Η ΔΡΥΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ

Η πανσέληνος τ΄ Αυγούστου απόψε δεν θα φωτίσει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους.

Κάποιοι εσκεμμένα φροντίζουν και άλλοι με την αδιαφορία τους συντελούν στο να μην φανούν απόψε αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι στο φως του φεγγαριού. Μάλλον είναι φαινόμενο που συναντάμε μόνο στην Ελλάδα, αρχαίες πόλεις , κάστρα που άντεξαν στην μανία ξένων κατακτητών, μνημεία που ιστορούν την δόξα ανά τους αιώνες της Ελλάδας, να καταπατώνται, να καταστρέφονται και να ισοπεδώνονται προς ίδιον όφελος ορισμένων κερδοσκόπων και όλοι οι υπόλοιποι να αδιαφορούν ή να σιωπούν εγκληματικά.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Μακεδονικής πόλης Φίλα του 3ου π.Χ. αι., η οποία βρίσκεται στην Αιγάνη στο λόφο Καραλή, «φυτεύτηκε» παράνομα με κεραίες κινητής τηλεφωνίας που στη συνέχεια ηλεκτροδοτήθηκαν. Από τη ΔΕΗ πήραμε την απάντηση ότι όλα γίνονται νόμιμα. Η Δημοτική Αρχή σιωπά.

Το Βυζαντινό Φρούριο στο Καστρί – Λουτρό, ένα μοναδικό μνημείο της πρώιμης βυζαντινής περιόδου στο Δήμο Κάτω Ολύμπου, μετατράπηκε σε οικόπεδα. Το 1996 παρά τις επισημάνσεις της 7ης εφορείας βυζαντινών αρχαιοτήτων, η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου παραχώρησε τον χώρο σε ιδιώτες. Το 1999 καταστράφηκε το μεγαλύτερο τμήμα του με σκοπό την οικοπεδοποίηση του χώρου. Στη συνέχεια με την υπ Αριθ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ32/37239/1314 στις 14 Οκτωβρίου 1999 ανακοινώνεται ότι ο χώρος είναι αρχαίο μνημείο. Σήμερα πωλείται εκατό ευρώ το μέτρο.

Το Τελωνείο στον Μεθοριακό Σταθμό στο Παπαπούλι, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο θα καταρρεύσει για να μπορέσει στο τέλος να το εκμεταλλευτεί ο τελευταίος του ιδιοκτήτης. Η πρόταση του κου Παλιούρα, έφορου της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων για μετατροπή του σε μουσείο της νεότερης Ελληνικής ιστορίας δεν βρίσκει ανταπόκριση.

Η Αρχαία Ομόλη θα είναι για αρκετά χρόνια ακόμη θαμμένη κάτω από τα μαντριά, που ολοένα επεκτείνονται, στην έξοδο των Τεμπών πάνω από την νέα σήραγγα του ΠΑΘΕ.

Η αρχαιολογική σκαπάνη σταμάτησε να κτυπά εδώ και πολλές δεκαετίες πάνω από τους Γόννους το Στόμιο και την Καρίτσα.

Οι αρχαιολόγοι της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να σώσουν το μνημείο του «Τεκέ Χασάν Μπαμπά» στα Τέμπη. Οι τοπικοί άρχοντες μάλλον αδιαφορούν.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές κατά την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου στα Τέμπη, όπως και το Κάστρο της Ωριάς και το Πετρογέφυρο δεν θα έχουν πρόσβαση. Δεν το προβλέπει η σύμβαση του έργου. Προσβασιμότητα σημαίνει, για τους τεχνοκράτες, οι μεγάλοι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι που σε ανεβάζουν στις κορυφές των βουνών και όχι οι προϋποθέσεις που σε οδηγούν στην ιστορία και στον πολιτισμό των λαών.

Η κοινωνία μας παρακολουθεί με αδράνεια τις καταστροφικές συνέπειες των ανθρώπινων επεμβάσεων στον πολιτισμό μας. Η πολιτεία μάλλον αδιαφορεί. Η τοπική κοινωνία και οι άρχοντές της φαίνονται αμήχανοι και τις περισσότερες φορές ανίκανοι να διαχειριστούν την πολιτιστική μας κληρονομιάς.

Η «Δρυάς» αγωνίζεται εδώ και χρόνια για την προβολή και ανάδειξη του πολιτισμού. Πιστεύουμε ότι οι προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων θα βοηθήσει να βγούμε από το πολιτιστικό τέλμα. Είναι η μοναδική δυναμική που διαθέτουμε και θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό μοχλό ανάπτυξης για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση.

Η κατάσταση στην διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι απελπιστική. Το σωματείο «Δρυάς» επικροτεί την πρόταση της επίτιμης εφόρου αρχαιοτήτων κας Δέσποινας Χατζή Βαλλιάνου για τη δημιουργία ενός Οικο-Εθνο-Αρχαιολογικού Πάρκου που θα περιλαμβάνει τους ιδιαίτερους περιβαλλοντικούς και ιστορικούς χώρους, με όλα τα διαχρονικά μνημεία και τους παραδοσιακούς οικισμούς, μέσα στο μοναδικό οικοσύστημα του Κάτω Ολύμπου της Βόρειας Όσσας των Τεμπών και του Δέλτα του Πηνειού. Πιστεύουμε ότι είναι ο μόνος τρόπος να διασώσουμε και να παραδώσουμε τον πολιτισμό μας στις νέες γενιές.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο πρόεδρος

Αστέριος Χλωρός