι και ηλεκτρογεννήτριες. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη έργο ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ των παραπάνω εγκαταστάσεων. Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον διευθυντή της ΔΕΗ πήραμε την απάντηση ότι όλα γίνονται νόμιμα και ότι για να ελέγξουμε την άδεια χρειαζόμαστε, λόγω προσωπικών δεδομένων, εισαγγελική άδεια.
Η «ΔΡΥΑΣ» δεν διαθέτει ελεγκτικό μηχανισμό. Γνωρίζει όμως ότι ουδεμία παρέμβαση επιτρέπεται σε αρχαιολογικούς χώρους και για το λόγο αυτό καταγγέλλει δημόσια το γεγονός για να αναλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τις ευθύνες τους και να αποκαταστήσουν τον χώρο. Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να λαμβάνει προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για την προστασία του, επίσης δε οφείλει να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τους πολίτες.
Το σωματείο ΔΡΥΑΣ μοναδικό σκοπό έχει να καταγγείλει την καταστροφή που συντελείται από την ανευθυνότητα και την αδιαφορία της Πολιτείας. Τέτοιες ενέργειες δεν κρύβουν καμία σκοπιμότητα ούτε εξυπηρετούν συμφέροντα άλλα παρά μόνο τον πολιτισμό και το περιβάλλον και κατ’ επέκταση τον άνθρωπο. Πιστεύουμε ότι η προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων θα βοηθήσει να βγούμε από το πολιτιστικό τέλμα. Είναι η μοναδική δυναμική που διαθέτουμε και θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό μοχλό ανάπτυξης για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση»

Αρέσει σε %d bloggers: